MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Marian C.

3 reacties

 • Wegknippen van de knoppen is een eerste advies. Niet op de composthoop gooien. Lees ook hier https://www.mijntuin.org/artic... Vrijdag 29 Januari 2016 om 10:06
 • Jeannette v. Jeannette v. Maria, kan je misschien een foto plaatsen van de schimmelknoppen? Weet je zeker dat het om schimmel gaat of is het een soort van viltig laagje om de knoppen? Er zijn namelijk soorten die dat van nature hebben. Zo'n laagje heet "tomentum".

  Zijn de knoppen bruin, dan gaat het waarschijnlijk om een schimmel die de knoppen infecteert. De oorzaak van de schimmel ligt bij de Rhododendroncicaden (Graphocephala fennahi), die je wel eens van de heester ziet wegspringen als je te dichtbij komt. Meestal zitten ze op en onder het blad.
  De bruine knoppen moet je allemaal wegplukken voor maart/april, als de jonge cicaden uit hun winterei komen. Kijk ook bij de nog groene knoppen of je geen piepkleine larfjes ziet lopen. Je kan de volwassen cicaden bestrijden met Pireco Bladinsecten.
  Vrijdag 29 Januari 2016 om 10:41
 • Marian C. Marian C. Dank je wel. Ik haal altijd de besmette knoppen er af, ik heb dit al een jaar of drie. Maar ik weet dat je gelijk hebt met de Rhododendroncicaden. Afgelopen zomer was het echt een plaag.
  Ze zijn mooi maar dus ook schadelijk voor de knoppen. Ik begin gelijk met het verwijderen van de aangetaste knoppen. En ga ook kijken of ik larfjes zie. Nogmaals bedankt voor je snelle reactie. Groeten, Marian
  Zaterdag 30 Januari 2016 om 00:21