MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Francis A.Hallo iedereen...

  Ik ben op zoek naar een klimstruik/boom om een soort natuurlijke pergola te creëren... Het moet bladverliezend zijn zodat in de winter de zon mijn veranda kan verwarmen... In de zomer (op den duur) dichte begroeing die zorgt voor schaduw op mijn terras voor de veranda... Ik had al gedacht aan een leiboom... Had ergens op Internet iets van een 'zijplataan' gezien... Bestaan deze dingen écht, en groeien ze in de praktijk ook langs 1 kant? Het handige zou zijn om zoiets langs de zijkanten te zetten, en zo in het midden alle plaats te behouden voor tafel en stoelen... Iemand ervaring? Of iemand een ander idee?

  Thx, Feancis
  Maandag 11 April 2016 om 13:12

4 reacties

 • Hans R. Hans R. Goedemiddag,

  enkele soorten zijn : Actinidia deliciosa
  Ampelopsis - soorten
  Aristolochia macrophylla
  Campsis radicans, C. x tagliabuana
  Clematis ' Bill Mackenzie ' , C. flammula, C. montana, veel grootbloemige cultivars
  Jasminum officinale
  Lonicera etrusca, L. periclymenum en cvs, L. x tellmaniana, L. tragophylla
  Parthenocissus - soorten
  Schisandra chinensis
  Schizophragma hydrangeoides

  Sorry als er verouderde namen tussen zitten.

  m.v.g
  Hans.
  Maandag 11 April 2016 om 14:15
 • Jeannette v. Jeannette v. Een zijplataan zegt mij niets, een leiplataan daarentegen wél. Platanen houden veel stof vast in het behaarde blad en als je snoeit komen stof en haren makkelijk vrij dus als iemand in je gezin allergisch is voor stof, of last heeft van hooikoorts zou ik adviseren om voor een ander soort bomen te kiezen, bv. een amberboom (Liquidambar sturaciflua), beuk (Fagus sylvatica) of haagbeuk (Carpinus betulus). Het scheelt wél als je het blad van de platanen eerst goed nat maakt.

  Leibomen groeien gewoon als een boom (aan alle kanten dus) en worden met snoei weer in vorm gebracht. Afhankelijk van de soort snoei je twee of drie keer in het groeiseizoen. Van nog jonge boompjes (spillen) kan je van alles maken als de boom maar van nature snoei kan verdragen. Pergola, loofgang, paviljoen, kan allemaal.
  Maandag 11 April 2016 om 14:23
 • Lieuwe M. Lieuwe M. Wat dacht je van een mooie druif? Maandag 11 April 2016 om 16:44
 • Marco Marco Of een wisteria (blauwe regen); als j m goed leidt en na de bloei terugsnoeit heb je na ca. 1 a 2 jaar voldoende schaduw. En nauwelijks last van insecten etc. Maandag 11 April 2016 om 21:01