MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Constant J.Sinds een paar jaar heb ik een paar perzik bomen en ook een paar fruitbomen. De groei lijkt normaal, verse takjes, bladeren en in het voorjaar veel bloemen. Daarna zag ik veel kleine vruchten die daarna niet groeiden en afvielen. Nu blijven er nog en 5-tal over ter grote van een kleine kers. Wat is er aan de hand?
  Woensdag 8 Juni 2016 om 11:28

1 reactie

 • Lex v. Lex v. Om te beginnen maken fruitbomen doorgaans stukken meer bloesem aan dan ze vruchten zullen dragen. Het is gewoon een manier om er zeker van te zijn dat er in ieder geval een paar van de zoveel bloemen worden bestoven.

  Na de bloei valt dan al snel een deel af. Zelfs dan nog is het voor sommige bomen beter voor de rijping om nog een keer uit te dunnen (Geloof dat bij een appel 2-3 appels per groepje bloemen gebruikelijk was, ben er niet zeker van. ook houd een boom zijn vruchten om voor te planten, niet voor smaak/rijpheid).

  Om te zeggen waarom een boom meer vruchten laat vallen dan je zou willen is lastig. Kunnen verschillende dingen zijn, sub-optimale groeiplaats (Te donker, nat, droog, warm kan van alles zijn, voor perzik heb je bijv een warme zonnige plek nodig), ongelukkige bloeiperiode (denk aan vorst, dagen vol regen). Natuurlijk heeft je boom ook tijd nodig om goed te wortelen en aan zijn nieuwe standplaats te wennen.

  Tot slot zijn er nog wat ziekten en plagen die opeen ongelukkig moment je vruchten aan kunnen tasten, toevallig zag ik deze week nog een perenboom waar diverse (ik denk 60% van wat er aan de boom zat) vruchtbeginsels aangetast waren door insecten (larven), naar ik vermoed een snuitkever.


  Wat ik me nu afvraag is wat het formaat van de boompjes is en hoeveel er nou nog daadwerkelijk aan vruchten aanhangt ten opzicht van wat er aan vruchtbeginsels af valt.
  Donderdag 9 Juni 2016 om 10:52