MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Martine T.Ieder jaar moet ik een framboos herplanten. Die wilt niet weelderig zijn vruchten dragen en na de zomer gaat ie kapot! Wat doe ik verkeerd?
  Donderdag 28 April 2016 om 12:08

2 reacties

 • Robbies M. Robbies M. Hoi Martine, ik heb deze tekst kunnen vinden ik hoop dat het je helpt.

  De ideale standplaats voor Frambozenplanten is een windbeschutte zonnige plaats in de tuin. Om wortelziektes te voorkomen moet de grond rul en humus rijk zijn en niet te nat.

  Voor de meeste Frambozen soorten ligt de ideale planttijd voor kale wortelplanten van september tot n met april, voor planten in pot is de planttijd het hele jaar door, waarbij in de zomer sterk op het water geven gelet moet worden.

  Voor het planten de wortels of potkluit 10-15 in een emmer met water zetten.

  Als je compost of potgrond door het plantgat mengt, bevordert dit de wortel groei en het vocht en voeding vasthoudend vermogen van de grond. 1 deel compost of potrond op 2 delen grond en dit mengen. De planten niet meer dan 5 cm dieper planten dan dat ze op de kwekerij gestaan hebben.

  De ideale plantafstand is voor planten met kale wortels 30-35 cm. En planten in pot 40 tot 50 cm. Als u meerdere rijen plant is de afstand 1,25 M tot 1,50 M de plant afstand is belangrijk, zodat er lucht door kan stromen zodat de planten na regen sneller opdrogen en minder snel schimmels een kans krijgen. Ook is het belangrijk om de grond niet dicht te lopen bij de planten, ze krijgen dan sneller wortelziektes.
  Donderdag 28 April 2016 om 12:51
 • Martine T. Martine T. Bedankt , ik zoek een ander plaatsje voor de framboos en hopen dat ze het goed vindt


  Donderdag 28 April 2016 om 13:41