MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Yolande W.

Yolande   Azalea (Algemeen) (Azalea japonica)

 • Yolande W.We moeten hierbij onderscheiden tussen beperkte en rigoureuze snoei. Als men de planten regelmatig snoeit of pinceert, worden ze niet zo hoog en groeien breder en compacter. Vaak ziet dat er gewoon beter uit. Zeker bij soorten die sprieterig groeien, zoals b.v. 'Sappho'.
  De beste tijd om te snoeien is kort na de bloei. Men breekt de uitgebloeide bloemstelen eruit, voorzichtig tussen duim en wijsvinger, zonder de onderliggende nieuwe knoppen te beschadigen. Of men gaat nog wat verder, door de takken een jaartje eerder terug te knippen, dus tot de onderliggende krans bladeren. Nog een mogelijkheid tot beperkte snoei is het pinceren van de takken, door bij takken met één eindknop, die eruit te breken. Daarmee dwingt men de tak om meer nieuwe uitlopers te maken.
  Rigoureuze snoei past men toe bij planten die al (veel) te groot zijn. Daarbij moet men het volgende bedenken: Een grote plant heeft dus ook een grote, vooral in omtrek, kluit! Die kluit krijgt de nodige schaduw + humus van vallend blad. Als U dan in één keer de takken sterk terugsnoeit, dan doet men die 2 aspecten teniet! Daar komt dan nog bij, dat U bij sterke snoei in één keer de kans loopt dat bij een droog voorjaar en zomer de plant slecht of nauwelijks uitloopt. Of helemaal niet. De beste werkwijze is dan, om het in 2 keer te doen. Nu de éne helft en volgend jaar de andere. Hetzij links en volgend jaar rechts - of de helft van de takken en volgend jaar de andere helft, door de hele plant heen. Over de hele takken zijn verspreid heel kleine nieuwe (slapende) bladknopjes, die U met snoeien weer 'wakker maakt'.
  Denkt U aan de volgende tips: Nu is mulchen héél belangrijk, om de grond vochtig te houden; en weinig mest geven, omdat de grote kluit veel mest niet aankan\kwijtkan aan slechts enkele nieuwe blaadjes. En nu met geduld wachten of de nieuwe knopjes uitlopen. Als dat dit jaar niet gebeurt, dan is er weinig hoop meer op hergroei. Soms komt die hergroei niet meer uit de takken, maar helemaal onderuit, vlak boven de grond. Wel, kent U nog de leuze van de pizzabaas uit de reclame? "Gewoon onderaan beginnen".
  Trouwens - het volgende jaar en wellicht ook na 2 jaar is er weinig of geen bloei. De plant heeft de energie nodig voor het maken van nieuw blad en takken.
  Zaterdag 2 April 2016 om 14:05