Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Kelly S.

  • Kelly S.Deze is op plantifier geïdentificeerd als viburnum opulus 'roseum'. In de beschrijving ervan lees ik dat het een struik zou zijn waarvan ik in juli 1/5 van de oude takken weg moet knippen. Echter, ik vind het meer een boom.. Kan dat bij deze soort?
    Maandag 23 Mei 2016 om 09:27

14 reacties

  • Dat kan wel, maar dat hoeft niet! Ik snoei deze Viburnum alleen als 'ie te groot wordt of als er takken in de weg hangen.
    Maandag 23 Mei 2016 om 11:00
  • Jo J. Jo J. dat is dus de gelderse roos
    Maandag 23 Mei 2016 om 11:56
  • Nee Jo, op de foto bij dit bericht staat een cultuurvariant van de Gelderse roos. De V. oplulus 'Roseum' is steriel en krijgt dus geen bessen, maar wel dikke ronde 'sneeuwballen'. In tegenstelling tot de Gelderse roos (V. opulus).
    Vergelijk de plantenfiches van de beide Viburnums maar eens met elkaar :-).
    Maandag 23 Mei 2016 om 12:16
  • Jeannette v. Jeannette v. Ik sluit me bij Wilma aan. Dit is ook de sneeuwbal die je bij de bloemist altijd ziet rond deze tijd van het jaar. Zo mooi.
    Maandag 23 Mei 2016 om 12:49
  • Kelly S. Kelly S. Dank je, ik vind hem ook erg mooi.
    Kan ik hem dan nog steeds snoeien? Hij is zo hoog dat hij, ondanks dat hij aan een paal gebonden is, daarboven meteen omvalt. Of bloeit hij dan voorlopig niet?
    Maandag 23 Mei 2016 om 17:16
  • Jo J. Jo J. wilma

    dank je wel, mijn gelderse roos ziet precies zo uit maar heeft geen bessen .
    Maandag 23 Mei 2016 om 20:17
  • Kelly, als je vindt dat je V. opulus 'Roseum' te groot is geworden, mag je in juni direct na de bloei ongeveer een kwart van de takken kort boven de grond wegzagen. Dus als je 4 takken hebt, mag je er maar 1 wegzagen. De struik gaat dan dit jaar vanuit de grond nieuwe scheuten omhoog sturen. Die nieuwe takken zullen niet meteen het volgend jaar bloeien, maar dat is niet erg want je hebt nog die andere oude takken en die zullen volgend jaar wel bloeien. Als je dit 4 jaar achtereen doet, heb je alle hoge takken vervangen door jongere, lagere takken.
    Je hoeft de nieuwe takken van deze sneeuwbal overigens helemaal niet aan een paal te binden. Als je dat wel doet worden de takken sneller veel hoger maar wel slapper, zo is mijn ervaring.
    Maandag 23 Mei 2016 om 21:57
  • Jo, er is sprake van een kleine naamsverwarring:
    de struik met die dikke sneeuwballen op de foto hierboven heet Viburnum opulus 'Roseum' en in het Nederlands noemen we die Sneeuwbal. De andere struik met de platte bloemschermen plus de rode bessen in het najaar die je hier ziet: http://www.mijntuin.org/plants... , heet Viburnum opulus (zonder verdere toevoeging) en die noemen we in het Nederlands Gelderse roos.
    Maandag 23 Mei 2016 om 22:02
  • Het zou kunnen dat op de betreffende plantenfiches hier op de site foutjes staan, die deze naamverwarring in de hand werken. Omdat iedereen de plantenfiches mag veranderen zonder dat er een controle op juistheid plaats vindt, komen er nogal eens fouten in terecht. Als je twijfelt kun je daarover een vraag stellen hier op het forum, dan krijg je wellicht van meerdere mensen informatie. Veel plezier hier op MijnTuin :-)
    Maandag 23 Mei 2016 om 22:07
  • Kiki B. Kiki B. Dat is correcte opmerking, Wilma en al veel over te doen geweest. Ik hoop van harte dat ook dit euvel aangepakt zal worden. Het is gewoon niet handig dat iedereen plantenfiches kan aanpassen.
    Maandag 23 Mei 2016 om 23:55
  • Kiki B. Kiki B. Ik vermoed dat met name Sam DooWop hierover meermaals gestruikeld is helaas. Maar dat is slechts een veronderstelling.... Ik vind het nog steeds een gemis dat hij weg is / ondergedoken is.
    Maandag 23 Mei 2016 om 23:59
  • Ik vind het ook jammer dat hij weg is, Kiki. Dit is overigens ook de reden dat ikzelf nog maar weinig moeite doe in de database. Als ik daar te veel naar kijk krijg ik buikpijn; bijzonder frustrerend :-(.
    Dinsdag 24 Mei 2016 om 09:40
  • Jeannette v. Jeannette v. Helemaal mee eens, @Wilma en @Kiki. Ik was echter in de veronderstelling dat hij toch nog af en toe hier op de site komt?
    Dinsdag 24 Mei 2016 om 10:25
  • Geen idee, Jeannette. Onder een andere naam dan misschien?
    Dinsdag 24 Mei 2016 om 18:31

1 tuinier vindt dit leuk

  • C J d. C J d. Maandag 23 Mei 2016 om 11:16