Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Jacqueline v.Beste medetuinierders,

    Wij hebben een rechttoe rechtaan voortuintje van ca. 15 m2. Toen wij hier kwamen wonen, bestond deze voortuin uit alleen maar grind (met worteldoek eronder en desondanks onkruid erin). Ik wil deze voortuin gaan aanpakken en wil hem gaan volzetten met planten, struiken en wellicht een boom(pje). Het grind is inmiddels door een belangstellende opgehaald en nu is de ondergrond zichtbaar: een groot plakkaat dikke, plakkerige klei (we wonen in het westen van Friesland).

    Wat moet er gebeuren om hier planten in te kunnen gaan zetten? Kan ik dit zelf doen (ik ben pas sinds een kleine 3 jaar aan het tuinieren en het gaat me best goed af, maar ik voel me wel nog een beginneling) of moet ik hier een professional bij gaan halen?? Klei is wel erg vruchtbaar, maar zoals het er nu bijligt, ziet het er nogal ondoordringbaar uit (alhoewel er nog wat flinke restanten onkruid te zien zijn die er kennelijk toch prima doorheen kwamen). Ik las ergens dat compost eroverheen voldoende zou moeten zijn. Is dat zo? En hoe dik moet die laag dan zijn? En moet ik die kleilaag eerst nog losser zien te maken? Zo ja, hoe dan?

    Kortom: help... ;-)

    Met vriendelijke groet,

    Jacqueline
    Donderdag 28 April 2016 om 22:40

22 reacties

  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Best eerst een nadenken hoe je jouw voortuin ziet qua opbouw stijl en beplanting! Elke soort heeft andere mensen qua stanplaats en bodem. Echtet zou ik beginnen met het weghalen van een deel grond. En vervolgens een aantal zakkken potgrond, humus , bodemverbeteraar inwerken tot je een luchtige ondeegrond bekomt die ademt en draineert. Wortels hebben
    Vrijdag 29 April 2016 om 07:21
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Immers voldoende lucht nodig :-)
    Vrijdag 29 April 2016 om 07:22
  • Maarten V. Maarten V. Maak eens een putje en giet er een goede emmer water op. Als het na een half uurtje niet weg is dan zal je inderdaad moeten zorgen voor wat verbetering van drainage voor de meeste planten. Ik tuinier zelf op klei en heb een border gemaakt voor allerlei vaste planten, grassen en mediteraanse planten en daarin heb ik enkele zakken rivierzand en bodemverbeteraar ingewerkt.
    Vrijdag 29 April 2016 om 07:34
  • Jacqueline v. Jacqueline v. Bedankt voor jullie reacties! Ik heb maar eens even een mannetje hier uit het dorp gemaild of hij de klei voor me kan afgraven, want dit gaat me wat te zwaar worden, vrees ik...
    Vrijdag 29 April 2016 om 22:05
  • Kiki B. Kiki B. Afgraven is zeker niet nodig!!! De grond flink vermengen met brekerzand en compost volstaat. Dit jaarlijks aanvullen.
    Zaterdag 30 April 2016 om 00:25
  • Jacqueline v. Jacqueline v. Kiki, voor een tuin van ca. 3 x 5 m2, hoeveel brekerzand en compost zou je dan ongeveer nodig hebben (in welke verhouding)...?
    Zaterdag 30 April 2016 om 07:44
  • Kiki B. Kiki B. Voor de aanleg reken je ongeveer 2 kruiwagens per m2. Hangt een beetje af van de dichtheid van de klei. Verhouding 1:1. Goed doorspitten. Voor jaarlijks onderhoud 1 kruiwagen per m2. In 1 kuub gaan 13 grote kruiwagens.
    Zaterdag 30 April 2016 om 09:47
  • Jacqueline v. Jacqueline v. Bedankt Kiki, voor je informatie. Ik las ook over basaltmeel, waarmee je kleigrond kunt verbeteren. Heeft iemand daar ook ervaring mee? Hoe snel merk je dat dat werkt, meteen al? En als je daar gebuik van maakt, gelden dan nog steeds die hoeveelheden brekerzand/compost zoals hierboven genoemd?
    Woensdag 4 Mei 2016 om 07:55
  • Roos T. Roos T. Verder is klei meestal vruchtbare goede bodem,maar zie niet als je alles hebt aangeplant, hoe je dan jaarlijks weer zand moet per onderspiiten?
    Woensdag 4 Mei 2016 om 08:52
  • Kiki B. Kiki B. Roos, dat hoef je niet onder te spitten maar slechts op te brengen. Zo deden wij dat altijd op de Kempenhof. Hooguit licht inwerken rondom de planten. Gebruik basaltmeel als extra toevoeging en hou aan wat ik je aan gaf.
    Woensdag 4 Mei 2016 om 22:31
  • Jacqueline v. Jacqueline v. Ik vrees dat het met die hoeveelheden toch afgraven wordt, anders wordt de tuin zo veel hoger...
    Woensdag 4 Mei 2016 om 22:33
  • Kiki B. Kiki B. Het lijkt meer dan het is en door het spitten zakt alles nog wat na.
    Donderdag 5 Mei 2016 om 10:23
  • Jacqueline v. Jacqueline v. Even rekenen, 13 kruiwagens in 1 kuub, dat is 77 liter per kruiwagen. Per vierkante meter zijn 2 kruiwagens nodig, zeg je, dus op onze tuin van 15 vierkante meter komt dan 30 x 77 = 2300 liter breekzand/compost.

    Om 2300 liter kwijt te kunnen op een tuin van 3 x 5 meter, kom je op een laag van 18 cm dat je erbovenop gooit, dat vind ik toch echt wel een flinke verhoging, zelfs als dat voor bijv. de helft zou inzakken.



    Donderdag 5 Mei 2016 om 11:03
  • Kiki B. Kiki B. Dan doe je 1 kruiwagen per m2.
    Donderdag 5 Mei 2016 om 15:06
  • Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Miguel en de tuinwolf aka Domi M. Gewoon de eerste 15 cm grond weghalen :-)
    Donderdag 5 Mei 2016 om 18:48
  • Annemieke V. Annemieke V. Eerlijk gezegd is afgraven echt zonde. Breekzand en compost is meer als voldoende. Niet te veel spitten. Dan breng je bodemleven in de war. Zo zou ik het doen. Hier in Almere veel klei en daar gooi ik alleen compost en humus op.
    Donderdag 5 Mei 2016 om 21:26
  • Jacqueline v. Jacqueline v. We zullen eens aan de slag gaan, ik denk dat we maar eens gaan beginnen met basaltmeel/kleigrondverbeteraar en daarna compost erop/erdoor. We zien nog wel hoeveel. :-) Ik zal over een paar maanden wel een keer een foto plaatsen van het resultaat. Heel erg bedankt voor het meedenken allemaal!!
    Donderdag 5 Mei 2016 om 22:33
  • Tom M. Tom M. Doe maar geleidelijk aan... Toen ik hier 30 jaar geleden kwam wonen was het ook één harde kleivlakte, precies de steppe van Centraal-Afrika-) Het laatste stuk tuin op het einde heb ik laten uitgraven, dat was écht zuivere klei (stukken, klaar om te boetseren) Hier in de streek hebben we dan ook wel wat kleiputten die uitgegraven werden als grondstof voor de pannenfabriek) De rest van de tuin heb ik geploegd, en met een dikke laag champignonmest gemengd... Jaar na jaar zelfgemaakte compost bijgevoegd, en 't is een plezier om nu in de tuin te werken...
    Donderdag 5 Mei 2016 om 22:42
  • Jacqueline v. Jacqueline v. Ja, het was me inmiddels wel duidelijk dat het een kwestie is van een lange adem hebben en rustig doorploeteren. :-)
    Donderdag 5 Mei 2016 om 22:57
  • Tom M. Tom M. En wat dat "niet spitten en ploegen" betreft... tja... hoe kan je een grond bewerken als je er niet mag aankomen... Hier zijn al dikwijls theorieën over verkondigd, en ik ben geen bioloog, maar al duizenden jaren wordt grond geploegd en gespit, mijn vader doet het, mijn grootvader deed het, en zo doe ik het.. Een gezond bodemleven mag eens door elkaar geschud worden denk ik, dat zorgt wel voor zichzelf ... straks moeten we op onze sokken de tuin in om de pieren niet wakker te maken... :-) En het bodemleven in mijn composthoop..? Wat doen we daar dan mee...? Daar krioelt het van "bodemleven", maar hopla, ieder jaar een paar kubieke meter bodemleven naar de vaantjes, want het moet de tuin en de serre in... Ik denk dat we met de mensheid milieumatig wel ergere dingen doen dan de grond wat omspitten...
    Vrijdag 6 Mei 2016 om 00:06
  • Kiki B. Kiki B. Helemaal mee eens, Tom. Juist kleigrond heeft de zuurstof nodig die tijdens het spitten wordt ingebracht.
    Vrijdag 6 Mei 2016 om 10:09
  • Mia V. Mia V. heel juist, ik heb ook zo'n echte kleigrond en stel vast waar die niet geploegd of gespit wordt heermoes de kop op steekt, en daar geraak je niet gemakkelijk van af.
    Vrijdag 6 Mei 2016 om 21:23

1 tuinier vindt dit leuk

  • Ellen A. Ellen A. Donderdag 5 Mei 2016 om 22:21