MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Erik v.hallo , wij hebben al een paar jaar (kont ieder jaar opnieuw uit het niets weer op) een enorme plant in de tuin met grote bladeren en tot zover nog nooit een bloem dan wel vrucht gezien.
  Weet iemand wat het is ?
  Woensdag 19 Augustus 2015 om 23:40

9 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Het is een Paulownia tomentosa, Anna Paulowna boom in het Nederlands. Het wordt in principe uiteindelijk een vrij breder boom, met een hoogte van ca. 15 meter hoog. Maar zo te horen krijgt deze daar de kans niet voor en gedraagt die zich als struik.

  Toch zou ik geneigd zijn om ze op deze plek niet zo groot te laten worden, zo dicht bij huis. Is ze groter geworden sinds ze voor het eerst opkwam?
  Donderdag 20 Augustus 2015 om 10:44
 • Erik v. Erik v. Hallo Jeanette. Hartelijk dank voor je antwoord. Heel erg leuk om te weten . We waren er al een tijdje naar op zoek.
  De plant/boom groeit tegen het huis aan (klem tussen de fundering)en heeft zich "gehecht" aan de warme afvoer van de was droger die er precies boven zit.
  Komt ieder jaar weer op , nadat ik de boom elk najaar weer zo goed als ; "met de grond gelijk maak".
  Met de kennis van nu zal ik een poging doen om hem te verplaatsen .
  Na wat zoekwerk (met de nu eindelijk bekende naam) heb ik begrepen dat er ook een soort van bloemen in kunnen komen. Die hebben we nog niet gezien,
  Nogmaals dank,
  Erik
  Donderdag 20 Augustus 2015 om 14:52
 • Rosette B. Rosette B. Met de grond gelijk maken zal niet lukken om hem weg te krijgen. Ik heb het hier ook voorgehad. De plant stond in een pot langs de zijgevel en de wortels waren door de pot gegroeid. Trekken en sleuren om hem vrij te krijgen maar ieder jaar schoot hij op de resterende wortels terug uit. Uiteindelijk gegraven tot al de wortels eruit waren. Ik heb er nu 2 staan. De boom laat zich goed snoeien en geeft dan heel groot blad maar geen bloemen. De bloemknoppen worden voor de winter gevormd. Bij een strenge winter kunnen de knoppen dan wel bevriezen. Maar eens in bloei is het een fantastisch zicht. Bloeit op kaal hout met zachtblauwe bloemen en loopt heel laat uit. Donderdag 20 Augustus 2015 om 16:04
 • Erik v. Erik v. aha.....duidelijk. Ik ga een poging doen om de boom uit te graven en te verplaatsen daar waar de wortels de fundering niet beschadigen.(wil die bloemen graag eens zien)
  En inderdaad; door mijn rigoreuze snoeiwerk heeft de boom nooit de kans gehad iets van een bloem te vormen.
  Dank voor advies,
  Donderdag 20 Augustus 2015 om 16:17
 • Jeannette v. Jeannette v. Dat niet alleen, maar het duurt een aantal jaren voordat er een bloem in komt, de boom moet eerst "groot" genoeg zijn.

  Als je bij de wortels kan is het belangrijk dat je zo veel mogelijk weghaalt; mocht de plant alsnog weer uit de wortels uitlopen, dan stelselmatig ieder blad verwijderen. Op die manier kan de boom minder zuurstof opnemen en geen voeding maken.

  Als je de bloemen wil zien, zou ik bij een boomkwekerij nu een mooi exemplaar gaan uitzoeken om te planten na de bladval, want een Paulownia kan niet verplant worden met kale wortels, er moet een goede (draad)kluit aan zitten. Plaats er dan ook zeker een boompaal bij, want met een dergelijk groot blad vangt zo'n boom veel wind. Als je genoeg ruimte hebt, is het zeker een prachtige boom.
  Vrijdag 21 Augustus 2015 om 11:56
 • Rosette B. Rosette B. Ik heb die van mij verplant met nauwelijks wortels aan, 3 in totaal en dat is prima gelukt. Ze moeten wel voldoende water hebben. Na 2 winters had ik reeds bloemen. Vrijdag 21 Augustus 2015 om 12:36
 • Tamar Tamar Ik kom toevallig op dit oude topic terecht... Heeft iemand van jullie misschien een Paulownia over (groot of klein)? Ik zou er graag 1 tot 3 willen laten uitgroeien op ons nieuwe erf! Ik heb evt. enkele vaste planten te ruil? Zou super zijn! Zaterdag 8 Oktober 2016 om 11:12
 • Corrie V. Corrie V. Wij willen hem verplaatsen maar liefs nu met blad zou dat lukken denken jullie Woensdag 8 Juli 2020 om 12:16
 • Dries L. Dries L. Dat kan lukken als je hem stevig terug snoeit maar de kans is klein met de (hete) zomer die nog maar pas is begonnen. Woensdag 8 Juli 2020 om 22:28