MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Frank L.We willen tegen een tuindraad ( afscheiding zonder buren) klimplanten zetten, die het liefste groen blijft in de winter. Klimop is natuurlijk mogelijk, maar zijn er nog andere redelijk snelle groeiers die groen blijven, maar niet zo gaan woekeren?

  Indien we voor klimop gaan, willen we verschillende soorten door elkaar, ( er mogen dus wel een paar bladverliezende tussen zitten want dat valt dan niet op "denk ik"...de reden is dat we wat verschillende kleuren bloesem krijgen ( verschillende tijdstippen???)
  Het is een muur van 10.50m iemand die ons wat raad kan geven welke planten, hoe palnten afstanden welke mix?
  Thx Frank
  Maandag 25 Oktober 2010 om 21:34

16 reacties

 • Eddy C. Eddy C. Dag Frank, om je draad met een altijdgroene plant te laten begroeien kan je eigenlijk alleen maar terecht bij klimop. Je kan die, om wat bloeiende planten er tussen te hebben, wel wat afwisselen met bladverliezende klimplanten zoals kamperfoelie, Clematis (er zijn ook wel enkele bladhoudende variëteiten maar die zijn minder winterhard) of als de plaats goed beschut is bv. ook Passiflora. Ik zou dan wel kiezen voor niet te fors groeiende klimopsoorten want anders zullen de andere klimplanten zeker overwoekerd worden. De gewone klimop, Hedera helix komt wel in aanmerking denk ik en eventueel een paar bonte vormen, maar die zijn soms wel iets minder winterhard en ik zou er zeker geen bonte kakafonie van maken. Hedera hibernica zou ik niet gebruiken om te combineren met andere klimplanten omdat die veel te fors groeit. Ik zou de klimop om de meter planten en dan ertussen eventueel een andere klimplant die bloeit. Het hangt ook wel een beetje af van de ligging t.o.v. de zon. Een Passiflora Woensdag 27 Oktober 2010 om 19:23
 • Eddy C. Eddy C. oei niet alles is verschenen blijkbaar.
  Een Passiflora staat liefst op een zonnige en warme plaats. Lonicera en Clematis hebben liefst een koele voet omdat het in prinicpe bosplanten zijn maar hun bloemen zoeken wel de zon op.
  Woensdag 27 Oktober 2010 om 19:24
 • Ann V. Ann V. Wij zitten ook geplaagd met zo'n draad waar klimop tegen groeit... (door de buren aangeplant)
  In een hele 'nette' tuin is die klimop wellicht nog in toom te houden, maar als er nog wat struiken (doornige struiken!) voor die klimop staan, heb je er na een paar jaar meer lasten dan lusten van: de klimop groeit immers ook 'bodembedekkend' onder die doornstruiken (Berberis sp.) door, en komt dan een border ingekropen... Het is een voortdurende strijd om die klimop in toom te houden... (en in onze grote tuin proberen we voor de rest zo arbeidsbesparend mogelijk aan de slag te zijn, dus het is frustrerend dat daar regelmatig flink wat tijd in kruipt.
  Ik zou zelf NOOIT kiezen voor deze oplossing, die inderdaad snel resultaat oplevert, en daarna jaren van strijd... maar dat is mijn persoonlijke mening.
  Woensdag 27 Oktober 2010 om 19:58
 • Rita H. Rita H. ik laat de klimop kruipen en heb zo geen last van onkruid, Donderdag 28 Oktober 2010 om 08:37
 • Frank L. Frank L. é Eddy Ceyssens, bedankt voor alle goede raad,die Lonicera en Clematis trekken toch ook wel mijn aandacht, door de betonplaat van zo een 40 a 50cm vanf de bodem en dan draad, zullen deze wel koele "voetjes " houden en daarboven volle zon, natuurlijk vrees ik dat de planten hun bloesems gaan afgeven en de plant zelf meer gaat doorgroeien langs de andere kant van de draad, omdat dit pal in de zon is( ZUID)en dat de pla ten dan zullen dikker gaan groeien langs die zuidkant, en zo de kant van de tuin gaan benadelen? zou dit kunnen? zo zo , al veel verschillende meningen,maar wel leuk om ze eens te horen,ik kan er alleen maar van bijleren.
  @Rita Hostens, kruipt deze dan gewoon door je gazon ook?
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:39
 • Ann V. Ann V. Op andere plekken vind ik klimop inderdaad een prettige bodembedekker... maar niet dus in mijn kruidenborder.
  Ik heb ergens in mijn tuin een zone aangeplant met (op het ogenblik van aanplanten) 40% maagdenpalm, 40% grootbloemig hertshooi (Hypericum calycinum) en 20% klimop. Dat blijkt een ideale combinatie (als bodembedekker dus, niet als klimmer, sorry Frank): In droge, zonnige jaren neemt het hertshooi de overhand, op de donkerste plekken blijft klimop heersen, in de overgangszones tussen donkerder en lichter, droger en vochtiger zoekt de kleine maagdenpalm zijn weg. De bloei van maagdenpalm en hertshooi wisselt elkaar bovendien af.
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:42
 • Ann V. Ann V. In mijn kruidenborder is het bovendien zo, dat die te zonnig ligt om de klimop optimale ontwikkelingskansen te geven, dus die slaagt er niet in op de bodem echt goed te bedekken, terwijl hij wel de concurrentie aangaat met kruidenplanten die wat teerder zijn... Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:44
 • Ann V. Ann V. @Frank: nee, als je gazon hebt tot vlak naast de afscheiding, dan gaat die daar zeker niet doorheen groeien.
  Het probleem dat ik signaleerde is ook vooral een probleem als je niet tot vlak bij de klimop kan: Als je die op een draad hebt groeien, zal je die toch regelmatig moeten snoeien (aan hun kant doen onze buren dat 2x per jaar). Maar aan 'onze' kant staan er dus doornstruiken voor, en omdat we de klimop niet kunnen bereiken gaan de afhangende twijgen over de grond kruipen.
  Als je de klimop alleen maar als haag wil, moet je dus rekening houden met vrij veel snoeiwerk na enkele jaren als je de haag strak wil houden.
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:48
 • Frank L. Frank L. Ho An, heb je enig idee, als je die klimop strak wil houden ( wat bij ons het geval is) of je dan niet op de duur meer "stamhout" ziet in de plaats van blad? ( bedankt al voor alle nutige info!!!) Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:50
 • Ann V. Ann V. Wat de clematis betreft: kies in dit geval voor soorten die niet drastisch (tot kort boven de grond) moeten gesnoeid worden. Dat zijn over het algemeen soorten die in de zomer bloeien.
  "Probleem" is immers, dat die planten door de drastische snoei die ze nodig hebben zich elk jaar opnieuw weer door de klimop omhoog zullen moeten werken, en waarschijnlijk lukt dat niet echt goed.
  Kies dus liever voor de C. alpina of C. montana die hooguit wat vormsnoei vragen.
  Overigens... wat de 'koele voeten' betreft... die voeten mogen vooral niet drooggestoofd worden door de zon, of doordat ze in de 'regenschaduw' liggen. (de vaak aanbevolen dakpan is niet altijd een goed keus, omdat die de voet van de plant ook te droog houdt). Dus ga na of die betonplaat niet voor een te droog klimaat zorgt! Je hebt inderdaad gelijk dat de bloemen vooral de zonkant zullen opzoeken.
  (Koele voeten, betekent eigenlijk 'voeten die altijd wat vochtig blijven. Een 'frisse' bodem dus, dwz niet winternat maar ook nooit
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:57
 • Ann V. Ann V. ... maar ook nooit volledig uitdrogend.) Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:58
 • Frank L. Frank L. Hoi Ann, ik heb even je website bekeken, prachtig!!! een dikke pluim, ik zie dat we hier met een echte kenner te laken hebben, die deze absolute beginner ( zeg maar leek) zo bijstaat , het siert je!!! Frank Donderdag 28 Oktober 2010 om 09:58
 • Hoow @. Hoow @. zorg ook dat je draad met een vaste bovenbuis hebt als je er klimop langs zet. anders kan het gewicht van de klimop na een tijd je draad omtrekken. klimop is wel een aanwinst voor de beestjes en vogels in de tuin, en zeker als hij gaat bloeien.
  Je kunt ook meteen voor de volwassen, niet meer klimmende versie gaan: struikklimop, maar dat groeit dan niet meer langs je draad.
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 16:25
 • Henk L. Henk L. Een heel verhaal over de klimop.
  Heb geen ervaring met de kruipende bodembedekker.
  Mijn klimop moet ik ieder jaar goed scheren en dan blijft hij mooi.
  Het scheren doe ik na half juli,dit in verband de broedtijd van de vogels.
  Scheer je laat dan heb je ook laat bloesem en dat kan een nadeel zijn voor mijn bijen.

  Henk Lemaire.
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 18:08
 • Eco t. Eco t. Eén keer per jaar de klimop scheren is inderdaad voldoende om hem in toom te houden. Vind je dat de klimop toch te sterk gegroeid is in 1 jaar tijd, dan kan je de hoofdtakken insnoeien. De klimopplant is heel sterk en zal zich goed herstellen. Zo geraak je dan ook van het 'stamhout' af waar Frank voor vreest.

  Een andere plant die je kan 'mengen' met de klimop (naast Lonicera en Clematis) is Wilde Wingerd. Het contrast van de roodverkleurende bladeren van de wingerd in de herfst met de altijdgroene bladeren van de klimop is heel mooi.

  Klimop aan de zuidkant tenslotte zal uitbundig bloeien met kleine bloempjes en bijen (en andere insecten) aantrekken. Daarna worden groene bessen gevormd die zwart worden in de winter. Die bessen trekken dan weer vogels aan. Klimop is dus een aanrader voor wie een diervriendelijke tuin wil.
  Donderdag 28 Oktober 2010 om 18:23
 • Maarten C. Maarten C. Ik heb langs mijn draad braam en frambozen geplant dit jaar. Ondertussen is mijn draad al goed ingepakt en ik kon dagelijks gaan plukken ;) Zondag 31 Oktober 2010 om 12:47