Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Franca v.Niet te geloven, alle buxushaagjes uit de tuin gehaald, de grote bollen afgezaagd en wat zie ik vanmiddag ? Buxusrups op de nieuwe uitlopers van de bollen, alles er maar weer afgeknipt, ba ba ba !
    Woensdag 12 Augustus 2015 om 22:03

56 reacties

  • Roos T. Roos T. Er bestaat toch iets Bio Pyretex las ik ?
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 10:17
  • Roos T. Roos T. Laten we hopen op vorst dit jaar ,dan schijnen ze niet te oververleven volgens mijn buxusexpert.Wel erg voor je.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 10:25
  • Franca v. Franca v. Ja dat is er, daar heb toen de ellende begon 1 keer mee gespoten. Na een week zag ik weer een rups , toen dacht ik er zullen er best meer zitten en heb besloten ze eruit te halen. Je mag ook maar 3 keer per jaar daarmee spuiten. Maar de bollen waren zo groot dat ik eruit spitten niet zand zitten, dit mag de tuinman in het voorjaar voor mij doen. De kale
    stammen schoten weer uit en daarop zaten de rupsen, het zag er echt vies uit ! Ik vind het al niet meer erg, had toch al besloten de voortuin te veranderen. Maar ik zag ook allemaal eitjes, zo goed als dit ging ook weg gedaan, maar ik hoorde dat de eitjes ook in de aarde zitten, hou mijn hart vast als dat waar is. Waar gaan de rupsen aan eten als er geen buxus meer staat ?
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 11:25
  • Roos T. Roos T. We moeten hopen op strenge vorst zegt mijn expert dat overleven ze niet.Ik kan me voorstellen dat je zwaar baalt.Ik kan het niet even veranderen als het bij mij gebeurd.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 12:46
  • Franca v. Franca v. Nee bij jou zou het echt een ramp zijn en bij veel andere tuiniers die zo'n grote tuin met veel buxus hebben. Ik denk nu maar dit is een " geluk " dat ik nu een klein tuintje heb en het kan veranderen. Ik kijk er eigenlijk naar uit, vind zelf dat ik een mooi beplantingsplan gemaakt heb, hoop dat ik niet overdrijf ! Op naar het voorjaar, maar eerst de schutting in de achtertuin in oktober.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 13:34
  • Roos T. Roos T. Heb nog niets gezien bj mij in Kapellen Belgie ,maar kan morgen anders zijn,ik heb even gezocht hoe het te bestrijden is.,niet te doen .Ik ga weer eens vragen hoe het is in onze omgeving.We wonen in bosgebied met meestal grote tuinen.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 13:52
  • Franca v. Franca v. Vond ik ook niet te doen, daarom alles eruit gehaald, waar ik woon is het echt heel erg, bijna elke tuin waar een buxus staat is aangetast. Je kan er op wachten de buxus die nog gaaf is dat deze het ook krijgen. Ik zie ook steeds de een na de ander ze eruit halen. Kop op Roos misschien blijft hij wel hier, ik hoop het voor je. Als ik op mijn tuin kijk naar al die mooie tuinen met buxus denk ik ook hoop dat hij daar wegblijft, maar helaas het valt niet te voorspellen.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 14:00
  • Roos T. Roos T. Ik moet dus wel goed opletten ,je kan niet bestrijden als er nog niets is,maar ben wel alert nu.Niet leuk als het toeslaat.

    Donderdag 13 Augustus 2015 om 15:27
  • Justine G. Justine G. ik heb hier nog nooit van gehoord, welke vlinder komt er uit deze rups? Ik wil volgende week een hoop buxushagen verplaatsen, geen rups gezien. Het zal wel heel plaatselijk zijn.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 16:59
  • Franca v. Franca v. Hoi Justine, het wordt een mot, heet daarom ook wel buxusmot. Hij komt uit Azië en is nu al een plaag in Nederland, Duitsland en België voor zo ver ik weet. Ben bang dat het een kwestie van tijd is, het is echt een ramp !
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 17:19
  • Marleen R. Marleen R. Hoi Franca en Justine, we hebben drie jaar geleden de buxusrups/mot in de buxushaag gehad en alles eruit gehaald en weggegooid. Onze nieuwe buurman heeft nu sinds een jaar buxusplanten die deze zomer vol zit met buxusrupsen (kleine rupsjes). Hij heeft de plant behandeld met gif en nu gaat het beter. Het schijnt dat men de planten preventief dient te behandelen.
    Er staan op Google verschillende foto's van de buxusmot. Er zitten hier 's avonds meerdere exemplaren op de lamp. Ook andere mensen in de buurt hebben er last van.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 17:28
  • Kiki B. Kiki B. Ik heb hier al eerder geschreven dat er op biologische wijze heel goed preventief iets aan te doen is. Dus niet met gif. Gewoon op tijd beginnen met behandeling van de struik en van de grond waardoor de plant weerbaarder wordt en de rupsen de struik niet meer lekker vinden.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 17:35
  • Kiki B. Kiki B. En Bio Pyretrex op basis van Pyrethrum, is overigens zwaar giftig voor bijen. Niet te verwarren dus met Pireco.
    Donderdag 13 Augustus 2015 om 17:37
  • Justine G. Justine G. opletten dus....
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 07:53
  • Franca v. Franca v. Kiki ik kan je schrijven hoe je buxusrups op een biologische manier kunt behandelen niet vinden. Zoekfunctie is toch het vakje rechts boven met zoeken en keuze mogelijkheid voor hele site, tuiniers of planten of moet ik dit ergens anders kunnen vinden ?
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 09:10
  • Kiki B. Kiki B. Geen idee, heb het ergens in een bericht gezet een tijd geleden. Zal het straks wel nog een keer plaatsen.
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 09:36
  • Franca v. Franca v. Fijn dank je.
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 12:01
  • Kiki B. Kiki B. Lees eerst een algemeen artikel van Pireco op internet over diverse rupsen:
    http://www.pireco.nl/ziekten-e... en een beschrijving van Folisec: http://gezondegroei.com/produc...
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 16:42
  • Kiki B. Kiki B.
    De Buxusmot / Buxusrups wordt bij Pireco niet specifiek benoemd, maar een rups is een rups en een mot is een mot lijkt mij. Bij een beginnende aantasting heb ik het uitgeprobeerd en het hielp. Ik zeg dus niet dat het altijd werkt. Het is het proberen echter waard.
    Door de levenscyclus van mot tot rups en weer terug tot mot te doorbreken zou het logischerwijs mogelijk moeten zijn om de schade te beperken. Dat kan door het plaagbeest zijn voedsel te onthouden.
    De mot strijkt neer op de buxus en legt eitjes aan de onderzijde van het blad.
    De eitjes worden rups, ze vreten de onderzijde van het blad aan, maken hun spinsels en eten hun buikje rond. Als het blad echter niet smakelijk is zal de rups stoppen met eten en komt de rups om van de honger. De verpopping komt niet tot stand. De levenscyclus wordt dan doorbroken.
    Door preventief de struik te behandelen met Foliseckorrels, op systemische wijze via opname vanuit de wortel, zal de struik op tijd al niet lekker voedsel zijn voor de rups.
    Mocht er sprake zijn van een beginnende plaag, te zien aan het blad, verwijder dan eerst de zichtbaar aangetaste delen en begin dan direct met spuiten van Folisec en herhaal de behandeling iedere 4 weken. Volg strikt de gebruiksaanwijzing op en spuit met droog, bewolkt weer.
    Door op het blad (tegen rupsenvraat) Folisec te spuiten, zowel binnen in de struik, onderzijde blad als bovenop alles druipnat maken, zal het blad aan de buitenkant niet smakelijk zijn.
    De bodembehandeling met korrels doe je juist met vochtig weer. Na de behandeling de korrels goed doorwerken en de grond aangieten.
    Bij zware aantasting zal de Buxus vermoedelijk al teveel verzwakt zijn en zeer waarschijnlijk niet meer herstellen.
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 16:44
  • Kiki B. Kiki B. De eikenprocessierups , ook zo'n lastige, staat wel proefondervindelijk op hun site beschreven, zie http://gezondegroei.com/proeve...
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 16:55
  • Franca v. Franca v. Heel erg bedankt voor de moeite Kiki !
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 17:10
  • Kiki B. Kiki B. Graag gedaan Franca.
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 17:12
  • Karlien j. Karlien j. ,
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 17:29
  • Karlien j. Karlien j. ,
    Vrijdag 14 Augustus 2015 om 17:29
  • Roos T. Roos T. Er is hier nog niets te zien,maar vrees met grote vreze dat het mijn deur niet voorbij zal gaan.Preventief is er niets te doen heb ik gehoord.Ik ga eens zoeken naar Folisec ,maar trekt dat in de plant zodat het langer niet lekker smaakt.Denk van niet want je moet ook de onderkant goed nat maken.ik heb zoveel buxus,we zijn al normaal uren aan het spuiten met 200 l vat en dat 3 keer vullen ,maar dat is met systemische middelen.dus dat wordt in sapstroom opgenomen.
    Donderdag 27 Augustus 2015 om 16:19
  • Franca v. Franca v. Wat een werk ! Hoop echt dat je het voor kan blijven ! Maar ze zeggen toch de mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest.
    Donderdag 27 Augustus 2015 om 17:09
  • Roos T. Roos T. Kiki heb jij het al uitgeprobeerd en het werkt met korrels te strooien? je schrijft ook over spuiten .Ga eens kijken op de site van pireco.
    Donderdag 27 Augustus 2015 om 17:24
  • Kiki B. Kiki B. Ga nu eerst eens lezen Roos! Het werkt systemisch. Trekt dus in de plant via wortels, bladbespuiting doe je als extra. En ja, het werkt preventief op heel veel kwalen.
    Donderdag 27 Augustus 2015 om 22:02
  • Roos T. Roos T. Systemisch dat klinkt goed ,dat scheelt hoop werk,maar werkt het tegen deze rups dat zal ik toch eens moeten navragen .Jij zegt rups is rups.Ik heb groot spuitvat 200 l dat is toch wel halve dag werk hier.Wie wist toen ,dat door de massale aanplant van buxus, alles ziek zou worden.Kwekers spuiten alle 14 dagen is me verteld door mijn hovenier en zo komen ze dan ogenschijnlijk gezond bij de klant.Ik vervang nu niets meer ,daar ben ik te oud voor en ilex crenata twiggy of andere soorten zijn niet echt geschikt
    Zaterdag 24 Oktober 2015 om 14:28
  • Kiki B. Kiki B. Roos, meermaals heb ik hier antwoord op gegeven.
    Zaterdag 24 Oktober 2015 om 22:28
  • Roos T. Roos T. ik krijg geen berichten binnen als er iemand reageert.We weten niet hoe dat komt.Ik kijk dus zelf ,maar zomers minder.Ik kan alles vinden op internet en bij mijn leverancier van meststoffen die kwekers van buxus al jaren adviseert .heb gehoord hier dat de buxusmot is ontsnappt uit de serres in antwerpen ,toen er een tak op het glas was gevallen.Dat word hier verteld ,andere verhalen zijn meegkomen op schepen .
    Zondag 25 Oktober 2015 om 15:42
  • Roos T. Roos T. Franca ,hoe is het met je tuin momenteel.?
    Zondag 25 Oktober 2015 om 18:14
  • Franca v. Franca v. De achtertuin ziet er prima uit, ik heb vanmiddag de Rozanne gedeeld, zoals jij zei, hoop dat ze alle twee aanslaan. De rozen en clematissen zien er goed uit, laat het voorjaar maar komen. De voortuin is niets, een perk staat niets in, daar heb ik grond gewisseld voor de rozen. Dinsdag komt mijn dochter het een en ander uit de voortuin halen wat ze leuk vindt om bij haar te planten. In het voorjaar ga ik daar aan de slag. Zijtuin is ook mooi, de Annebelle hebben het heel,mooi gedaan en Alchemilla Mollis doet het geweldig bij me.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 19:00
  • Roos T. Roos T. ik knip ze altijd kort na de bloei,en krijg dan weer fris blad.Bleven de Annabelles goed staan?
    Zondag 25 Oktober 2015 om 20:54
  • Kiki B. Kiki B. Roos, Je laat je een leuk verhaal vertellen.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 20:59
  • Franca v. Franca v. Ja prima de Strong Annebelle is heel stevig, weet dus nog niet of ik volgend jaar wel een onderstel ga maken, denk er nog een winter over. Je bedoelt dat je de Alchemilla Mollis afknipt na de bloei, dat doe ik ook, hij heeft nu nog een beetje 2de bloei, niet veel dit jaar.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:00
  • Franca v. Franca v. Smile Kiki !
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:06
  • Roos T. Roos T. Dat is goed om te horen Franca,als ze goed staan hoef je niets te maken toch.Wij hebben dat 14 jaar geleden laten doen door de man van mijn hulp .Bij mijn zijn de annabelles verdubbeld
    in omvang,ze maken veel uitlopers hier op zand.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:11
  • Roos T. Roos T. Ik hoorde overigens van iemand op een kwekerij dat strong annabelle ook niet echt alles schijnt te zijn.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:13
  • Franca v. Franca v. Nou bij mij staat hij als een huis Roos ! Ik tuinier op klei, hij doet het prima maar heb niet zulke uitlopers als bij jou.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:18
  • Roos T. Roos T. ja maar dat is de gewone Anabelle.ik ga niet alles weer vervangen hoor.
    ik zal die mevrouw vertellen dat de strong annabelle dus echt strong is.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:23
  • Franca v. Franca v. Ja bij mij zeker, nee ik zou ze ook niet vervangen bij jou, ze bloeien toch schitterend !
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:26
  • Roos T. Roos T. In dat hekwerk lijken ze strong en met de haagschaar halen we hier en daar vroeg knoppen weg zodat we de bloei verlengen,je krijgt dan wel twee kleinere bloemen op een tak,maar we zij tevreden nu.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:36
  • Franca v. Franca v. Die discussie hebben we in het voorjaar gehad, ik heb dat ook gedaan, is prima gegaan, maar volgend jaar begin ik eerder en doe het zoals Kiki het zei, een paar keer toppen om en om tot er knoppen komen en dan niet meer.
    Zondag 25 Oktober 2015 om 21:41
  • Roos T. Roos T. Ja dat werkt goed alleen doe ik het met de haagschaar omdat het een grote opervlakte is.Ik doe het zo la 10 jaar en werkt prima.
    Zaterdag 31 Oktober 2015 om 16:43
  • Franca v. Franca v. Dat geloof ik graag, is anders niet te doen bij jou, maar ik heb maar 5 Annabelle, is dus een heel ander verhaal.
    Zaterdag 31 Oktober 2015 om 17:09
  • Rick V. Rick V. Ik kwam 2 1/2 jaar geleden ook terug van vakantie. Buxus volledig kaal. Op advies van een kweker bazaltvulkaanmeel van Pholin gestrooit wat door de plant wordt opgenomen (houdt de rups niet van). Nu is de buxus weer gezond. (Dordrecht)
    Woensdag 17 Mei 2017 om 18:20
  • Franca v. Franca v. Dat was dus een heel goede tip, zo je hebt kunnen lezen heb ik ze er al allemaal uitgehaald. Heb er geen spijt van het begint al aardig dicht te groeien.
    Woensdag 17 Mei 2017 om 18:24
  • Roos T. Roos T. kan je dat tussen de buxus strooien Franca?
    Woensdag 17 Mei 2017 om 21:02
  • Franca v. Franca v. Hoi Roos, ik weet niet hoe je het gebruikt, het is door Rick Van Der Spek geplaatst. Hij zal dit ook wel lezen en hoop voor jou rageren Zie reactie boven mij.
    Woensdag 17 Mei 2017 om 21:17
  • Rick V. Rick V. Ja, de bazaltlavameel kun je gewoon over/tussen/onder de buxus strooien.
    Woensdag 17 Mei 2017 om 21:35
  • Jeannette v. Jeannette v. Basaltlavameel (Pholin) was van DCM maar is niet meer leverbaar of het moet nog ergens op de schappen of in het magazijn staan. Tegenwoordig kan je daarvoor lavameel of gesteentemeel kopen.

    Dat maakt het blad harder en vult minerale tekorten weer aan. Het helpt ook preventief tegen schimmels e.d. Als je het samen met brandnetelgier gebruikt wordt het blad harder en het smaakt vies.
    Eigenlijk zo'n beetje dezelfde werking als Folisec (beschrijving van Kiki hierboven,14 augustus 2015) en Pireco® Bladinsecten.
    Donderdag 18 Mei 2017 om 13:34
  • Kiki B. Kiki B. Klopt, lavameel is geweldig als bodemverbeteraar en als plantversterker. De middelen van Pireco werken echter iets anders / uitgebreider. Ze bevatten veel kruiden die, behalve plantversterkend zijn en idd de smaak van het blad /wortels veranderen. Maar meer dan dat doen. De toegevoegde kruiden zijn specifiek gericht op de kwaal. Door zowel wortelopname (systemisch) dan wel de plant via bladopname te beïnvloeden verkrijg je een meerwaarde. Al gelang welke methode van toediening je verkiest/kan verkiezen verkrijg je op deze manier een dubbele werking. Zelf gebruik ik vaak schone lavakorrels die ik via internet bestel. Deze zou je evt ook kunnen verpulveren. Ik zou lavameel/korrels niet willen vergelijken met de producten van Pireco. Dan is lavameel toch iets beperkter.
    Donderdag 18 Mei 2017 om 23:06
  • Ellen A. Ellen A. @Rick Van Der Spek Ik heb basaltlavameel bij de buxus gestrooid en hen nu weer mooie buxussen. Ze verkopen het in zakken hier op de volkstuin. En goedkoop! Bedankt voor het advies.
    Woensdag 14 Juni 2017 om 20:16
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Ellen, kan jij op de volkstuin vragen waar ze dit inkopen?
    Donderdag 15 Juni 2017 om 00:03
  • Ellen A. Ellen A. @Kiki Bernt. Zal ik doen, zodra ik terug kom van vakantie.
    Donderdag 15 Juni 2017 om 22:51

2 tuiniers vinden dit leuk

  • Roos T. Roos T. Donderdag 13 Augustus 2015 om 15:27
  • Ellen A. Ellen A. Donderdag 18 Mei 2017 om 07:49