MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Michel V.

 • Michel V.Ik heb een aantal ornithogalum Saundersiae in volle grond staan. wat doe ik ermee in de winter. Bollen uit de grond of niet? Zo ja, blaren en bloemen wegsnijden?
  Alvast dank,
  Michel
  Donderdag 22 Oktober 2015 om 11:49

4 reacties

 • Anma's t. Anma's t. bij Vogelmelk Saundersiae,op deze site, zie je de beschrijving van de bollen en of ie winterhard is, gr AnMa Donderdag 22 Oktober 2015 om 12:18
 • Michel V. Michel V. dat vind ik niet meteen terug Donderdag 22 Oktober 2015 om 12:20
 • Anma's t. Anma's t. De meeste soorten komen van nature voor in Zuid-Europa en Klein-Azië, al zijn er ook een aantal soorten die van nature voorkomen in Zuid-Afrika. Ornithogalum kan in twee groepen worden verdeeld: winterharde en niet-winterharde. Degene die niet winterhard zijn, zijn de bollen die in het voorjaar moeten worden geplant.

  Geschiedenis

  Eerder werd het geslacht bij de hyacintenfamilie (Hyacinthaceae) ingedeeld. De botanische naam Ornithógalum is afkomstig van een oude Griekse plantennaam, die vogelmelk betekent ('ornithos' = vogel, 'gala' = melk).

  Standplaats

  Op bedden, soms gebruikt in borders en verwilderingtuinen. Alle types zijn erg geschikt als snijbloemen. Ze zijn langhoudbaar in een vaas. Dit bolgewas leent zich goed voor verwildering, voor gebruik in een bloemenweide, voor gebruik op plaatsen met minder licht, in potten en ook als snijbloem.

  Bloeimaand: juni - oktober

  Bloei

  De trosvormig gegroepeerde bloemen staan op stelen die ontspringen in de oksels van lancetvormige, schutbladen. De bloemen hebben zes kroonbladen met op het midden van de achterzijde een duidelijk herkenbare groene streep.
  De vrucht is een zeshoekige doosvrucht. De vrucht bevat zwarte zaden.
  De vogelmelk-soorten hebben een 3 cm brede bol, van waaruit kleinere nevenbollen kunnen onttaan. De lijnvormige bladeren spruiten hier grondstandig uit voort. Ze zijn wat vlezig.

  Winterhardheid: Matig winterhard
  Donderdag 22 Oktober 2015 om 12:44
 • Anma's t. Anma's t. ook stond er beschermen tegen vorst, misschien heb je er wat aan, ze zijn zeker erg mooi Donderdag 22 Oktober 2015 om 12:46