Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

18 reacties

  • Rafaël D. Rafaël D. Het is geen probleem voor buxus sterk terug te snoeien. Hij zal altijd weer uitschieten. De duurtijd is wel een probleem aangezien hij zo traag groeit.
    Woensdag 2 December 2015 om 16:39
  • Kiki B. Kiki B. Het is nu in ieder geval niet de juiste tijd. Zelf ben ik geen voorstander van te diep snoeien, de buxus verzwakt er wel door en wordt vatbaarder voor ziektes. Beter in etappes aanpakken.
    Woensdag 2 December 2015 om 17:52
  • Roos T. Roos T. Als je te sterk terug knipt krijgt de plant toch een terugslag.
    Een plant assimileert via blad,Zou het dan in fases doen.
    Woensdag 2 December 2015 om 19:38
  • Aanvullend aan al deze goede adviezen:
    Na het snoeien help je de buxus weer te herstellen door ze iedere 14 dagen met bladvoeding voor buxus te besproeien, tot september.
    Woensdag 2 December 2015 om 21:42
  • Roos T. Roos T. Wat een werk elke 14 dagen voeden.ik geef eens per jaar mijn hagen organische mestkorrels van Dcm of een Ecostyle en een laag compost,Hoe harder je mest hoe meer je moet snoeien en hoe gevoeliger de planten worden voor schimmels en cylindrocladium, dat is momenteel behoorlijk erg.Vroeger had de buxus nooit wat maar helaas is dat voorbij ,ook door het masale aanplanten van buxus,
    Ik snoei pas half Juni en red het nu met een keer per seizoen.
    Donderdag 3 December 2015 om 16:42
  • Die extra voeding via het blad is om de plant extra te ondersteunen na een forse snoei. Het ondersteunt bovendien een bestrijding van die schimmels, want vaak is dan -door die schimmelbesmetting- de opneming van voedingsstoffen via de wortels niet optimaal.
    Donderdag 3 December 2015 om 18:31
  • Roos T. Roos T. Ja dat begrijp ik wel na de snoei,maar elke veertien dagen?Ik heb nog al wat buxus.Ik strooi onder en tussen de buxus mest en die wordt langzaam op genomen.Best veel werk Wilma .
    Donderdag 3 December 2015 om 21:32
  • Voor normaal ontwikkelde en gezonde struiken is dat ook niet nodig, hoor, Roos :-)
    Maar als je een oudere struik/haag heel fors wil terugsnoeien breng je de hele plant uit zijn evenwicht. Dan helpt het wel om ze snel weer mooi te krijgen als je ze wat vertroetelt. Na het snoeien kan een preventieve bespuiting met Eminent ook nodig zijn.
    Donderdag 3 December 2015 om 21:37
  • En als je oudere exemplaren in potten hebt staan (topiary - zoals ik) dan kunnen de wortels zich niet voldoende ver uitbreiden om zo'n plant te voeden. Om ze dan mooi groen te houden moet je toch een paar keer per seizoen bladvoeding bijgeven.
    Donderdag 3 December 2015 om 21:39
  • Kiki B. Kiki B. Bladvoeding vlgs het principe van gewasverzorging is prima, zolang het op een biologische en gifvrije basis is, Wilma. Eminent is giftig, dus dat zou ik zeker afraden.
    Donderdag 3 December 2015 om 23:01
  • De bladvoeding is inderdaad op biologische basis, lijkt sprekend op plantengier. En dat Eminent giftig is, weet ik; dat is een wanhoopsactie om mijn snoeivormen te kunnen behouden. Maar nu er ook nog andere belagers bijkomen, moet ik in de nabije toekomst misschien alle buxussen maar gewoon loslaten en zien wat er nog overblijft :-((
    Vrijdag 4 December 2015 om 08:30
  • Kiki B. Kiki B. Of preventief ingrijpen zoals ik al eerder heb beschreven dan misschien?
    Vrijdag 4 December 2015 om 22:56
  • Kiki B. Kiki B. Zijn snoeivormen dan zo belangrijker dan een gezond milieu? Dat snap ik echt niet.
    Vrijdag 4 December 2015 om 22:58
  • Nou ja, 35 jaar pamperen en knippen gooi je niet zo maar weg, nietwaar? En preventief was ik ook al bezig; mocht niet baten helaas. Dan komt nu het afscheid misschien toch dichterbij?
    Vrijdag 4 December 2015 om 23:19
  • Roos T. Roos T. Ja Wilma ik begrijp je best.Er is ook nog geen echte goede oplossing .Na 35 jaar knippen en zorgen laat je dat niet zomaar sterven.Hier is nog geen andere belager gesignaleerd ,maar dat kan zo veranderen.De buxusmot is hier nog niet in beeld.
    Woensdag 7 September 2016 om 14:19
  • Kiki B. Kiki B. Prima dat 35 jaar knippen en zorgen een emotioneel breekpunt is, maar blijf wel reëel en zorg voor een gezonde toekomst. Met andere woorden: kruip even uit jouw eigen wereldje.
    Woensdag 7 September 2016 om 21:31
  • Kiki B. Kiki B. Het is wat bizar wanneer je je zorgen maakt dat iets afsterft na 35 jaar 'vertroetelen' door middel van overmatige snoei en er ondertussen van alles afsterft door ons misbruik van het milieu. Waarbij we dan kennelijk te pas en te onpas de meest giftige producten toepassen om de consequenties van deze vorm van tuinieren aanvaardbaar te doen maken. Ik kan daar niet bij.
    Woensdag 7 September 2016 om 21:37
  • Kiki B. Kiki B. Mijn reactie is niet persoonlijk bedoeld naar wie dan ook, maar ik hoop wel dat het tot nadenken stemt voor een ieder wie tuiniert en hart en respect heeft voor de natuur.
    Woensdag 7 September 2016 om 21:46