MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Monique T.Hallo hoogtijd voor de moestuin, ik heb wat vragen.
  - Kan ik de tomaatjes en paprika's weer planten in de aarde in de kas (hij is maar klein) op dezelfde plaats als vorig jaar?
  - op de volle grond heb ik hekwerkjes geplaatst vorig jaar, kan ik doperwtjes sperciebonen kapucijners op de zelfde plaats zaaien of moet ik rouleren? Of zelfs ook de hekwerkjes ergens anders neerzetten?
  Donderdag 25 Februari 2016 om 16:33

9 reacties

 • Pascal G. Pascal G. Als ik dezelfde percelen voor dezelfde groenten wil gebruiken wissel ik een groot deel van de aarde. Donderdag 25 Februari 2016 om 18:08
 • Monique T. Monique T. oké het is ook een idee, dank je wel Donderdag 25 Februari 2016 om 23:40
 • Sandra K. Sandra K. Wat ik heb geleerd en nog overal zie/hoor kan je het beste iederjaar groente ergens anders zetten (wisselteelt)
  En natuurlijk een beetje verzorging dvm mest compost ed vind de tuin ook wel fijn.
  Mocht je de plant toch op de zelfde plaats willen blijven plaatsen let dan ook op de behoeftes van de plant bv stikstof kalk kali fosfaat ed.

  de 3 belangrijkste type groente zijn knol/bol gewassen, peulvruchten en kool/blad groente.
  Waar peulvruchten de grond geschikt maakt voor kool/blad groente maken de knol/bol gewassen de grond weer geschikt voor peulvruchten.

  Mocht ik iets onjuist hebben hoor ik het graag
  Vrijdag 26 Februari 2016 om 01:31
 • Lex v. Lex v. Klopt wel wat Sandra zegt. De reden dat je wisselt van groeiplek is niet alleen de behoefte aan voeding die verschilt, maar ook de ongedierte/ziektes die aanwezig zijn.
  Zo zal je bijv. bij knolgewassen zien dat als je ze meerdere keren op de zelfde plek zet dat de knolles meer aangetast worden door aaltjes en dergelijke.
  In een ideale situatie zit er zelfs meer als een jaar tussen de teelt van het zelfde gewas op een plek, het helpt als je elk jaar vast legt waar wat staat zodat je niet in het nieuwe jaar je af loopt te vragen waar het ook al weer stond (die discussie heb ik zelf ook als eens gehad in de tuin... :P )


  Ook leuk om mee te werken met combinatieteelt, planten die je naast elkaar zet die elkaar wat bescherming kunnen bieden (bijv wortelen en uiten geloof ik), ook afrikaantjes tussen regels met gewassen kunnen iets helpen tegen de aanwezigheid van aaltjes.
  Vrijdag 26 Februari 2016 om 12:52
 • Monique T. Monique T. Maar veel mensen hebben een tomaten kas, en ik dus ook.
  Maar moet ik dan de aarde op de composthoop doen en nieuwe aarde in de tuin kas aanbrengen?
  en qua wisselteelt klopt, maar kan ik dan alleen mijn hoogklimmende kapucijners en doperwtjes en specieboontjes en lathyrus en oost indische kers kan ik wel van plek laten wisselen en de klimrekken laten staan? of toch zeker alles op andere percelen zetten?
  Vrijdag 26 Februari 2016 om 14:13
 • Sandra K. Sandra K. tomaten hebben veel voeding nodig en houden erg van compost en mest op zijn tijd vinden ze ook wel lekker.
  dus ik denk als je de aarde hiermee vermengt je niet je aarde elke keer hoeft uit te scheppen en te verversen (dit moet wel eens in de zoveel tijd). ik kweek zelf verschillende soorten groente in m'n kas dus misschien brengt het internet nog goeie ideeen en tips
  ik heb zelf mijn tuin in 3 vakken verdeeld en zet ieder jaar de groente ergens anders neer, de klimrekken kan je laten staan maar hebben niet echt veel nut voor bv kool of knol groente en ze staan dan 2 jaar "in de weg" maar dat is natuurlijk aan je zelf :-)
  Maandag 29 Februari 2016 om 22:15
 • Roos T. Roos T. Mijn kleinzoon teelt elk jaar tomaten in mijn kas ,maar gooit tde oude potgrond weg en vervangt de aarde. Dinsdag 1 Maart 2016 om 15:14
 • Monique T. Monique T. oke dank jullie wel allemaal, ik ga de tomaten compost uit de tuin geven, en de rekken, doe ik dit jaar komkommers en augurkjes zouden de pompoenen ook willen groeien als ik ze omhoog leid? en klim oost-indische kerst kan ook, de rest ga ik maar verplaatsen, voor de kapucijners doperwtjes en peultjes. Veel Moestuin plezier allemaal! Dinsdag 1 Maart 2016 om 21:26
 • Barbera v. Barbera v. Pompoenen groeien ook op een rek. Je hebt dan wel een sterk rek nodig. Op Pinterest.com zijn wel wat leuke voorbeelden te vinden. Even zoeken op "trellis pumpkin". Dinsdag 1 Maart 2016 om 23:42

1 tuinier vindt dit leuk

 • Frans S. Frans S. Donderdag 3 Maart 2016 om 15:19