MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

7 reacties

 • Mick C. Mick C. Lijkt op esdoorn. Zou ook een plataan kunnen worden...
  Hoe oud is die boom? Welke bloesems/vruchten komen er aan te zitten? Tip: zet deze foto in de 'Plantifier' (tab: welke plant is dat)
  Zaterdag 2 Juli 2016 om 13:17
 • Jeannette v. Jeannette v. Het gaat hier om een bolplataan, Platanus acerifolia 'Alphen's Globe'. Zaterdag 2 Juli 2016 om 13:39
 • Jan O. Jan O. Dank u wel voor u reactie. Groetjes Jan Zaterdag 2 Juli 2016 om 23:56
 • Marc d. Marc d. Of een dakplataan. Zitten er oude bamboestokken aan de binnenkant? Of staan alle dikke takken horizontaal? Zo ja dan is het een gewone Plataan die in die dakvorm is geleid. Platanus hispanica. Voorheen heette die inderdaad Platanus acerifolia. Zondag 3 Juli 2016 om 19:46
 • Jeannette v. Jeannette v. Een dakplataan zou inderdaad ook kunnen, maar de naam is nog steeds Platanus acerifolia: http://www.theplantlist.org/tp... ... http://www.theplantlist.org/tp... Maandag 4 Juli 2016 om 08:32
 • Marc d. Marc d. Beste Jeanette,

  Ik hoef niet mijn gelijk te hebben, want zo wil ik niet bekend staan.

  Ik vertel gewoon het verhaal achter die verandering (Het is een deel van mijn werk) en dan mag je zelf bepalen wat de juiste naam is.

  Vanaf het begin van de naamgeving door Linneaus wordt de Plataan al als een vreemde fout gezien. De naamgeving dan. Ga maar na, het gaat vooral om het tweede deel van die botanische naam.
  Platanus acerifolia verwijst naar het feit dat de bladeren heel erg lijken op die van de Noorse Esdoorn. Deze heet echter Acer platanoides.
  Als je goed kijkt naar die twee namen zie je dat die Esdoorn weer verwijst naar de Plataan. In het kort verwijzen ze dus in de naamgeving naar elkaar. Een kip en ei verhaal dus.

  Er is heel erg lang en hevig gediscussieerd over dit probleem, en uiteindelijk is er besloten om de herkomst (Spanje (hispanicus dus)voor zover bekend, grote kans dat het eigenlijk een natuurlijke hybride is) van de plataan als tweede naam te gebruiken. De Acer platanoides blijft dan zoals hij is.

  Heel veel organisaties en bedrijven weten dit nog steeds niet, of weigeren met deze verandering mee te gaan. Zoiets duurt in ons vak altijd heel lang door de aard van het vak, maar in dit geval zal het veel meer tijd in beslag nemen dan normaal vanwege de weerstand in de wereldwijde discussie.

  Naast websites die de oude naam gebruiken zijn er natuurlijk ook website die bewijzen dat de nieuwe naam de juiste is.

  http://www.plantago.nl/plantin...
  https://nl.wikipedia.org/wiki/...

  Maar wikipedia is verdeeld, veel engelstalige delen weigeren vooralsnog de juiste naam te gebruiken.

  Mooi verhaal toch? En echt een soap die nog niet voorbij is. :-)
  Maandag 4 Juli 2016 om 11:04
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Mark, hoe de naam is ontstaan is mij volstrekt duidelijk; ik heb zelf jaren in het vak gezeten. Plantago is een prima site, ben ik met je eens. Toch, persoonlijk ga ik altijd af op de naam die The Plantlist aanhoudt, omdat daar gerenommeerde wetenschappers van organisaties als Kew Royal Botanic Garden en botanische tuinen in andere werelddelen aan meewerken. Het gaat er mij eveneens niet om m'n gelijk te halen. Wikipedia zou ik nu niet direct als een betrouwbare bron van informatie beschouwen; daar kan Jan en alleman een bijdrage aan leveren.

  Niettemin, bij The Plantlist geeft men ook aan dat de lijst niet perfect is en de werkzaamheden die nog lopende zijn vertegenwoordigd. Die 'soap' is dus inderdaad nog niet voorbij :-)
  Maandag 4 Juli 2016 om 11:28

1 tuinier vindt dit leuk

 • M E - W. M E - W. Zaterdag 2 Juli 2016 om 15:20