MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • MicErvaring en tips Astilbe / pluimspirea (evt. een andere vergelijkbare plant)?

  Door de uren op google zie ik door de bomen het bos niet meer. Het is een halfschaduwplant maar volgens sommige kan het wel in de volle zon, mits extra water, en volgens anderen kan het absoluut niet in de volle zon..

  Dus ik ben benieuwd wat hier de ervaring is met Astilbe in volle zon of dat er een beter alternatief is voor de Astilbe.

  Over een paar weken ga ik namelijk een border in de volle zon aanleggen.
  Ik heb al op papier gezet welke planten ik graag wil en hoe ik het ongeveer ga indelen, het idee was dat de Astilbe een eye catcher zou worden wanneer deze in bloei staat.
  Zaterdag 19 Maart 2016 om 10:25

26 reacties

 • Franca v. Franca v. Mijn ervaring is dat Astilbe een schaduwplant is. Heb hem op het noord-oosten staan en hij doet het daar geweldig, ik zou hem niet in de volle zon plaatsen. Zaterdag 19 Maart 2016 om 10:30
 • Ik ook niet, vind het een echte vochtige schaduwplant. Zaterdag 19 Maart 2016 om 11:13
 • Mic Mic Bedankt voor je reactie!
  Ja dat is dus wat ik vaker lees. Maar dan kom ik toevallig onderstaande link tegen en dan twijfel ik weer.
  https://www.mijntuin.org/artic...

  Heb jij misschien een tip wat een mooi alternatief is voor astilbe?
  Zaterdag 19 Maart 2016 om 11:17
 • Mic Mic Hieronder een plaatje van de voortuin wat ik even snel in paint heb gemaakt voor het idee, het gaat om opvulling voor vak 10.

  Bruin zijn oud gebakken klinkers en grijs is natuursteen, de rest zie nummering.

  http://myalbum.com/photo/jNR6E...
  Zaterdag 19 Maart 2016 om 11:29
 • Ik zie meteen lavendel voor me.....maar ook de 2x er jaar bloeiende verschillende kleuren salvia's.....die komen nog meer overeen met de bloeiwijze van astilbe. Zaterdag 19 Maart 2016 om 12:21
 • Franca v. Franca v. Ik zit aan rozen te denken, volle zon, kan niet beter, in alle kleuren te koop. Ik heb zelf een paar weken geleden de Bonica 82 geplant. Het ontwerp ziet er leuk uit en rozen passen daar prima bij. Er staan van mijn voortuin foto's op, kan je zien wat ik geplant heb, had de buxusrups en heb de voortuin iets aangepast en nieuwe beplanting. Zaterdag 19 Maart 2016 om 14:02
 • Roos T. Roos T. Zeer gezonde en sterke roos Bonica.
  Zaterdag 19 Maart 2016 om 14:06
 • Franca v. Franca v. Ik snap alleen niet hoe je je huis in komt, zie de bestrating niet als toegang tot je huis lopen. Zaterdag 19 Maart 2016 om 14:37
 • Mic Mic Bedankt voor de tips, Ingrid, Franca en Roos!

  Salvia kende ik niet ga ik even over inlezen of ik het wat vind, net zoals de roos Bonica.

  @ Franca, haha het is ook een hele slechte tekening, heb de tekening een beetje aangepast, wilde de uitleg typen maar werd heel verhaal. Brug is ingang voortuin, "poort" op het plaatje leidt langs het huis naar de achtertuin. (zal straks ook meteen even naar jouw foto's kijken).

  Tuin ligt er zo al jaren bij eigenlijk, alleen dat witte stuk (9+10) bleef steeds leeg en wist ik niet wat ik ermee wilde.

  http://myalbum.com/photo/c2UGG...


  Zaterdag 19 Maart 2016 om 15:12
 • Roos T. Roos T. Weet je al welke bodembedkkers in 9 komen te staan,? Bij 6 schrijf je hortensia roze- wit.Dat zou ik ook een soort laten zijn dat is mooier. Zaterdag 19 Maart 2016 om 15:21
 • Roos T. Roos T. Maar het is jouw tuin en jij moet het zelf mooi vinden natuurlijk.
  Zaterdag 19 Maart 2016 om 15:30
 • Mic Mic Ik dacht aan tijm (roze) en evt. witte kruipphlox, want dat lijkt mij erg mooi als dat over het randje richting het water gaat hangen (water ligt ca. 0,5m lager dan mijn tuin).
  En houtsnippers oid. zodat ik er op kan staan met snoeien.

  Ik snap je laatste zin niet, bedoel je de hortensia alleen laten staan zodat het beter uit het geheel komt? Denk dat je wel een punt hebt, denk dat ik daaromheen vrij laat want die hosta staat er al aan 1 kant tegen aan.
  Zaterdag 19 Maart 2016 om 15:35
 • Mic Mic Jeetje, ik zit net naar jullie tuinen te kijken Roos en Franca, haha ik heb nog heel wat uurtjes (nou, eerder jaren) te gaan voordat ik iets soortgelijks heb. Geeft mij wel veel inspiratie! Zaterdag 19 Maart 2016 om 15:40
 • Franca v. Franca v. Hoi Mic, nu snap ik hoe het zit, leuk die brug. Ik denk dat Roos bedoelt dat ze een kleur en hetzelfde soort hortensia's mooier vindt, dat geeft meer rust. Ik heb ook twee van dezelfde soort hortensia's, beide roze in de voortuin gezet, vind ik ook mooier. Je hebt wel een heerlijke grote tuin, kan je je uitleven en als iets niet bevalt, verplaats je het. Tijm en kruipphlox lijkt me mooi. Je moet eens weten wat ik in mijn kleine tuintje ieder jaar verander, al doende leert men en smaken verschillen, geniet er vooral van. Zaterdag 19 Maart 2016 om 16:13
 • Roos T. Roos T. Mic ,ik geef je maar mijn advies ,maar jij moet moet zelf de keuze maken waar jij van geniet en dat kan anders zijn dan waar ik van houd .Ik zou persooonlijk niet witte en roze hortensia,s kiezen ,maar een kleur en idd omdat dat rust geeft .Tuinieren is heerlijk en kies wat je zelf mooi vind. Zaterdag 19 Maart 2016 om 17:41
 • Mic Mic Oh op die manier, snap de gedachte wel.
  De hortensia's staan er al twee jaar in dus die laat ik nu nog even zitten tot het najaar, dan zie ik hoe het combineert met de nieuwe planten en kijk ik of ik de witte laat staan of weg haal.

  Ik ben erg blij met de tips van de roos Bonica, heb het even opgezocht en echt een prachtige plant is dat, had ik zelf nooit gevonden (überhaupt nooit aan een roos gedacht)! Kwam ook onderstaand plaatje tegen van deze roos icm met eerder genoemde Salvia (denk ik), hele mooie combinatie!
  https://assets-production-webv...

  Ga voorlopig eerst de rozen planten en dan kijk ik hoe ik verder ga qua combineren.

  Ja ik vind tuinieren heel erg leuk en verander ook steeds, maar dat komt vooral omdat ik in het begin maar wat deed en de helft ging dood, ik dacht namelijk dat planten in de grond zetten en water geven voldoende was haha.
  Ben geen tuin gewend ivm bedrijf van mijn vader achter het huis, toen ik 5jaar terug bij mijn vriend introk ineens heel veel tuin, achtertuin was al klaar en voortuin werd later gedaan en mocht ik de beplanting regelen, dus ik ben vooral nog aan het leren..
  Zondag 20 Maart 2016 om 13:26
 • Mic Mic Moeilijkste vind ik de verzorging/voeding, ik heb zoveel verschillende planten en ze hebben allemaal wat anders nodig, dus ik ben ook meteen aan het uitzoeken welke plant wat nodig heeft. Zondag 20 Maart 2016 om 13:29
 • Franca v. Franca v. Inderdaad een heel mooie combinatie roze roos met Salvia. Al doende leert men en met vallen en opstaan, nou ik ben al heel wat gevallen en nog steeds. Maar deze site is geweldig, je kunt hier met al je vragen terecht en krijgt goed advies. Ben sinds ongeveer een jaar lid en geniet er ontzettend van, jij veel succes en plaats je als het " af " is wat foto's, is altijd leuk om te zien wat iedereen er van maakt vind ik. Zondag 20 Maart 2016 om 14:47
 • Roos T. Roos T. Ik tuinier al 50 j en toen een bezoeker van mijn tuin me eens vroeg hoe ik dat toch geleerd had ,zei ik het meest van mijn fouten.Goed kijken veel lezen.Heb boekenplank vol met allerlei boeken over tuinieren,meerdere boeken over rozen,hortensia,s,vaste planten,veel gekocht ook in Engeland.Helaas zei je niet veel boeken meer,maar op internet vind je veel informatie denk ik. Zondag 20 Maart 2016 om 18:00
 • Roos T. Roos T. Zie je niet veel meer moest er staan.
  Zondag 20 Maart 2016 om 18:31
 • Roos T. Roos T. Ik mest niet in het najaar meer,omdat er zoveel schimmels in buxus voorkomen momenteel.
  Zondag 20 Maart 2016 om 18:34
 • Kiki B. Kiki B. Mic, alles staat of valt met de grondsoort waarop je tuiniert. Daar pas je de planten op aan. Dan valt het verder reuze mee. Op veengrond, kleigrond of zandgrond tuinieren is qua plantkeuze een enorm verschil. Daarbij komt dan nog het verschil qua nattigheid of juist droogte. Probeer eerst daar naar te kijken en pas dan daarna jouw plantkeuze aan.
  Om op jouw oorspronkelijke vraag terug te komen: Astilbe kan het prima doen in de zon, mits ze maar voldoende vocht verkrijgt uit de bodem ( en niet kunstmatig van bovenaf) en er voldoende beplanting om heen staat. Et voila!
  Zondag 20 Maart 2016 om 23:08
 • Mic Mic Franca, ik ben ook erg blij met deze site, eerst keek ik alleen plaatjes maar nu zoek ik meer inhoudelijk en kan erg veel vinden, vaak als ik wat op google tik kom ik hier weer terecht. Ook erg fijn dat dit een actieve site is, sommige fora lijken erg uitgestorven.
  Ja als het klaar is en er staat het een en ander in bloei plaats ik zeker wat foto's, nu is het zo'n kale/ongezellige bedoening.

  Roos, lezen (en tevens opschrijven) ben ik nu erg veel mee bezig. Vooral op deze site maar als ik een leuke plant gevonden heb dan ga ik op google verder zoeken en probeer ik wat meer te vinden, maar soms is dat lastig want er staat zóveel op internet zoals met die Astilbe, de een zegt dit en de ander zo waardoor ik het even niet meer weet.

  Kiki, daar heb je ook zeker een punt, geen idee wat de ondergrond is want de tuin is een paar jaar terug flink opgehoogd met bemeste tuinaarde.
  Astilbe gaat nog wel komen maar in de achtertuin, voor de zekerheid toch op een wat meer schaduwrijk plekje.
  Maandag 21 Maart 2016 om 11:50
 • Roos T. Roos T. Je bent er toch echt mee bezig je te verdiepen in tuinieren en zo leer je aldoende .Toen ik begon was er geen internet waar je alles kon vinden,maar wel veel boeken en ik kocht alles wat er goed was.Elk jaar kwam er wel wat uitt.In engeland heb ik heel goede plant boeken gekocht .een soort naslagwerken met bijna alle vasteplanten en boeken over allerlei heesters.Bij vasteplant kwekers hun catalogus .
  Maandag 21 Maart 2016 om 19:12
 • Franca v. Franca v. Hoi Mic, ik reageer via deze weg, je mag maar 3 privé berichten per maand sturen als ik het goed heb vandaar. Hoop dat je het leest. Je tuin ziet er mooi uit en de rozen zijn goed aangeslagen, fijn voor je. Je kan natuurlijk ook hier een album maken dan kunnen alle tuiniers meegenieten en is reageren op een foto ook makkelijk, je krijgt dan een bericht dat iemand gereageerd heeft. Het snoeien zal best gaan volgend voorjaar en je kan inderdaad genoeg over snoeien vinden. Geniet nog van de zomer. Woensdag 6 Juli 2016 om 19:28
 • Mic Mic Ja dat zag ik later pas dat er maar 3 priveberichten verstuurd konden worden.

  Had nog geen album omdat ik nog niet helemaal tevreden ben met de tuin, maar is wel handiger dus ik zal eerdaags een album maken! Genieten van de zomer doe ik zeker, het meeste staat nu prachtig in bloei. Jij ook nog fijne zomer!
  Donderdag 7 Juli 2016 om 13:28