MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

7 reacties

 • Overkomt niet jou alleen. Lees eens deze uit 2010: Phytophthora als oorzaak: https://www.mijntuin.org/activ...
  Dinsdag 6 Oktober 2015 om 20:03
 • Barbera v. Barbera v. Tomaten zijn helaas haast niet te doen in de buitenlucht. Zodra er water op de plant komt is het feest. Phytophthora aka de aardappelziekte inderdaad. Het is op te lossen door tomaten in een kas te kweken.
  Dinsdag 6 Oktober 2015 om 23:27
 • Isabelle M. Isabelle M. Moet je de grond vd besmette tomaten ook 'vervangen'? Vlgs mijn vader blijft het virus id grond zitten en heb je zowizo prijs als je het volgend jaar terug tomaten plant ....
  Woensdag 7 Oktober 2015 om 12:12
 • Barbera v. Barbera v. Voor zover ik weet moet je in zo'n geval een aantal jaar (minimaal 4) geen tomaten of aardappels op die plek telen (sowieso een goed idee). Of de grond echt helemaal vervangen zou moeten worden weet ik niet. Ik heb maar een paar jaar ervaring met tomatenplanten, dus iemand anders kan daar misschien wat zinnigers over zeggen.

  Bij mij werkte het volgende niet: tomaten in de buitenlucht en tomaten met enkel een afdakje (regen kwam nog van de zijkant en ziektekiemen konden nog bij de planten). Wat wel heeft gewerkt bij mij: tomaten in een afgesloten kas (geen regen, minder ziektekiemen) en tomaten op mijn balkon thuis (geen andere aardappel- of tomatenplanten in de buurt).

  Bij tomaten in een kas raadde iemand mij aan om een speciale onderstam te gebruiken voor de tomaten (enten dus). Dat zou ervoor zorgen dat de planten minder snel ziek worden. Welk type onderstam dat is weet ik niet uit mijn hoofd, maar misschien is daar wat over te vinden op het interweb.
  Woensdag 7 Oktober 2015 om 14:29
 • Barbera v. Barbera v. Hier is nog wat info te vinden: http://www.velt.be/tomatenplaag
  Woensdag 7 Oktober 2015 om 14:40
 • Er wordt hard gewerkt aan 'phytophtora'-bestendige rassen. Ze zijn al op de markt te vinden. Voor de kijkers van Gardener's World op BBC-vrijdagavond dit seizoen een terugkerend item. Monty Don heeft een aantal nieuwe rassen uitgeprobeerd en zijn bevindingen laten zien. Het verhaal van Barbera klopt zeker t.a.v. aardappelen. Een 4-jarige cyclus is aan te raden, maar dan meer i.v.m. aaltjes.
  Woensdag 7 Oktober 2015 om 15:03
 • Rien v. Rien v. Bedankt voor jullie tips en opmerkingen. Weer heel wat bijgeleerd. Dat wordt sparen voor een kas......
  Woensdag 7 Oktober 2015 om 20:39