Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Marleen R.Is dit nu het werk van rupsen? Er zijn op deze roos ‘banksiae rosea’ drie vanuit de stam uit elkaar groeiende takken waarvan bij alle drie alleen de top aangevreten is. Zou het beestje de uiteinden van de tak eten en weer helemaal maar beneden klauteren om de volgende tak aan het uiteinde op te eten? Of is er een invasie van rupsen. Om welke rups zou het kunnen gaan en wat kan ik er aan doen?
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 00:25

7 reacties

  • Kiki B. Kiki B. Allereerst, heb je rupsen waargenomen?
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 00:40
  • Kiki B. Kiki B. Een invasie van rupsen is altijd duidelijk zichtbaar. De vraag is eerder: wat zou je er aan willen doen?
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 00:42
  • Marleen R. Marleen R. Kiki, nee dat is het gekke, ik heb geen rupsen gezien. Maar wel op elk van de drie takken opgerolde bladeren, waarin een pop gezeten kan hebben.
    Ik zou natuurlijk willen dat er geen nieuwe rupsen komen (als dit het werk van rupsen is), maar heb geen idee hoe je zoiets moet aanpakken. Ik zal de roos in ieder geval goed in de gaten houden.
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 00:49
  • Marleen R. Marleen R. Het zou om de oranje bruinbandspanner (Cidaria fulvata) kunnen gaan.

    Waardplanten:
    Diverse soorten wilde en gekweekte roos
    Levenscyclus:
    Rups: mei-juni. De rups verpopt zich in een losse cocon tussen de bladeren van de waardplant. De soort overwintert als ei op de waardplant.
    Rups: http://www.vlindernet.nl/rupsi...
    Vlinder : http://www.vlindernet.nl/fotoa...

    Geen idee wat je daar tegen kunt doen
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 01:03
  • Marleen R. Marleen R. Kiki, ik heb vanmorgen een rupsje gevonden, zie bovenstaand bericht.
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 08:48
  • Kiki B. Kiki B. Alhoewel de plant nu vrijwel kaal lijkt te zijn zou ik alsnog spuiten met een mengsel van 2 eetl groene zeep, 1kopje spiritus op 1 liter water. Alle delen van de plant bespuiten, ook onderkant bladeren als die er nog zitten. Dat voor wat betreft de bereikbare rupsen. Rupsen die opgerold in bladeren zitten zullen niet van de plant eten als je capsules in de grond stopt (en aangieten) van pireco. Deze: http://www.pireco.nl/?post_typ...
    Je kan het via diverse webshops online bestellen. Het is in ieder geval niet giftig. Moet wel herhaald worden en het volgend jaar het beste preventief gebruiken. Voordeel is ook dat het middel goed is voor je plant en een gezonde groei geeft. Ik heb het zelf gebruikt bij rozen, maar dan tegen blackspot.
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 09:40
  • Marleen R. Marleen R. Dankjewel Kiki, voor het recept voor het mengsel. Ga ik zeker doen. De foto laat alleen de punt van de tak zien de rest heeft gelukkig nog wel bladeren. De capsules ga ik zeker doen, want er staan meerdere rozen bij elkaar.
    Zaterdag 25 Juli 2015 om 09:58