Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Gea (Zaaisite) v.Wie weet waarom de Cimicifuga racemosa hernoemd is? Hij schijnt, zo lees ik nu 'Actaea simplex' te heten. Ik vind het eerlijk gezegd maar niks die wijzigingen. Want hoe nu met de variëteiten? Cimicifuga racemosa 'Atropurpurea' gaat dus nu ineens 'Actaea simplex 'Atropurpurea' heten?
    Donderdag 24 September 2015 om 16:16

20 reacties

  • Ik heb Lieven wel eens 'gesproken' over de database, en de filosofie is vlgs. hem dat het een soort van wikipedia-pagina moet zijn, waarin de gebruikers de inhoud bepalen. Min of meer ongemodereerd.
    Voor de Plus-leden is terug te vinden 'wie wat gedaan' heeft in het kadertje "historiek aanpassingen". Net boven 'Groeit in xxx Tuinen'. In de 2e van boven zie ik het antwoord op jouw vraag staan.
    Donderdag 24 September 2015 om 16:51
  • http://www.tuinieren.nl/plant/...
    Donderdag 24 September 2015 om 16:51
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Ha Sam, dank je voor de reactie, maar dat bedoelde ik niet met mijn vraag. Ik bedoelde dat de plant (eerst Cimicifuga racemosa) nu officieel, dus overal, bij kwekers en tuincentra, Actaea simplex gaat heten (of liever, inmiddels heet). Ik hoop op een reactie van een kweker onder de leden van MijnTuin.org die weet waarom dat gebeurt. Ik vind het zelf heel lastig, want ik moet allerlei bestanden in mijn database gaan aanpassen. Over de foto's en zadeninfo maar niet te spreken. Naar mijn gevoel schept het enkel verwarring
    Hartelijke groet en tot 'ziens' op MijnTuin.org
    Gea
    Donderdag 24 September 2015 om 18:17
  • Got it! :)
    Donderdag 24 September 2015 om 18:43
  • Barbera v. Barbera v. Op basis van het DNA bleek dat de plant eerder bij de Actaea's hoort. In het artikel hier uit 1998 wordt dat beschreven: https://www.jstor.org/stable/1...
    Donderdag 24 September 2015 om 20:22
  • Barbera v. Barbera v. En hier: http://www.sciencedirect.com/s...
    Donderdag 24 September 2015 om 20:25
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Dank je wel Barbera, ik mag het graag begrijpen voor ik rigoureus alle Cimicifuga rasemosa binnen mijn bestand en foto's vervang door Actaea simplex. Jouw verwijzingen naar de artikelen maakt veel duidelijk; het is dus wetenschappelijk ondersteund en ga ik braaf volgen :-)
    Donderdag 24 September 2015 om 20:49
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Gea, dit wetenschappelijk gehaspel is al decennia aan de gang en soms ietwat lastig/tijdrovend. Plus weer even wennen. Zo werden Chrysanthemums opeens Dendranthema, veranderden Polygonums in Persicaria etc. Voor de vele kwekers is het soms redelijk rampzalig. Maar ja....
    Donderdag 24 September 2015 om 21:57
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Ben ik met je eens Kiki, ik ben er ook geen fan van; het werkt alleen maar verwarrend, terwijl juist de bedoeling zou moeten zijn dat het meer duidelijkheid schept. Als men tegen mij over een Cimicifuga begint, dan weet ik meteen dat we het over de zilverkaars hebben. Echt tot vanochtend, toen ik de identificatie hier zag, had ik nog nooit van de Actaea gehoord. En zo, weer een voordeel van deze community, leer je er zo nu en dan nog weer wat bij. En ik sta open voor elke verandering en menig, maar het moet wel onderbouwd zijn (eigenzinnig tiepje als ik ben ;-) ).
    Donderdag 24 September 2015 om 22:19
  • Jeannette v. Jeannette v. Ben je dan ook al de Hylotelephium als nieuwe naam voor Sedum tegengekomen Gea? En Styphnolobium voor Sophora? Die DNA onderzoeken gaat men nog veel meer namen op de schop gooien. Maar als je het niet zeker weet, kan je nog altijd via theplantlist.org checken wat de hoge dames en heren hebben besloten. Overigens, eigenzinnigheid vind ik een prima eigenschap. :)
    Vrijdag 25 September 2015 om 09:39
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Dank voor die goede link Jeannette..! Ik vind het heerlijk om 'de diepte' in te gaan en dingen uit te spitten om me op die manier verder te ontwikkelen. En nieuwe naam voor Sedum... nee, nog niet ontdekt en voor de Sophora... idem. Dus dank voor de reactie; weer een stapje verder.
    Vrijdag 25 September 2015 om 11:23
  • Patrick V. Patrick V. De wetenschap staat niet stil, in zoverre wij iets begrijpen of mogen geloven over het DNA onderzoek en behoudens verdere antithesis (fout in het onderzoek, wetenschapsfraude, etc. Quis custodiet ipsos custodes? ) moeten wij dus maar volgen. Het antwoord op de vraag van Gea is dus dat de Latijnse namen "voorlopige" namen zijn, iedereen is het er over eens dat dit ergens problematisch is, dit pleit dus voor het (bij voorkeur) gebruik van de Nederlandse naam .
    Vrijdag 25 September 2015 om 14:58
  • Kiki B. Kiki B. Die discussie is geweest, dacht ik ...
    Vrijdag 25 September 2015 om 21:14
  • Gerda V. Gerda V. Dag Gea
    Ik weet niet hoe ik je kan bereiken.Ik weet niet hoe deze site werkt.Ik heb je gemaild om zaden van de stokroos te kopen.Ik heb de nummers doorgegeven.Maar nu???????Ik ken jou bankgegevens niet om een overschrijving te doen.Ik zou die zaden wel erg graag kopen. Kan jij mij bereiken?Mijn email is gvanheuven@gmail.com
    Tot horens???Vriendelijke groetjes Gerd
    Vrijdag 25 September 2015 om 21:38
  • Kiki B. Kiki B. Zonder reclame te maken voor Gea :-)
    http://www.zaaisite.nl
    Vrijdag 25 September 2015 om 22:08
  • Roos T. Roos T. Fijn al die veranderingen.ik ken de plant altijd als Cimicifuga en nu weer Actea.
    Zondag 27 September 2015 om 18:32
  • Bij verandering van naam, kan het geen kwaad de 'oude' benaming even onder 'Andere benamingen' op te nemen. Blijft ie in ieder geval nog 'levend' voor diegene die niet deze wijzigingen meekrijgt!!
    Zondag 27 September 2015 om 20:26
  • Gea (Zaaisite) v. Gea (Zaaisite) v. Goed idee Sam.
    Zondag 27 September 2015 om 20:32
  • Kiki B. Kiki B. Zou me er even niet zo druk om maken.
    Dinsdag 29 September 2015 om 00:09
  • Jeannette v. Jeannette v. Dat komt door DNA-onderzoek van James Compton. Dit zijn de veranderingen: Cimicifuga racemosa ‘Purpurea’ types = Actaea simplex Atropurpurea Group
    Cimicifuga ramosa = Actaea simplex ‘Prichard’s Giant’
    Cimicifuga simplex ‘Elstead Variety’ and ‘White Pearl’ = Actaea matsumurae ‘Elstead Variety’ and ‘White Pearl' (named after Japanese botanist J. Matsumura)
    Cimicifuga simplex purple-leaved cultivars = Actaea simplex Atropurpurea Group cultivars

    Je vind ze in dit artikel: http://www.canadiangardening.c...
    Maandag 18 Januari 2016 om 15:24

1 tuinier vindt dit leuk

  • Fons v. Fons v. Zondag 27 September 2015 om 20:49