MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Carry J.mijn herdera vertoont zwarte vlekken en gele bladeren. De Klimjasmijn die erdoorheen groeit, begint op sommige plekken ook zwart te worden. Het lijkt op een ziekte. Weet iemand ik het beste doen?
  Woensdag 6 Juli 2016 om 10:12

3 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. De vlekken op het klimopblad komen door Phoma hedericola. Zijn de stengels ook aangetast dan is dat waarschijnlijk een Colletotrichum schimmel. Samen vormen ze dan de blad- en stengelvlekkenziekte.

  Je kan er jammer genoeg weinig anders aan doen dan de afgevallen bladeren verwijderen en zorgen voor goede groeiomstandigheden. Evt. ondersteun je met een behandeling met Pireco® Bodemschimmels.

  Overigens is dat geen klimjasmijn. Het lijkt me eerder een Epilobiumsoort te zijn. Epilobium angustifolium misschien?
  Woensdag 6 Juli 2016 om 14:56
 • Carry J. Carry J. Hoi Jeanette hartelijk dank voor je reactie. We gaan er mee aan de slag.
  Op de foto staat idd geen klim jasmijn. De roze bloemen zijn van de Gaura, die in dezelfde border staan. De jasmijn staat er naast.
  Vrijdag 8 Juli 2016 om 11:26
 • Jeannette v. Jeannette v. Haha, ik dacht al, Carry. Ja, dan is het geen wonder dat ik 'm niet zie.. :-))
  Kijk nog eens goed naar de jasmijn, die kan nog wel eens last hebben van luizen. Misschien dat het luizen zijn, of roetdauw (= een schimmel die op de afscheiding van luizen groeit, honingdauw)? Als het niet te veel is kan je dat gewoon wegknippen.
  Vrijdag 8 Juli 2016 om 11:34