MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Peggy v.Ik heb een paar coniferen Blue Arrow. 2 jaar geleden gezet en vorig jaar zomer vrij veel lelijke bruine takken (takkensterfte?) Nu is mijn vraag; hoe komt dit, en hoe voorkom ik het dit jaar? Maandag 7 Maart 2016 om 13:14

1 reactie

 • Jeannette v. Jeannette v. Er kunnen verschillende oorzaken zijn. Klinkt misschien vreemd, met al dat water dat we van boven hebben gekregen, maar door het vele blad van deze jeneverbessoort wordt de meeste regen van de wortels weggehouden en drogen er wortels uit. Dat is 1 van de meest voorkomende redenen voor uitval. Vorst kan ook voor uitval zorgen wanneer de grond voor langere tijd bevroren is.
  Verder zijn er een aantal bodemschimmels die taksterfte kunnen veroorzaken, waaronder Pestalotia, Katabina, Fusarium en Phythopthora. Die gedijen goed in het natte weer dat we het afgelopen jaar hebben gehad. Wat kan je zelf doen?

  Zorg dat die coniferen niet te droog (of te nat!) komen te staan.
  De coniferen mogen ook niet te dicht op elkaar staan, de wind moet er door- en omheen kunnen.
  Knip die aangetaste delen er zo snel mogelijk uit, en ontsmet daarna je snoeischaar/heggenschaar. Het is zowiezo slim om je dat aan te wennen want er zijn nogal wat schimmels die je zonder het te weten kan overbrengen.
  Verder is het even afwachten. Is er daarna nog meer uitval, dan zou ik adviseren om op en rond die plek iets anders te planten. Liefst geen houtige gewassen.
  Kijk ook eventuele andere coniferen na op afgestorven loof want dat kan een nieuwe infectiebron zijn.

  Donderdag 10 Maart 2016 om 10:07