Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

27 reacties

  • Barbera v. Barbera v. In potgrond lukt het vaak ook wel, maar zaaigrond geeft betere resultaten. Sommigen maken hun eigen mengsel. Als je even zoekt op deze site vind je daar wel wat over.
    Woensdag 17 Februari 2016 om 10:44
  • Lex v. Lex v. Zelf gebruik ik meestal potgrond, maar zaaigrond is voor sommige planten best fijn. Vaak is het een deel fijne potgrond (gezeefd dus geen grove stukken) met een deel zand. Dit maak ik zelf ook wel eens, dan varieer ik de hoeveelheid grond/zand naargelang het soort plant..
    Woensdag 17 Februari 2016 om 11:15
  • Ik gebruik steeds de speciale
    Woensdag 17 Februari 2016 om 12:28
  • zaai- en stekgrond, vooral voor de dingen die binnenhuis gezaaid worden.Geeft toch beter resultaat
    Woensdag 17 Februari 2016 om 12:31
  • Jasmin Jasmin van welk merk?
    Woensdag 17 Februari 2016 om 12:36
  • DCM potgrond zaaien en stekken
    Gebruik steeds kleine hoeveel recipiënten om in te zaaien, zo kom je ook lang toe met een zak. Ik zaai meestal dus in kleine bakjes waar een 5á6 cm grond inzit, dit is voldoende om het zaad te laten kiemen en te laten wortelen,tegen de tijd dat de worteltjes tot beneden gegroeid zijn is het ook al tijd om te verspenen en dit doe ik altijd in DCM vivimus groenten en fruit, dit mengsel bevordert en stimuleert de beworteling. Ik gebruik dit met elk plant die ik in mijn tuin uitzet en ben daar zeer tevreden over.
    Woensdag 17 Februari 2016 om 14:16
  • Lex v. Lex v. Het enige waar ik echt onderscheid maak is t merk grond. Dus niets bij de supermarkt vandaan. Persoonlijke voorkeur is ook DCM
    Woensdag 17 Februari 2016 om 18:50
  • Roos T. Roos T. Ik mest ook met DCM meststoffen,enorme keuze ook.ik bestel uit de serie voor hoveniers en daar is enorm veel keuze Ik mest met Mix 27
    7-8-12 plus 4 MGO
    Woensdag 17 Februari 2016 om 19:25
  • Kiki B. Kiki B. Tja, dan doe ik het toch wat simpeler. Met de potgrond uit de supermarkt, mits een keurmerk, hoeft niets mis te zijn. Alleen puur potgrond is te vet, dus meng ik er naar gevoel brekerzand doorheen. Daar strooi ik de bovenlaag ook mee af. Gaat prima hoor en is wel wat goedkoper.
    Woensdag 17 Februari 2016 om 20:38
  • Rosette B. Rosette B. Als je maar een klein beetje te zaaien hebt is zaai- en stekgrond handig, maar duur. Ik neem gewone potgrond gemengd met zand zoals Kiki. Afdekken met een laagje zand helpt om schimmelvorming te voorkomen.
    Zaaigrond moet luchtig zijn, vocht vast houden zonder nat te blijven, geen grove stukken bevatten en steriel zijn. Geen voedingstoffen, die zijn pas nodig bij het verspenen. Ook van gewone tuingrond kunt ge zaaigrond maken: grond zeven, een paar min. in de microgolfoven, proper zand eronder met ev. wat perliet zodat die goed luchtig wordt.
    Zaden die lang nodig hebben om te kiemen zaai ik in perliet en werkt uitstekend.
    Een laagje perliet en daarop zaaigrond heeft het voordeel dat de worteltjes heel gemakkelijk los laten bij het verspenen.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 09:01
  • Jasmin Jasmin perliet is toch niet giftig?
    Bedankt voor alles reacties trouwens!
    Donderdag 18 Februari 2016 om 12:27
  • Kiki B. Kiki B. Perlite is niet giftig, maar wordt niet afgebroken.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 12:28
  • Roos T. Roos T. kiki wat jij doet is gewoon goed ,zaai en stekgrond is potgrond gemengd met zand,.Ik doe hetzelf ook als ik potgrond heb staan en alleen mijn Nicotiana Limelight wil voorzaaien.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 13:53
  • Renilde Renilde Hey allemaal, ik ben op stap geweest en heb zitten zoeken naar 'brekerszand' : bedoelen jullie daarmee : wit zand, geel zand, rivierzand, voegzand, of speelzand? Heb ze allemaal gezien maar geen gekocht om te mengen met gewone potgrond voor mijn stekjes die ik wil oppotten. Heb hier thuis gewoon wit zand van manlief, mag dat ook, maar is dat wel proper? Tof idee van Rosette om het te zuiveren id microgolf maar hoelang moet dit dan draaien? Pff ben er moe van ( van de boodschappen)
    Donderdag 18 Februari 2016 om 15:32
  • Kiki B. Kiki B. Zeker geen wit- , geel- of speelzand gebruiken. Hier heet het brekerzand en is te vergelijken met heel fijn split. Het is een restmateriaal van gebroken grind en/of natuursteen, er zitten veel kleine ministeentjes in en is dus grof. Niet te verwarren met Brekerszand, wat gebroken puin is van sloopafval.
    Brekerzand wordt ook gebruikt om bestrating in te vegen, is hier in iedere bouwmarkt of tuincentrum wel te koop in zakken.
    In België noemen ze het ook wel Breekzand, in Engeland wordt het ook wel ingenieurszand of crushed sand genoemd.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 16:04
  • Renilde Renilde Heb ernaar gevraagd maar ze hoorden het donderen in Keulen geloof ik. Ik ga er mijn hoofd niet over breken (hi), zal gewoon perliet door mengen, weet het nog niet goed...
    Donderdag 18 Februari 2016 om 16:17
  • Rosette B. Rosette B. Renilde, brekerzand is hier in België invoegzand, zand dat gebruikt wordt om tegels toe te voegen. Als je potgrond gebruikt hoef je die niet te zuiveren, die is perfect te gebruiken mits toevoeging van zand en als je het hebt wat perliet. Perliet maakt het luchtig en houdt de grond wat vochtig, zit ook in kant-en-klare zaaigrond.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 16:57
  • Renilde Renilde Aha, bedankt Rosette, invoegzand heb ik gezien maar er was onkruidbestrijder aan toegevoegd om geen onkruid tussen de voegen te krijgen, niet te geloven. Ik zal perliet gebruiken.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 17:17
  • Rosette B. Rosette B. Zand met onkruidbestrijder is wel het einde van je zaaigoed. Goed om weten dat dit ook in de handel is want het was mij nog niet opgevallen.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 17:23
  • Kiki B. Kiki B. Voegzand idd mee uit kijken. Is hier toch wat anders. Ik zal eens even voor je zoeken of ik het kan vinden online in Belgie en anders kan je het altijd nog via een nederlandse webshop aanschaffen. Brekerzand is niet duur.
    Donderdag 18 Februari 2016 om 18:11
  • Rosette B. Rosette B. Bij de meeste bouwmarkten is hier voegzand te vinden. Ik haal het bij een lokaal bedrijf voor bouwmaterialen. Een geopende zak kan al eens vervuild geraken en dan ga ik het voor gebruik wassen. Het nodige zand in een emmer doen, de tuinslang erop tot de emmer overloopt. Een tijdje laten lopen en het vuil gaat eruit. Dit werkt natuurlijk niet voor zwaar vuil en onkruidbestrijders.
    Vrijdag 19 Februari 2016 om 08:09
  • Dick S. Dick S. ben van mening dat gewoon degelijke potgrond voldoende is voor zaaien en even de grote stukjes eruit halen, de rest of meeste is meestal geldklopperij.
    Donderdag 17 Juni 2021 om 19:33
  • Dick S. Dick S. voor stekken heb je meestal stekpoeder nodig en in sommige gevallen scherp of witzand erdoor mengen
    Donderdag 17 Juni 2021 om 19:35
  • Dick S. Dick S. vroeger gingen we dan naar het bos humus halen en als het er nog was in de winkel turfmolm en dat was meestal als je asgrauw zwart zand in de tuin had en in de broeibak mengde je dat dan samen en dat was prima zand ook maar ook voor in de tuin zelf heel goed.
    Donderdag 17 Juni 2021 om 19:44
  • Dick S. Dick S. de zwarte of grauwgrijze asgrond dat hield niet of nauwelijks vocht vast en voor zaden moet je wel vocht vasthoudende grond hebben,maar dan moet je ook nog precies weten hoe je moet zaden dat is een vak op zich!
    Donderdag 17 Juni 2021 om 19:47
  • Dick S. Dick S. En niet zozeer met zaaien te maken maar in algemeen, als je last van slakken hebt een plaag, dan kan je heel simpel oplossen een schaal met bier neerzetten dan ben je er zo vanaf!
    Donderdag 17 Juni 2021 om 19:52
  • Kiki B. Kiki B. Hoi Dick, natuurlijk kan je zaaien in gewone potgrond. Maar omdat de potgrond vrij vet is zal het zaairesultaat wat minder effectief zijn en de bovengrond wat sneller gaan schimmelen. Vandaar dat je probeert om de potgrond wat luchtiger te maken dmv perlite / vermiculite of brekerzand. Of beide. Dat is geen geldklopperij want brekerzand is goedkoper dan potgrond. De toplaag afstrooien met een beetje kaneel doet weer wonderen.
    Maandag 21 Juni 2021 om 23:18