Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Peggy T.Hoi allemaal.
    Kiki vroeg mij om even een foto van onze aangetaste buxushaag te maken. Bij deze dus het desbetreffende prentje. Weet iemand wat er aan de hand kan zijn en wat we daaraan zouden kunnen doen? Hij is in februari van dit jaar gepland, heeft ondertussen ook mest en kalk gehad en is al eens (tijdens bewolkt weer) gesnoeid, we geven hem ook regelmatig extra water.
    Alvast bedankt voor jullie reactie.
    Woensdag 22 Juli 2015 om 19:42

43 reacties

  • Roos T. Roos T. Ze lijken verdroogd of verbrand door bemesting.Kalken en mesten samen is niet echt verstandig.Weet je zeker dat de grond kalk nodig had?Altijd eerst weten wat de PH (zuurgraad) van de grond is .Iedereen denkt dat je altijd maar kalk moet strooien ,ook als je mos hebt.Mos groeit ook op kalkrijke dichtgeslagen gronden.Het kan dat je iets teveel mest hebt gestrooid op die plek.Organische mest is altijd beter dan kunstmest voor de bodem.Het kan ook door de droogte zijn Moeilijk te zeggen.Zijn het alleen deze planten of meer?
    Woensdag 22 Juli 2015 om 20:01
  • Franca v. Franca v. Buxusrups / mot.
    Woensdag 22 Juli 2015 om 20:57
  • Roos T. Roos T. Is dat dee buxusmoot .ik dacht dat ze kaal werden gegeten van een kennis die het had?
    Woensdag 22 Juli 2015 om 21:14
  • Roos T. Roos T. Droogte of teveel meststof ,maar de andere zien er wel goed uit?
    Woensdag 22 Juli 2015 om 21:16
  • Franca v. Franca v. Ja is waar, maar ik dacht misschien is dit het begin. Je moet dan inderdaad rupsen zien, ik twijfelde ook wel en het is ook wel.erg plaatselijk.
    Woensdag 22 Juli 2015 om 21:17
  • Franca v. Franca v. Ben het met je eens, als de andere er zo uit blijven zien.
    Woensdag 22 Juli 2015 om 21:19
  • Edwin d. Edwin d. Is het aan straat?
    Woensdag 22 Juli 2015 om 21:47
  • Peggy T. Peggy T. Hai Roos... Thanks voor je reactie. We hebben geen mest en kalk tegelijk gebruikt, omdat ik weet dat dat niet goed samen gaat. Daarom zat er ruim 4 weken tussen, het (organisch) mesten en de kalk strooien. Voordat we de buxus aangeplant hebben. stonden er wel zuur minnende planten op die plek. Na het rooien daarvan hebben we de grond goed omgespit, kalk gegeven en daarna ruim 3 maanden gewacht voordat we de buxus erin gezet hebben. Er is nog 1 ander stukje in de haag waar zich precies hetzelfde voordoet, maar niet zo erg als op het gedeelte op de foto.
    Donderdag 23 Juli 2015 om 08:19
  • Jeannette v. Jeannette v. Peggy, kijk eens of je op de takken smalle zwarte streepjes ziet. En een roze/witte, poederachtige substantie op de bladeren die afgevallen zijn. Als dat zo is, dan is het (ook) buxusschimmel, Cylindrocladium buxicola. In dat geval zou ik aanraden om de buxus er uit te doen en ander haagmateriaal te zoeken die naar jullie zin is. Cylindrocladium is nl. niet echt te bestrijden. Als je eenmaal met spuiten begint, dan moet je dat ook minstens twee maal per jaar herhalen. Vaak nog meer, als er veel regen valt.

    Donderdag 23 Juli 2015 om 10:04
  • Jeannette v. Jeannette v. Overigens kan het nog ook zo zijn, dat er door honden flink wordt "bewaterd". Ook dat kan verbranding tot gevolg hebben als het vaak genoeg gebeurd.
    Donderdag 23 Juli 2015 om 10:06
  • Peggy T. Peggy T. Ik ga straks meteen even kijken of er inderdaad van die streepjes op de bladeren zitten en of ik wit-roze poeder zie (maar eigenlijk hoop ik natuurlijk van niet) Dat plassen van honden zou misschien ook kunnen, het grootste aangetaste gedeelte zit aan de stoepkant, maar dat verklaart weer niet waarom er ook helemaal aan de andere kant van het perkje een aangetaste plek zit, waar honden nooit komen.
    In elk geval bedankt voor je reactie Jeannette
    Donderdag 23 Juli 2015 om 11:11
  • Jeannette v. Jeannette v. De streepjes vind je niet op het blad Peggy, maar op de takken. Kijk hier maar eens naar: https://kentuckypestnews.wordp... ------------ De eerste tekenen zijn bladvlekken die uit meerdere (donker)bruine ringen bestaan, daaromheen wordt het blad geel.
    24 seconden geleden • Wis
    Donderdag 23 Juli 2015 om 11:52
  • Tom M. Tom M. lijkt me vrij plaatselijik, de andere plantjes zien er goed uit, met verse nieuwe scheuten... Zou inderdaad (ook) van een plaatselijk buitje kunnen zijn, onder de vorm van katten-of honden lozing... Heb ik ook al meegemaakt... maar kan inderdaad ook aan een teveel aan bemesting zijn, in combinatie met het te droge weer van de laatste weken.... (bij voldoende regen is er voldoende doorspoeling, en kunnen de tere plantjes niet verbranden...
    Donderdag 23 Juli 2015 om 13:53
  • Peggy T. Peggy T. Het is inderdaad vrij plaatselijk Tom. Heb net een paar van de aangetaste takjes afgeknipt. Zal ze zo even in een nieuw berichtje plaatsen, misscien is dan duidelijker te zien wat er aan de hand is. In elk geval bedankt voor het meedenken.
    Donderdag 23 Juli 2015 om 14:00
  • Kiki B. Kiki B. Hondenpies?
    Donderdag 23 Juli 2015 om 14:19
  • Peggy T. Peggy T. Dat werd ook al geopperd Kiki. De struikjes staan inderdaad ook aan de stoeprand, maar er zijn ook een paar struikjes die helemaal niet door honden bezocht kunnen worden en die zijn het (zij het in mindere mate) ook aangetast. Heb net een nieuwe foto geplaats van een paar afgeknipte takjes.
    In elk geval bedankt voor het meedenken.
    Donderdag 23 Juli 2015 om 14:26
  • Roos T. Roos T. ik heb een keer ook In een bol Cylindrocladium gehad .Mijn levererancier van middelenen en meststoffen adviseert ook buxuskwekers ,hij kwam direkt en ik heb alle afgevallen blad vewijderd ,laag zand op de wortels .de andere bollen een seizoen bespoten en nooit meer gehad.spuit nu 2 keer per jaar mijn hagen ,bollen en massieven nu.
    Dinsdag 28 Juli 2015 om 17:35
  • Roos T. Roos T. ik zou de zieke planten wel direkt verwijderen en ook al het afgevallen blad,daarin zitten de sporen.Zie je zwart streepjes op de bast ?
    Dinsdag 28 Juli 2015 om 17:37
  • Kiki B. Kiki B. Je hoeft ze pas te verwijderen als je zeker weet dat het een ziekte is. Kan nog steeds honden- of kattenpies.
    Dinsdag 28 Juli 2015 om 17:48
  • Peggy T. Peggy T. Er zitten geen zwarte streepjes op de bast, ik heb nu alle kale en aangetaste takjes eruit geknipt en de afgevallen blaadjes verwijderd en kijk dan of het weer terugkomt. Met wel middel spuit jij je buxus prefentief in Roos?
    Woensdag 29 Juli 2015 om 09:05
  • Roos T. Roos T. Peggy ik spuit met Eminent of Topsin.Eminent schijn t niet meer te bestaan maar ik moet even navragen aan mijn leverancier wat er is nu.hij heeft me laatst een naam genoemd.Ik spuit na de snoei en natuurlijk als ik iets zie.Hoor nog maar weinig van Cylindrocladium tegenwoordig ,een erg natte zomer werkt schimmels in de hand en je ook steeds je snoeischaar ontsmetten,Doen de hoveniers ook om de zoveel meter heb ik gezien.
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:27
  • Roos T. Roos T. Ik zie dat het maar een paar struiken zijn ,dan kan je overwegen als je verder niets ziet ze te vervangen .Ik ga eens vragen hie het met de ziekte druk is momenteel.Hij weet dat altijd omdat hij kwekers een sein geeft en ook adviseert.
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:37
  • Karlien j. Karlien j. Cool !ba
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:43
  • Karlien j. Karlien j. Cool !ba
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:43
  • Roos T. Roos T. Even gebeld hij zegt dat Eminent er nog is ,maar af te wisselen met Ortiva en Bravo toe te voegen,Bravo is niet systemisch.Het schijnt dat op dit moment door de hoge luchtvochtigheid de druk weer hoog is.Wij gaan volgnde week spuiten als het droog blijft .
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:45
  • Roos T. Roos T. ik heb even gebeld en hij raadt aan afwisselnd met Eminent samen met Bravo te spuiten van elk 15 op 10 liter.
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:50
  • Roos T. Roos T. Wel natuurlijk als er even geen regen verwacht wordt.Wij hebben net gesnoeid deze week en gaan als het lukt binnenkort spuiten.De infektie druk neemt toe met vochtig weer.Ik heb het maar een keer gehad cylindrocladium ,wel ook een Volutella.We hebben erg veel buxus hagen en vlakken .Helaas is er geen goede vervanger voor buxus.Ilex crenata kan je niet echt mooi snoeien.
    Woensdag 29 Juli 2015 om 14:56
  • Peggy T. Peggy T. Bedankt voor alle moeite Roos!... ik ga er meteen achteraan.
    Donderdag 30 Juli 2015 om 08:16
  • Kiki B. Kiki B. Wederom weer zeer milieugevaarlijke en giftige middelen. Lees eerst eens even de productbladen svp.
    Donderdag 30 Juli 2015 om 10:44
  • Peggy T. Peggy T. OW daar was ik mij niet van bewust en ben daar eigenlijk hartstikke tegen, zal het verder uitzoeken voordat ik dat middel aanschaf.... dank je Kiki!
    Donderdag 30 Juli 2015 om 12:51
  • Peggy T. Peggy T. Dank je wel voor je reactie Roos!
    Donderdag 30 Juli 2015 om 15:19
  • Kiki B. Kiki B. Dank je dat je het gaat uitzoeken voordat je dergelijke middelen gaat gebruiken. Ik vind wel dat als iemand dergelijke middelen aanbeveelt dat men dan ook even wijst op de milieurisico's. Het is zonder meer spijtig dat er zo rücksichtlos giftige middelen aangeprijsd worden.
    Donderdag 30 Juli 2015 om 22:54
  • Peggy T. Peggy T. Daar kan ik het niet anders als helemaal mee eens zijn Kiki!
    Vrijdag 31 Juli 2015 om 08:55
  • Roos T. Roos T. Peggy ik had al gezegd dat verwijderen ook een optie was omdat het maar om een paar struikjes ging.Als het Cylindrocladium is omdat je zegt dat het geen hondenpies kan zijn is dat de eerste optie uiteraard,maar mocht het zich elders ook voordoen dan zou ik wel iets doen.Ik heb in Engeland prachtige oude buxus figuren gezien die aangetast waren en hele hagen die er uit moesten.Paleis het Loo heeft ook alles moeten verwijderden .
    Dinsdag 4 Augustus 2015 om 09:31
  • Peggy T. Peggy T. Hai Roos. Heb alle aangetaste takjes en blaadjes er tussenuit gesnoeid en het afval van de grond geraapt. Het is zeker geen Cylindrocladium, want de struikjes hebben geen zwarte streepjes op de takken en geen vlekjes op de blaadjes. Verder wacht ik gewoon maar even af wat er nu met de struikjes gaat gebeuren en anders rooi ik ze alsnog.
    Donderdag 6 Augustus 2015 om 08:30
  • Tom M. Tom M. Zo'n plaatselijke en intense sterfte doet mij toch vermoeden dat het bevloeiïngen betreft van 4-voetige urinelozers... Ik heb ook zo'n jammerlijk geval (zal vanavond eens een foto posten).. En mooie buxusbol, ooit als klein plantje gekregen bij ons huwelijk, nu reeds 25 jaar in volle grond, en sinds een 3-tal jaar aangetast door bovenvermelde praktijken...(heb de dader(s) al bezig gezien, dus de bewijzen zijn er)...jammer, want door de jaren heen is dit plantje natuurlijk meer geworden dan zomaar "een plant"...
    Donderdag 6 Augustus 2015 om 08:53
  • Peggy T. Peggy T. Hai Tom heb op jou advies al zo'n apparaatje (op batterijen) tegen eventuele urinerende viervoeters aangeschaft en hoop dat dat ook afdoende werkt. Ben wel benieuwd naar je foto.
    Donderdag 6 Augustus 2015 om 11:36
  • Tom M. Tom M. Blijkt hier toch te werken (plaatselijk dan, werkt enkel als de poes gedetecteerd wordt door het apparaat) ik koop me er nog een, om mijn tuin op deze wijze redelijk "poezenvrij" te houden.
    De foto plaats ik vanavond.... :-)
    Donderdag 6 Augustus 2015 om 13:10
  • Peggy T. Peggy T. Bij ons zijn het meer de honden waar we last van hebben, nou ja... eigenlijk meer hun baasjes want die letten er niet goed op of hebben er gewoon "schijt" aan denk ik weleens...
    Donderdag 6 Augustus 2015 om 13:48
  • Tom M. Tom M. yep... respect is soms ver te zoeken....Poezen (in tegenstelling tot honden) kan je moeilijk verbieden om te gaan wandelen, maar soms krijg je de opmerking "als je zoveel last hebt van katten en honden, zou je best een draad spannen rond uw tuin".... hallo..?
    Donderdag 6 Augustus 2015 om 14:12
  • Hein J. Hein J.
    Hallo Peggy,
    Kijk eens op de onderstaande link voor meer info.
    De buxus wordt waarschijnlijk opgegeten door rupsen van de buxusmot
    Als je de rupsen verwijderd doe dat dan met handschoenen aan de rupsen zijn namelijk giftig.
    Veel succes
    Groet Hein

    https://www.nvwa.nl/onderwerpe...
    Zaterdag 15 Augustus 2015 om 09:49
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Hein, Peggy had al een keer foto's genomen van afgeknipte takjes, daar was geen spoor op te zien van rupsenaantastingen of rupsen. Dus die stap hadden we al uitgesloten.
    Zaterdag 15 Augustus 2015 om 09:55
  • Peggy T. Peggy T. Je hebt helemaal gelijk Kiki! en het zijn inderdaad ook geen buxusmotten, maar toch bedankt Hein, voor je reactie en heb de link toch even aangeklikt.
    Zaterdag 15 Augustus 2015 om 11:14