MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Rob   Mandevilla (algemeen) (Mandevilla)

 • Rob v.Toch wel jammer die naamsverwarring. Het gevolg is dat dezelfde plant onder verschillende namen opgenomen is. De een in 185 tuinen, de andere in 126.
  Mandeville is de correcte (huidige) Latijnse naam. Er zijn een kleine 200 soortnamen, waarvan er maar enkele als plant hier worden aangeboden (splendens, sanderi, laxa, boliviensis). De meeste zijn echter hybrides, wat wordt aangegeven met aanhalingstekens en hoofdletters.
  Dipladenia is de (zeer) oude vorige Latijnse naam voor het geslacht Mandevilla. De naam wordt nog vaak gebruikt door (conservatieve) kwekers. Je zou het daardoor kunnen zien als een van de Nederlandse namen.
  Sundaville is, zoals in de omschrijving óók aangegeven, een merknaam van Suntory. Zij verkopen de plant als Sundaville zonder de (correcte) soortnaam te noemen, alleen aan het eind nog 'Dipladenia hybriden'. Het gebruik van Sundaville als geslachtsnaam is dus pertinent onjuist. (bv Sundaville hybride 'Cream Pink'). Suntory blijkt zeer succesvol met het promoten van hun merknaam, zodat de plant zelfs als Sundaville wordt verkocht.
  Ook de hier gebruikte geslachtsnaam (Dipladenia) is dus onjuist en verwarrend, én in tegenspraak met de gegeven omschrijving. Het gebruik van sundaville met kleine letter zou het een soortnaam maken, wat dus niet klopt.
  De aanduiding Mandevilla (hybride) 'Sundaville Red' is wel correct voor de door Suntory ontwikkelde rode hybride.

  Als nieuw lid vraag ik mij af of er een procedure is om dezelfde plant die onder verschillende namen is opgenomen, bij elkaar te voegen.
  Zaterdag 16 April 2016 om 21:11

1 tuinier vindt dit leuk

 • Gitte L. Gitte L. Donderdag 5 September 2019 om 23:14