Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Janvan de ene dag op de andere zijn m'n thijm en rozemarijn uitgedroogd precies.
    Het is al de tweede keer binnen een jaar dat ik dat tegenkom.
    De pot staat nochtans droog in de winter, er kan geen regen aan.
    Kunnen deze plantjes nog gered worden? Of moet ik alweer nieuwe gaan kopen?
    Stel dat dat zo is, wat kan ik doen om te voorkomen dat ze nog eens hetzelfde meemaken.
    De thijm wordt ook van heel gezond plots bruin en vuil.

    Er zitten gaten in de bodem van de pot en er liggen korrels op de bodem tegen natte voeten.

    Heeft iemand raad?

    Dankjewel!
    Zaterdag 12 Maart 2016 om 12:15

21 reacties

  • Bij mij staan deze 2 in de volle grond....niet kapot te krijgen. Dit ziet er vrij dramatisch uit ben ik bang.....
    Zaterdag 12 Maart 2016 om 14:19
  • Lex v. Lex v. Deze planten kun je vergeten vrees ik... Bovendien doen dit soort planten het veel beter in de volle grond (mits je een goede plaats voor ze kunt vinden.) Tijm houd overigens wel van een beetje kalk in de bodem, mijn ouders hebben een flinke pot staan, vermoed dat het materiaal ook kalk bevat (de manier waarop de pot geerodeerd is) en de tijm doet het daar geweldig in, wordt niet naar omgekeken en groeit elk jaar goed, staat gewoon buiten in weer, wind en regen.

    Wat rozemarijn betreft die kan geloof ik beter op zandgrond of in ieder geval goed doorlatende grond staan. Beide planten houden van veel zon en warmte.
    Zaterdag 12 Maart 2016 om 20:16
  • Kiki B. Kiki B. Waarschijnlijk hebben ze, vooral tijdens de vorst, te droog gestaan.
    Zaterdag 12 Maart 2016 om 21:06
  • Kiki B. Kiki B. maar bij beter bekijken van foto zie ik ze in een teil staan. Geen afwatering? in dat geval zijn ze verdronken.
    Zaterdag 12 Maart 2016 om 21:14
  • Roos T. Roos T. Heb je ze te nat gehouden? In dat geval zijn de wortels verrot.Ze zien er niet florisant uitJan willem.Heb weinig hoop,hoewel in de linker plant zie ik groen.Even wachten het is nog vroeg,bij mij is nog haast niets boven in de tuin.
    Zondag 13 Maart 2016 om 10:20
  • Jan Jan Dankjewel iedereen voor de reacties.
    @kiki, er is wel degelijk afwatering hoor (korrels en gaten), maar ik heb ze deze winter misschien één keer water gegeven omdat ik dacht dat ze eigenlijk geen water mochten krijgen in de winter. Ik had schrik dat ze gingen rotten ofzo aangezien het planten zijn die weinig water nodig hebben. Misschien ben ik daar iets te extreem in geweest.

    Wat de tijm betreft vind ik het wel een beetje vreemd dat ik die al heb moeten vervangen binnen het jaar (dit is het tweede nieuwe plantje dat er in doodgaat).
    Nochtans kan dat tegen een stootje had ik me laten vertellen + past die goed bij rozemarijn, aangezien ze ongeveer dezelfde zorgen/grond nodig hebben.

    Hebben jullie eventueel tips ivm welke plantjes/kruiden ik in zo'n tijl kan samenzetten en die het jaar er op niet telkens moeten vervangen worden?

    Liefst met niet al te veel onderhoud.

    Trouwens, links op de foto zie je een gras staan in die tijl. Weten jullie of ik die lange stengels moet afknippen, om ruimte voor nieuwe te maken? Want het gras begint er wat doods uit te zien.

    Dank! :)

    Zondag 13 Maart 2016 om 10:31
  • Jan Jan Hey Roos,
    Zeker niet te nat, ik heb ze deze winter slechts 1 maal water gegeven. (ik heb een uitgebreider antwoord gegeven onder de andere reacties onder deze foto, snap niet zo goed dat er twee berichtenreeksen onder een post zitten...zal aan mjj liggen? :)
    Zondag 13 Maart 2016 om 10:34
  • Roos T. Roos T. Ik snap het ook niet.Zag dat net ook??Zijn ze dan verdroogd misschien?
    Zondag 13 Maart 2016 om 11:05
  • Jan Jan ik vrees het, of misschien een vriesnacht teveel...
    Zondag 13 Maart 2016 om 11:42
  • Roos T. Roos T. ik weet ook niet hoe dat zit.
    Zondag 13 Maart 2016 om 12:11
  • Roos T. Roos T. Ik bedoel twee berichten reeksen.
    Zondag 13 Maart 2016 om 12:11
  • Roos T. Roos T. Lijkt me meer verdroogd.
    Zondag 13 Maart 2016 om 12:17
  • Kiki B. Kiki B. 1 x water in de winter met een goed afwaterende teil is dus een gebrek aan vocht geweest. Het zijn wintergroene planten die juist in de winter ook vocht moeten kunnen opnemen. Het gras kan je afknippen.
    Zondag 13 Maart 2016 om 21:46
  • Jan Jan Hey Kiki, dankjewel voor de informatie.
    Ik moet toch nog veel leren precies. :)
    Ik zal beginnen met nieuwe plantjes te gaan kopen.
    Maandag 14 Maart 2016 om 11:31
  • Roos T. Roos T. Jan

    Nog een tip laat die teil niet buiten staan met strenge vorst
    .Planten zijn veel gevoeliger voor vorst in een bak of teil..Garage of schuur zijn goed en als het beter wordt zet je ze weer buiten.
    Maandag 14 Maart 2016 om 16:18
  • Jan Jan Ok, dankjewel Roos.
    Die staat momenteel al de hele tijd op mijn terras, maar daar staat een halfhoge muur rond en onder een soort van overhangend dak, dus het staat niet in volle wind en er kan ook geen neerslag aan. Ik dacht dat dat voldoende was voor de vorst? Maar misschien niet dus.
    Maandag 14 Maart 2016 om 16:21
  • Roos T. Roos T. Wij hebben hier nouwelijks vorst gehad,en bij jullie?Dus denk niet dat het van de vorst is dit jaar.Vreemd en jij zegt ook niet te nat.
    Maandag 14 Maart 2016 om 17:10
  • Eco t. Eco t. Als het veel waait bij lage temperaturen is er veel verdamping van het vocht uit de bodem omdat de damplucht telkens weggeblazen wordt. Het is dus niet enkel de temperatuur die de verdamping beïnvloedt.
    Maandag 14 Maart 2016 om 18:22
  • Roos T. Roos T. Nou volgend jaar meer succes,gaat vast lukken.We hebben allemaal geleerd van onze fouten Jan.Fijn dat we elkaar beetje kunnen helpen .
    Maandag 14 Maart 2016 om 18:41
  • Bianca .. Bianca .. Ik heb toch wel wat vorst gehad en mijn man besloot in al zijn planten wijsheid (bij hem bestaan alleen de planten 'struik', 'bloem' en 'onkruid') om de pot met rozemarijn op de oprit te zetten. 100% schaduw, gure noordwestenwind... Het gekke plantje staat al weken te bloeien! je moet ook een beetje geluk hebben met je plant, is wat ik wil zeggen
    Maandag 14 Maart 2016 om 22:36
  • Kiki B. Kiki B. Kijk, dat is nou eens een leuke reactie:-)
    Dinsdag 15 Maart 2016 om 20:19