MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Uge   Amberboom (algemeen) (Liquidambar styraciflua)

 • Uge B.wij hebben 2 liquidambar (dak)bomen in de tuin staan. Ze zijn beide najaar 2014 geplant.
  Bij het planten van de bomen heb ik een gat gegraven dat ruim 2 kee zo diep was als de kluit van de bomen. Vervolgens heb ik het gat opgevuld met grond voor nieuwe aanplant (ook gekocht bij de kweker) vermengd met zand. 1 van de bomen lijkt voedselgebrek te hebben. De bladeren krullen vrijwel meteen nadat ze aan de boom komen en verkleuren dan ook meteen. Vorig jaar had deze boom dezelfde tekenen. Volgens de kweker was de boom te diep geplant. Ik heb vervolgens een gedeelte van de grond weggehaald tot vlak boven de eerste (haar)wortels. Dit leverde ook niet het gewenste effect op. Vervolgens heb ik een groot gedeelte van de (klei) grond weggegraven en vervangen door grond voor nieuwe aanplant. De plant leek vorig najaar enig herstel te tonen, maar ook dit jaar vertoond de bomen weer tekenen alsof de sapstromen niet tot het uiteinde van de takken komt. Vlak bij de stam van de boom zijn wel enkele bladeren die volgroeid en groen zijn.
  Maandag 23 Mei 2016 om 20:22

3 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Uge, sorry, m'n reactie is later dan ik wilde; er kwam gisteren een kink in de kabel.

  Bomen herstellen zich langzamer dan je gewend bent van vaste planten en een aantal heesters. Het kan zomaar zijn dat jouw boom zich volgend jaar voldoende heeft hersteld, het kan ook langer duren. Ik neem aan dat er aan de stam geen beschadigingen zijn (?) En dat je ook in droge perioden water hebt gegeven (?) Misschien kan je nog meer foto's van je boom en de standplaats doorsturen. Zet ze dan maar onder je eigen foto's.

  Voor zover ik van deze ene foto + je beschrijving kan afleiden is deze boom nog bezig om zich te herstellen van het zuurstofgebrek door het te diepe planten. De eerste wortels van bomen mogen nooit dieper dan 1 á 2 cm onder de aarde zitten omdat ze dan geen zuurstof meer op kunnen nemen. Mogelijk zijn er meer wortels beschadigd bij het weggraven van de kleigrond.

  In ieder geval mag je geen voeding geven totdat de boom normaal blad krijgt. Dat dwingt de boom tot uitlopen, wat nog meer energie kost en dat zou fataal kunnen zijn. Wel doorgaan met watergeven. Hopelijk zie je toch eens iets van herstel. Als je nog vragen over je boom hebt, laat maar komen.
  Woensdag 25 Mei 2016 om 12:58
 • Uge B. Uge B. Jeanette bedankt voor jou uitgebreide reactie. Ik heb idd de boom wel water gegeven en doe dat nog bij droge perioden. Maar..... ik heb ook de kweker al gebeld enkele weken geleden. Ik vroeg hem hoe ik de boom kon helpen. Hij gaf aan dat te doen door blauwkorrel te geven. Dat heb ik dus gedaan. Nu maar afwachten hoe dit verloopt. Ik zal in ieder geval de boom water blijven geven. Woensdag 25 Mei 2016 om 22:40
 • Jeannette v. Jeannette v. Oké, dan wordt het even afwachten. Even over het water geven: te veel van het goede (in dit geval water) is ook weer niet goed, dan kan de groei stagneren en het kan bodemschimmels meer kans geven om de wortels binnen te dringen. Kijk dus voordat je een watergift doet eerst wat dieper in de bodem op een plek niet te ver van de boom. Is het daar nog goed vochtig, dan kan je beter wachten met water geven. Donderdag 26 Mei 2016 om 09:22