MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Chris H.

 • Chris H.Ik heb een klimroos gekocht voor in de tuin. Ik heb 11 knopjes die gaan komen, en 1 staat er nu in bloei al. Dus dat is alleen maar goed.
  Het is een doorbloeier, dus snoeien moet ik nog mee wachten (advies tuincentrum was 1/3 terugsnoeien in September???) Ik heb geen groene vingers (Nog niet).
  Zou ik bloeiende rozen wel af mogen knippen om ze binnen nog een paar dagen te laten bloeien of is dat slecht voor de plant? Er komen er deze week nog 3 door.
  Hoe zorg ik voor het doorbloeien van de plant? Want nieuwe bloemknoppen zie ik nog niet vormen.
  Zaterdag 18 Juni 2016 om 12:00

16 reacties

 • Chris H. Chris H. Helder.
  Kan ik ook bijna volledig bloeiende rozen afknippen en in de vaas doen?
  En ik heb 4 knopjes aan 1 scheut, neem aan dat je ze dan allemaal eerst uit laat bloeien? Want als ik enkele bloem los knip heb ik geen 5 blad. Knip ik bij het 5-blad ben ik namelijk de 3 nog niet bloeiende rozen ook kwijt.
  Zaterdag 18 Juni 2016 om 12:30
 • Martha S. Martha S. Snoeien en afknippen zijn, dacht ik niet hetzelfde! Chris zelf knip ik de uitgebloeide roos, die aan een tros zitten, er af. Dan krijgen de andere meer kans om mooi uit te komen. Na de laatste knip ik het tot het eerste 5 blad af. Zaterdag 18 Juni 2016 om 13:35
 • Het doet de roos helemaal geen kwaad als je bloemen eraf knipt om binnen te gebruiken, hoor Chris.
  Wat de uitgebloeide bloemen betreft: je mag de hele zomer door alle uitgebloeide bloemen wegknippen. Bij een tros knip je eerst alleen de losse uitgebloeide bloemen weg en bij de laatste bloem van de tros knip je verder terug, tot het eerste vijfblad of zelfs nog verder. Dat hangt een beetje van de vorm van de struik af. Uiteraard handel je zo alleen maar bij doorbloeiende of remonterende rozen. Rozen die slechts eenmaal per seizoen bloeien hoef je niet uit te knippen, dan kun je daarna nog van de rozenbottels genieten. Sommige rozen worden zelfs speciaal voor hun bottels gekweekt!
  Zaterdag 18 Juni 2016 om 14:42
 • Overigens: het uitknippen van uitgebloeide bloemen ( de Britten noemen dat heel toepasselijk 'deadheading') wordt gedaan om de vorming van nieuwe bloemknoppen te bevorderen. Van nature wil een plant zaad vormen en stopt dan na de bloei al zijn energie in de zaadvorming. Verhinder je dit door de uitgebloeide bloemen weg te knippen, dan zullen veel planten weer opnieuw bloemen maken teneinde toch zaad te kunnen vormen. Het is dus eigenlijk een vorm van 'plantje pesten'. Het kunstje werkt niet bij alle planten. Bij een echte rambler, een eenmaal bloeiende klimroos, krijg je toch geen nieuwe bloemen.
  Het spreekt vanzelf dat rozen die intensief bloeien en herbloeien ook wat meer voedingsstoffen nodig hebben om gezond te blijven.
  Zaterdag 18 Juni 2016 om 14:50
 • Roos T. Roos T. Mijn ervaring is wel dat ze kort leven in de vaas en aan de plant langer bloeien. Zaterdag 18 Juni 2016 om 15:24
 • Chris H. Chris H. Allemaal heel erg bedankt voor jullie tips en kennis.
  Helder verhaal ook waar ik zeker mee vooruit kan.
  Nu dus gewoon lekker genieten van de bloemen die komen, op tijd knippen en een nieuwe lading.
  Dank allen.
  Zaterdag 18 Juni 2016 om 15:59
 • Franca v. Franca v. Chris, even over je andere vraag, ik zou de klimroos niet in september snoeien zo als het tuincentrum zegt. De hoofdtakken leiden in de richting die je ze wilt hebben, is dit een schutting dan horizontaal, zo dat hij zoveel mogelijk de schutting bedekt, dus niet alles naar boven maar ook de volle breedte. De eerste 2 a 3 jaar hoef je aan die takken niets te doen, alleen leiden. De takken die de rozen geven, kan je als het nodig is in het najaar wat terug knippen, maar pas in maart tot 10 a 12 cm knippen. Zondag 19 Juni 2016 om 09:24
 • Chris H. Chris H. Danjewel Franca,

  Ik kom op internet zoveel verschillende zaken tegen qua snoeien of niet. Ik heb hem nu helaas alleen nog verticaal staan (1e jaar, ongeveer 40 cm hoog nu) en las ook dat de stengels zelf nu nog niet zoveel groeien.
  Ze lopen inderdaad tegen een schutting omhoog en ze zijn al iets gewaaierd naar de breedte. Ongeveer 30 cm breed nu en hoop hem vanaf de stam naar zeker 70 cm breed te kunnen krijgen.
  Vanuit de kluit heb ik 5 hoofdscheuten lopen en aan het einde van die hoofdscheut zitten nu ook de trossen met bloemen.
  Het is mijn eerste eigen tuin zeg maar dus ik hoop hem stap voor stap verder af te krijgen. Tot nu toe groeit hij goed, hij staat er ook pas 4 weken in :P En ja, ze geven groeigarantie voor het eerste half jaar, dus tot nu toe heb ik mooie volle bloemen.
  Nogmaals bedankt voor je tip.
  Ze zullen steeds meer horizontaal geplaatst worden naarmate de scheuten langer zijn. Hoop in elk geval een flink stuk bedekt te hebben met de klimroos over 5 jaar.
  Zondag 19 Juni 2016 om 10:20
 • Franca v. Franca v. Als je goed horizontaal leidt, krijg je vanzelf zijtakken waar de rozen aan komen. Dat is de bedoeling, niet alleen maar boven aan het uiteinde. Veel succes. Zondag 19 Juni 2016 om 10:28
 • Om nog even in te haken: deze techniek wordt ook wel het uitbuigen van rozen genoemd en is afkomstig uit de fruitteelt. Vooral voor jou heel interessant, Chris, omdat je roos nog jong is en de hele schutting ter beschikking staat ;-).
  Zelf heb ik met dit uitbuigen heel goede resultaten bereikt bij de Roos 'Etoile d'Hollande' , die bij het gewone schuin vastzetten van de takken lang niet zo rijk bloeide.
  Zie hier:
  http://www.1000islands.nl/shop...
  Zondag 19 Juni 2016 om 11:53
 • Chris H. Chris H. Heel helder Wilma, Dankjewel.
  Ik heb dus eigenlijk alle vrijheid nog om een zo breed mogelijke klimroos neer te gaan zetten. Ideaal dus dat de schutting er staat!
  Even wat mogelijkheden creëren om ze horizontaal te blijven verdelen.
  Ik snap dat het geen 1 a 2 jaar plan is, juist een meerjaars! Dus kan ik beter nu goed beginnen.
  Helder artikel ook. Dank daarvoor.
  Zondag 19 Juni 2016 om 11:58
 • Ben het overigens geheel met Franca eens: de eerste jaren hoef je de hoofdtakken niet te snoeien, alleen te leiden. Dus die hoofdtakken laat je een goede lengte krijgen en dan ga je ze voorzichtig in een ronde bocht naar beneden buigen = uitbuigen. Dat hoeft niet perce tot helemaal op de grond, hoor. Het is daarvoor handig als je op de schutting horizontale draden hebt gespannen, waaraan je de takken kunt vastbinden. Na enkele jaren heb je dan een waaier van rond uitgebogen gesteltakken tegen de schutting staan. En gedurende de eerste jaren hoef je dan alleen de bloeitakken te snoeien, zoals Franca zegt. Zondag 19 Juni 2016 om 12:02
 • De twee laatste berichten hebben zich gekruist, Chris. Maar je conclusies zijn de juiste, ja :-))
  Graag gedaan en veel plezier toegewenst met je nieuwe klimroos.
  Zondag 19 Juni 2016 om 12:04
 • Franca v. Franca v. Duidelijk artikel Wilma, leuk! Zondag 19 Juni 2016 om 12:17
 • Dank je, Franca :-) Ikzelf onthoud de dingen pas goed als ik het waarom weet. Achter sommige zaken zit zo'n opmerkelijk verhaal, dat je het nooit meer vergeet. Dat vind ik zelf ook heel leuk. Vandaar... ;-) Zondag 19 Juni 2016 om 12:22
 • Franca v. Franca v. Helemaal mee eens Wilma. Zondag 19 Juni 2016 om 12:25