MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Scouting Emmeloord   Anna Paulownaboom (Paulownia tomentosa)

 • Scouting Emmeloord E.Het schijnt dat als je deze boem zo min mogelijk moet snoeien als je elk jaar bloemen wilt. wel dien je het dode hout weg te snoeien wanneer dit is ingevroren. Maar heeft er ook iemand ervaring met een drastische snoei? of misschien zelfs met het knotten van een Anna Paulowna? het schijnt dat deze daardoor erg grote bladeren zal ontwikkelen, echter hoef je dan niet te rekenen op bloemen. Ik denk er namelijk over na om een drietal bomen als knot-boom te plaatsen, maar hier is nagenoeg niets over tevinden.
  Dinsdag 10 November 2015 om 15:45

12 reacties

 • Rosette B. Rosette B. Knotten heb ik nog nooit gedaan maar drastisch snoeien wel. Volgende lente ga ik dat terug doen. Normaal moet die nu vol bloemknoppen staan maar er is nog geen enkele te zien. Zelfs zonder snoei zal ik dus geen bloemen hebben, maar wel grotere bladeren.
  Dinsdag 10 November 2015 om 16:22
 • Roos T. Roos T. Bij mij werd ze uiteindelijk te groot.Ik had ze te dicht bij het huisgeplant.Wel veel vuil van de grote bladeren.maar prachtige bloei.
  Dinsdag 10 November 2015 om 17:14
 • Eljo K. Eljo K. Heb mijn éne boom tot op de grond afgezaagd én kreeg 3 prachtige zijtakken met grote zachte bladeren.De andere boom 8 meter hoog kreeg bloemen in het voorjaar. Nu heb ik die boom flink gekort en de stammen staan er mooi bij.
  Dinsdag 10 November 2015 om 19:31
 • Eljo K. Eljo K. oh ja....met snoei geen boemen, dat duurt weer 2 of 3 jaar.
  Dinsdag 10 November 2015 om 19:32
 • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Maar als je drastisch terug snoeit, loopt hij dus makkelijk weer uit?
  Dinsdag 10 November 2015 om 19:41
 • Eljo K. Eljo K. ik had "haar" 7 meter, tot op de grond en kreeg 3 uitlopers terug, die dit jaar 3 meter hoog zijn geworden......ik heb met m,n kleinkinderen stapstenen gemaakt van de grote bladeren.
  Nu heb ik 1 uitloper afgezaagd en weggegeven (IEMand gaat er een sleuf in maken, waar grint en aarde in gaat en kleine vetplantjes ) De andere 2 stammen....1 dus knotten.....de ander weer bij de bodem afknijpen en kijken wat het wordt.
  Kom maar een keer kijken in het voorjaar.
  Dinsdag 10 November 2015 om 19:53
 • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Ow dat is erg interessant, ik ben benieuwd hoe de stam zal reageren op het knotten. (hoeveel scheuten deze bovenaan zal aanmaken ed) Bedankt voor de uitnodiging!
  Woensdag 11 November 2015 om 10:39
 • Kiki B. Kiki B. Vergelijkbaar met de bolcatalpa, groter blad en geen bloemen. Dat laatste zou ik bij een Paulownia niet willen missen. Knotten zou je dan ieder jaar moeten blijven doen. Kandelaberen zou ik je niet aanraden. Hier staat een leuke beschrijving: http://www.rainyside.com/archi...
  Vrijdag 13 November 2015 om 14:43
 • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Maar als je een Catalpa (trompetboom) niet zou snoeien dan zou deze uiteindelijk ook prachtige bloemen gaan ontwikkelen ;)
  Dus als je dan toch geen bloemen wilt (omdat je de catalpa toch al snoeit) en het gaat je dus voornamelijk om de sierwaarde van het blad. Tja, dan is de Paulownia toch wel de winnaar in mijn optiek. Maar van m'n 10 boompjes zullen er ook een aantal geplant worden om als 'normale' boom op te groeien.
  Maandag 16 November 2015 om 08:52
 • Scouting Emmeloord E. Scouting Emmeloord E. Maar bedankt Kiki! het is een erg interessant artikel. Alleen blijft het nu nog de vraag of ik de Paulownia moet/ga knotten op de stam (zoals de meeste catalpa's en wilgen) of op de takken (zoals platanen)
  Maandag 16 November 2015 om 10:22
 • Kiki B. Kiki B. Graag gedaan. Je zou het bij wijze van experiment op verschillende wijze kunnen uit proberen. Maar dan zou ik er eerst meer over lezen, want je riskeert toch uitval.
  Maandag 16 November 2015 om 10:35
 • Wietske K. Wietske K. Wanneer is het de beste maankalender voor het planten van deze boom. Onze tuin is glaciaal, dus grote stenen met wat aarde. Heb de boom, zoals het tuincentrum , mij vertelde, geplant, maar boompje is dood. Vandaar deze vraag! Is moeilijk hier. Ben vlak bij de Pyreneëen, de uitloper ervan, halverwege een helling.
  Zondag 13 November om 11:47

1 tuinier vindt dit leuk