MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • JochemAardbeiennet maken

  Vogels, met name merels, zijn dol op aardbeien. Om de vruchtjes te beschermen spannen veel mensen een vogelnet over bogen van PVC elektrapijpen, die in de grond gestoken worden. Het nadeel van bogen is echter dat de 'wanden' niet recht omhoog lopen en ze daarom nogal groot moeten zijn om de vogels ook echt op afstand te houden.

  De meest ideale 'tent' voor aardbeien heeft daarom de vorm van een doos of huisje, waarvan online genoeg voorbeelden te vinden zijn. Het probleem is alleen dat de benodigde verbindingstukken voor PVC pijpen niet in Nederland te koop zijn. De benodigde ‘hoekstukken’ zijn wel verkrijgbaar voor steigerbouw of als reserveonderdelen voor een partytent of kampeerkast, maar daar heb je niet veel aan.

  Na lang zoeken vond ik de oplossing in de collectie XD buisconnectoren van GAH Alberts (o.a. bij Hornbach). Hier passen met een beetje kracht net 3/4" (19mm) PVC sokjes overheen, waar aan de andere zijde 3/4" PVC elektrabuizen in passen. Met deze XD connectoren zijn vele combinaties mogelijk om een frame naar eigen behoefte te kunnen maken.

  De pootjes van de XD connectoren zijn langer dan nodig, dus zaag ze voor de helft af. Zaag of vijl vervolgens de hoekjes schuin af, anders krijg je de sokjes er niet overheen gedrukt. Ik heb alles met een multi-tool gedaan.

  Door de onderdelen niet te verlijmen kan het frame ook gemakkelijk uit elkaar gehaald en opgeborgen worden na de oogst.
  Maandag 16 Mei 2016 om 18:38