MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Sandra T.Vandaag heb ik uit een hoekje van onze tuin een stuk grond ontdaan van zevenblad. We wonen hier nog maar twee maanden dus hoe de tuin gaat ontluiken is spannend. Maar deze makkers had ik in de smiezen....! Het zevenblad zit ongeveer in een laag kluwen van 5 cm dik, er is nooit wat aan gedaan denk ik.
  En dat is meteen mijn vraag; Heeft het zin om het eruit te trekken? Ik probeer alle worteltjes mee te nemen. Moeilijkheid: dichtbij/door een beukenhaag. Heeft iemand een gouden tip?
  Zondag 28 Februari 2016 om 19:36

12 reacties

 • Roos T. Roos T. Wortels uittrekken las ik net op internet vind zevenblad juist fijn ,steeds al het groene blad direkt verwijderen niet.Heel lang afdekken met landbouw plastick en direkt tussen de haag al het blad verwijderen maak assimileren onmogenlijk.Wel een strijd van lange adem. Zondag 28 Februari 2016 om 21:42
 • Chantal M. Chantal M. Ik ben al 3 jaar bezig om ze uit te roeien wat al aardig gelukt is. Maar zoals Roos al zei wortels uittrekken verergert het probleem. En elk jaar verdubbelen ze de opp.
  Ik ben producten gaan halen en geloof me vooraleer ik gif gebruik moet het al erg zijn.
  -Silvanet Garden (Edialux) 150ml/10l
  -Panic Garden (Edialux) 100ml/10l
  De 2 producten mengen in water en liefst in het voorjaar het onkruid behandelen.
  Het stuk besproeien als er verder geen planten staan (dan ben je er wel direct vanaf). Je zal dan wel zeker een jaar moeten wachten op te beplanten.
  In de border is het iets moeilijker dan moet je elk blaadje aanstippen met een penseeltje en het volgend jaar nog eens als er nog uitkomt.
  Je kan ook je miserie opeten zou op spinazie lijken, naar het schijnt want ik heb het nog niet geprobeerd maar zevenblad is eetbaar!

  En nu niet lachen hé..... ik zag een mooi plantje staan ergens in het wild en vond ze erg mooi, dacht ik zo van dat zou mooi staan tussen de rozen. Wist ik veel wat het was :D nu wel!!!!

  Maandag 29 Februari 2016 om 07:46
 • Roos T. Roos T. Je besproeit toch zeker de aarde niet als er niets staat ?Je moet alleen met kwastje de bladeren behandelen.Dat spuiten is zinloos en veronreinigt je grond .Ik zou alleen als ik zevenblad zie het groen doen, verder niets. Maandag 29 Februari 2016 om 09:49
 • Renee M. Renee M. Plukken is het advies, de grond omwoelen door ze eruit te spitten maakt het alleen maar erger. Ik heb gemerkt bij lagere planten, dat het blad van zevenblad er altijd net bovenuit groeit om licht te vangen. Ik pluk ze dan met mijn handen als een soort grijpertje, gaat best snel. Zo put je ze ook uit. Maar echt kwijtraken lukt niet, omdat ze in de wortels van andere planten gaan zitten. Daar kan je niet bij. Maandag 29 Februari 2016 om 10:16
 • Chantal M. Chantal M. Roos, nee ik heb eens een stuk van 2m² besproeit die al vol stond met zevenblad waar geen andere planten stonden.
  De rest stond in de borders tussen de planten en daar moest ik aanstippen.
  Ik raad wel aan van zodra je ze ziet staan ze direct te behandelen want ik dacht ook van ze gewoon uit te trekken maar elk jaar verdubbelde de opp. Na een paar jaar zat ik al aan meerdere m² en was het hoog tijd om in te grijpen.
  Had ik het eerste jaar gif gebruikt dan was het meteen opgelost geweest en had ik veel minder gif moeten gebruiken.
  Maandag 29 Februari 2016 om 10:37
 • Roos T. Roos T. Ja ik zou doorzetten want je wil niet je borders maanden afdekken met plastick.Soms moet je kuezes maken die je liever niet zou nemen.Ik begrijp je helemaal.
  Maandag 29 Februari 2016 om 14:34
 • Sandra T. Sandra T. Bedankt voor jullie reacties! Fijn als nieuweling... Ik ga proberen het beste uit alle tips te filteren. Een combinatie van plukken en misschien voorzichtig een klein beetje gif... Omdat de laag zo ontzettend dik is lijkt het me ook geen kwaad te kunnen om het gedeelte waar ik gemakkelijk bij kan, daar waar nu nog niks groeit, zo goed mogelijk te verwijderen. Als daar een jaar lang niks opkomt kan ik gaan beplanten. Maandag 29 Februari 2016 om 20:04
 • Sandra K. Sandra K. Zevenblad groeit alleen in zure grond, dit neutraliseer je met kalk. Hiervoor kan je een 2 weken oud aftreksel van verkruimelde eierschalen gebruiken.
  En misschien hebben de De Meisjes van de Moestuin nog een lekker recept met de blaadjes (schijnt naar spinazie te smaken).
  in iedergeval succes met de klus...
  Maandag 29 Februari 2016 om 21:45
 • John u. John u. menneeme3eieren..... hoe ziet dat aftreksel eruit Sandra? Maandag 29 Februari 2016 om 22:44
 • Roos T. Roos T. Heb je zure grond, dat weet je snel genoeg als je een setje haalt bij goed tuincentrum.maar zevenblad zal niet verdwijnen als je kalk strooit.Kalk kan je gewoon kopen in een tuincentra maar een lage PH kan je maar stapsgewijs verhogen en ik denk dat zevenblad overal wel groeit.Ik raad je aan niet zomaar kalk te strooien tenzij je zeker weet dat je op zure grond tuiniert. Dinsdag 1 Maart 2016 om 08:46
 • Sandra K. Sandra K. Ja natuurlijk niet lukraak iets doen. Meten is weten (er zijn ook tuincentra waar ze als service je de grond meten en je dus niet een heel set hoeft te kopen)

  voor kalkwater kan je bv als je eieren hebt gekookt dit water gebruiken en dan de schalen erin doen even paardagen laten staan en klaar.
  Je kan de schalen ook verpulveren tot kleine stukjes of nog fijner en dit door de aarde doen of strooien je moet de schalen dan wel eerst even goed drogen (bv in de oven)

  En de pH waarde stijgt langzaam dus denk niet na een paar weken ow pH is nog laag gooi nog meer kalk neer je loopt dan het risico dat je te veel kalk gebruikt en de aarde dus basis word ( na ca 3 maanden zal er een stijging in de pH te zien zijn)
  Dinsdag 1 Maart 2016 om 11:30
 • Roos T. Roos T. De PH verhogen duurt een paar jaar,afhankelijk natuurlijk hoe laag de waardes zijn ,en zeker laten meten om te zien hoe de waardes zijn.Je kan ook iets kopen om het zelf te meten,dan kan je wel zien of je grond zuur is of neutraal.De voedingtoestand kan je ook laten meten in een echte grondtest .Je kan ook dus niet in een jaar de PH verhogen,van heel zure grond naar goed.Te basisch is weer niet goed voor bv zandgrond.
  Dinsdag 1 Maart 2016 om 14:56