MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • WimsomniaIn maart heb ik een notenboompje(+/-2m) verplant dat spontaan in de tuin was komen groeien.
  Er kwam één lange(+/-80cm) hoofdwortel tevoorschijn met héél weinig kleinere (haar)worteltjes. Ook heb ik die "onderaardse stam" nog een beetje beschadigd. De plant was duidelijk op een grotere diepte ontkiemd, wat kan kloppen. Ik heb het daar ooit opgehoogd en nu was het daar overgroeid met klimop.

  Uiteraard heb ik een diepe put gemaakt, boompje erin gezet, en een volledige zak van 40l bladgrond erbij gekieperd(ook onder de wortel) en dan nog aangevuld met de aarde die ik uit de oorspronkelijke put had gehaald.Daarna (misschien een beetje te hard) aangestampt.
  Nu gaf ik heel die operatie weinig kans omdat er zo weinig fijne worteltjes aan zaten

  Op dit moment heeft het boompje nog steeds geen blaadjes, alhoewel de knoppen nog fluweelachtig en "vochtig" aanvoelen.

  Wat denken jullie? Verloren zaak of mag ik nog hopen? En zijn er speciale dingen die ik nu kan doen buiten uiteraard water geven?

  De foto's zijn genomen vlak na het verplanten in maart, maar hij ziet er ondertussen nog wel hetzelfde uit...Op de een of andere manier komen de foto's er steeds gekanteld uit alhoewel ze op mijn PC juist staan.
  Zaterdag 7 Mei 2016 om 15:09

2 reacties

 • Mia V. Mia V. ik denk wel dat die nog kans heeft hoor Wim, de notenbomen beginnen ook nu pas uit te lopen, veel later dan andere bomen, en ik denk dat je het nog in de goeie periode verplant hebt. Het zal wellicht wat achterstand hebben door het verplanten maar geef het maar een kans!
  Zaterdag 7 Mei 2016 om 21:29
 • Jeannette v. Jeannette v. Het is erg belangrijk dat je dat boompje weer op dezelfde hoogte hebt geplant en dat de wortelhals niet dieper onder de grond is komen te zitten. Dat gebeurt nl. nogal eens bij het (ver)planten. Zeker als je de grond echt hebt aangestampt. (Dat is nooit de bedoeling. Wat bedoeld wordt met aantrappen is dat je je voorvoet op de bodem zet en alleen je gewicht erop zet met eventueel een extra duw. Er wordt niet bedoeld dat je echt moet stampen)

  Als de wortelhals wél dieper zit, gaat dat boompje eerst wortels maken op dat gedeelte met als gevolg dat er weinig energie naar boven gaat en je kans maakt dat de knoppen niet uitlopen. Juglans is zowiezo geen makkelijke boom om te verplanten, juist vanwege die lange penwortel.
  Maandag 9 Mei 2016 om 11:04