Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Roelie d.Goedenavond mede groenliefhebbers, nou ja ik hou niet van alle groen vooral als ze in mijn tuin groeien, ik heb al langere tijd,( meerdere jaren) haagwinde in mijn Hedera , nu had ik een idee om de uiteinden in een fles met azijn te doen, iemand hier ervaringen mee?
    Donderdag 23 Juni 2016 om 21:06

22 reacties

  • Franca v. Franca v. Word je daar niet bang van, het komt uiteindelijk in de grond, dat is althans je bedoeling, ik wel.
    Vrijdag 24 Juni 2016 om 09:44
  • Lex v. Lex v. Ik denk niet dat dit iets uithaalt... Je kunt beter gewoon scheuten blijven trekken als ze opkomen ;)
    Vrijdag 24 Juni 2016 om 11:55
  • Mia V. Mia V. ik kreeg een tip : stokken plaatsen in je bodembedekker, de haagwinde klimt erop omhoog en dan kan je de haagwinde langs de stokken héél plaatselijk behandelen zonder onkruidverdelger in de bodembedekker of je grond te krijgen, want haagwinde is een héél moeilijke.
    Vrijdag 24 Juni 2016 om 22:26
  • L. A. L. A. Haagwinde is net als tuinmansverdriet (zevenblad) een wortel(on)kruid. Je kunt spitten en ieder stukje wortelnetwerk obsessief verwijderen en dan wachten tot ze weer opkomen. Dit dien je echt meerdere malen te herhalen totdat echt alles is verwijderd en niet meer opkomt. Tijdrovend werk, wel het milieuvriendelijkst.
    Wat je ook kunt doen, milieuonvriendelijker dan bovenstaande, is om de haagwinde in te korten tot er een paar bladeren overblijven en die daarna te behandelen met Roundup Gel. Kijk uit dat de gel de Hedera niet raakt.
    Het is betrekkelijk nieuw, ziet eruit als een deo stick en je hoeft er alleen de bladeren mee aan te raken. Het is een systemisch middel dus de wortels worden ook aangepakt en zal die haagwinde afsterven. Je kan hiermee heel specifiek een plant verwijderen, in tegenstelling tot de spuitvariant. Round Up is glyfosaat en dit middel doodt veel planten dus voorzichtigheid is geboden. Kijk of er in de buurt, misschien bij de buren, ook haagwinde groeit, als je die niet mee behandelt blijft het terugkomen. Succes!
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 01:12
  • Mia V. Mia V. dat is het dus wat ik bedoelde, als de haagwinde langs de stokken klimt kan je die heel selectief aanstippen zonder de hedera te raken, maar een mooi zicht zal het wel niet zijn die stokken in je hedera, maar dat is tijdelijk.
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 20:15
  • Kiki B. Kiki B. Kom op, even wakker worden en anders iets meer lezen over de werking van Roundup. Het gif trekt via de bladeren naar de wortels en komt op die manier wel degelijk in de grond terecht via de afstervende wortels. Een en ander komt weer direct in contact met het oppervlakte water etc.
    Zaterdag 25 Juni 2016 om 23:02
  • Roos T. Roos T. Kiki heb je dan een ander goed advies om de winde tussen de hedera of planten te bestrijden? Ik heb het ook wel eens gehad en ben het ook zo kwijtgeraakt maar sta open voor een milieu vriendelijk advies voor de toekomst ook omdat ik niet wist toen hoe slecht het was.
    Maandag 27 Juni 2016 om 12:38
  • Mia V. Mia V. @ Kiki, wat raad je dan aan om haagwinde te bestrijden tussen planten, wij hadden het plots heel hevig tussen een hele helling aangelegd met Alchemilla Mollis, ten einde raad hebben wij planten en al verwijderd en zijn reeds vier jaar lang bezig met deze grond haagwindevrij te krijgen, ook heermoes duikt hier op...ik denk dat wij uiteindelijk gras zullen zaaien op dat stuk en hoop dat de grasmaaier dit kan onderdrukken want zo'n braakliggende helling is ook niet mooi hé.
    Maandag 27 Juni 2016 om 22:32
  • Kiki B. Kiki B. Ik ben geen toverdokter. Maar probeer wel mensen wakker te schudden! Soms kan je niet alles bestrijden of doe je het op een zo natuurvriendelijke manier. Gras zaaien en afmaaien kan een oplossing zijn. In borders kan je slechts 1 ding doen en dat is ieder worteltje van haagwinde tot op de diepte zo ver mogelijk weghalen. Helaas, een beter advies is er niet. Wat betreft heermoes: zoveel mogelijk ontmoedigen dmv afknippen en meer kan je echt niet doen.
    Dinsdag 28 Juni 2016 om 01:13
  • Mia V. Mia V. bij ons wordt het op die plaats dus gras, dank je Kiki, hoe die haagwinde en heermoes zo hevig opgekomen is begrijp ik niet, 't is wel kleigrond die lange tijd niet bewerkt geweest is, kan dat de oorzaak zijn?
    Dinsdag 28 Juni 2016 om 23:31
  • Kiki B. Kiki B. Haagwinde kan "aankomen waaien". Heermoes trekt zich niets aan van bewerkte of onbewerkte grond.
    Woensdag 29 Juni 2016 om 22:01
  • Roelie d. Roelie d. Ja dat kan wel kloppen Kiki, heb vanavond nog jonge Haagwinde plantjes uit mijn gazon gestoken, de worteltjes zatten nov maar net vast, de plantjes waren zo een 10cm hoog, het is me wel een plaag hoor
    Woensdag 29 Juni 2016 om 22:04
  • Roos T. Roos T. Krijg je het niet weg met vaak kort maaiem.
    Donderdag 21 September 2017 om 13:39
  • Roos T. Roos T. Krijg je het niet mee weg ben ik bang.wel het groen maar de wortels blijven zitten en ze komen weer op.
    Donderdag 21 September 2017 om 14:02
  • Roos T. Roos T. Zorgen dat er geen groen blijft kan helpen misschien omdat de plant niet meer kan assimileren. Wel een zaak van lange adem en ook moeilijk tussen de klimop.Ik heb uiteindelijk met en kwastje ze verdund aan gestreken met Roundup wel lang geleden en heb ze nooit meer gehad gelukkig.Zat niet tussen klimop dus was het makkelijker.
    Donderdag 21 September 2017 om 14:09
  • Roelie d. Roelie d. Nee moeilijk Roos, het groeit in het wortelgestel van onze Hedera, maar heb er niet veel meer in zitten, de wortels worden langzaam uitgeput
    Donderdag 21 September 2017 om 16:01
  • Roelie d. Roelie d. Ja het zijn taaie planten
    Donderdag 21 September 2017 om 16:03
  • Roos T. Roos T. JA is een zaak van volhouden.zonder blad kunnen ze uiteindelijk niet overleven.
    Donderdag 21 September 2017 om 17:46
  • Roelie d. Roelie d. Ach weet je Roos, ik moet zeggen, de bloemen van de Haagwinde en de Akkerwinde zijn wel mooi, maar de plant produceerd niet zoveel bloemen, dat is wel weer jammer, anders liet ik ze waarschijnlijk gewoon groeien, ik probeer mijn tuin wel zo natuurlijk te houden, in het begin van het jaar een minivijver gemaakt van een 70 liter metselkuip, en wat waterplanten, en een paar vleesetende planten bij geplant, binnen een paar week al een kikker gehuisvest, er zijn nu al 3 kikkers, prachtig man, echt een hele plek in de tuin afgegraven, en een plastic zeil geplaatst, en het zand terug gebracht, hier heb ik wat planten gepoot die flink wat water nodig hebben, zoals Hosta, Varens, Astilbe en Fuchsia's, echt een plek voor moerasplantjes, dit alles heb ik om de minivijver gemaakt, in de vijver heb ik nog een waterlelie geplant, maar die heeft dit jaar niet gebloeid, hopelijk volgend jaar
    Donderdag 21 September 2017 om 18:10
  • Roos T. Roos T. Wat heb je veel werk verzet Roelie.
    Wij hebben grote vijver hier en in het paar seizoen is het hier een reuze gekwaak s,avonds.Met grasmaaien zie je ze zonnen aan de kant en springen snel de vijver in.Leuk om te zien en wil ook ze dat ze in de vijver gaan als ik met de grote maaier langs kom.Dood rijden wil ik ze niet graag natuurlijk.
    Donderdag 21 September 2017 om 19:54
  • Roelie d. Roelie d. Ja prachtig, puur natuur,vooral een grote vijver, dan heb je ook sneller kans dat er libelle's op af komen ,,,,,, als je zoiets creëert, en er komen dieren op af, en gebruiken het als woon omgeving, dat geeft een mens veel voldoening, en er groeien dan ook nog her en der nieuwe planten bij, die door de lucht of door vogels verspreid worden
    Donderdag 21 September 2017 om 20:19
  • Kiki B. Kiki B. Juist. En vooral als je zo dol bent op vijvers en dat prachtige natuurlijke eco-systeem dan is het absoluut zaak te stoppen met glyfosaat (o.a. Roundup maar helaas ook ondergeschoven merken), zelfs het voorzichtig aanstippen op blad veroorzaakt onherstelbare schade via het wortelsysteem in de grond en uiteindelijk ook in het oppervlaktewater.
    Donderdag 21 September 2017 om 21:02