MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Ellen   Druif 'Phoenix' (Vitis Vinifera 'Phoenix')

 • Ellen W.Onze jonge druivelaar heeft duidelijk wat problemen bij het aanmaken van blad. We hebben die op 21 februari gepland in een grote pot (1 m hoog, diameter 1 m) en zo'n anderhalve maand geleden is die dan begonnen met het aanmaken van zijn eerste blaadjes. We merkten al vrij snel dat die doorzichtig en roze, gelig waren en dat de plant moeite heeft met het aanmaken van chlorofyl. Eerst dachten we dat het misschien iets te maken had met de late koudeprik die we nog gehad hebben, maar zoals de foto toont, wordt het er niet beter op ook nieuwe bladen zien er nog wat frele uit.

  In de pot staan nog wat andere planten waaronder citroenthijm en steenbreek die we erin gezet hebben om de wilde katten in onze buurt uit de potten te houden. De bodem is ook afgedekt met zeeden schors en we hebben een mengeling van klassieke potaarde en mediterraanse potaarde gebruikt. Onderaan de pot zit een behoorlijke laag kleikorrels.

  Iemand een suggestie of idee wat het probleem zou kunnen zijn?
  Zondag 29 Mei 2016 om 23:01

1 reactie

 • Jeannette v. Jeannette v. Het heeft waarschijnlijk niets te maken met de temperatuur. Ik vermoed sterk dat de oorzaak in de bodem ligt. Een druif houdt van kalkrijke grond (met een neutrale of hogere zuurgraad). Je geeft aan dat je naast de klassieke potgrond ook mediterraanse potgrond hebt gebruikt, en bovenop dennenschors.

  Mediterraanse potgrond heeft een lagere zuurgraad dan de gewone (klassieke). De dennenschors verlaagt de zuurgraad nog eens extra. Het gevolg is dan dat voor de druif noodzakelijke stoffen niet opgenomen kunnen worden. Dat kan tot verbranding van het blad (of delen daarvan) leiden. Er treed groeiremming op - ook omdat boomschors zuurstof aan de bodem onttrekt - en de plant ziet er in z'n geheel niet jofel uit.

  Het beste wat je kan doen is je druif verpotten in universele potgrond en wachten totdat er nieuw, frisgroen blad aan de plant komt. Als alle bladeren vernieuwd zijn kan je voorzichtig aan wat voeding geven die geschikt is voor druiven. Kijk zeker ook hier: http://www.houtwal.be/vakartik...
  Maandag 30 Mei 2016 om 15:25