MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Alexander L.Dag tuinvrienden,

  Ik heb 2j geleden leilindes geplaatst aangezien onze buur last heeft van 'groeiende nek syndroom' als wij op ons terras zitten.

  3 vraagjes ivm snoeien:

  1/ als een hoofdtak tot de paal gegroeid is, moet deze dan best vlak voor de paal geknipt worden? Zo ja, mag dit nu of moet dit in de winter?

  2/ mag ik nu ook de tak leien als deze goed gegroeid is en omhoog wil groeien? Of best wachten tot de winter?

  3/ op de hoofdtak groeien kleine takjes omhoog (wat ik goed vind). Is het aangeraden om deze in de winter toch te snoeien zodat in het voorjaar de sapstroom maximaal naar boven gaat, naar de hoofdtakken die nog niet aan hun paal gegroeid zijn of maakt dat niet zo veel uit?

  Alvast bedankt voor jullie deskundig advies! :-)

  Alexander
  Woensdag 6 Juli 2016 om 16:25

3 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Wat een vervelend 'syndroom' lijkt me dat! Kan me helemaal voorstellen dat je dát niet wilt zien :-) Maar alle gekheid op een stokje, even terug naar de vragen.
  1. Meestal wordt dat wel zo gedaan. Anders zitten de takken elkaar straks in de weg en dat zou kunnen gaan schuren waardoor er wonden kunnen ontstaan.
  2. Leien doe je als de twijgen nog soepel zijn, anders heb je kans dat ze in tweeën breken omdat er dan teveel spanning op komt te staan. Gebruik daarvoor altijd bindbuis (een flexibele kunststof binddraad) en check de bindingen regelmatig op ingroeien. Oude bindingen die in willen groeien moeten ook vervangen worden als de tak niet voldoende plat op de gesteldraad groeit, let er ook op dat die gesteldraad geen schade aan de tak toebrengt. Als bindingen helemaal zijn ingegroeid, knip ze dan alleen maar los en trek ze er niet uit, je kan daarmee de tak beschadigen en je laat een wond open.
  3. De takken die op de gesteltakken groeien knip je altijd zo ver mogelijk terug, zonder 'kapstokjes' over te laten (dat gebeurt als je die kleine takjes niet tot op de gesteltak terug knipt). In principe snoei je alles weg wat buiten het raamwerk valt.

  Hier is goed te zien hoe de bomen eruit zou moeten zien na het snoeien: http://www.waterwereld.nu/linde.php (een voorbeeld met een ongesnoeide kant en een gesnoeide kant, de top moet nog helemaal gedaan worden, foto 6)
  Woensdag 6 Juli 2016 om 17:02
 • Emmanuel G. Emmanuel G. Ik zou nu tot eind augustus de hoofdtak snoeien. Let wel een beetje op het weer 30 graden en vol zon is geen ideaal moment, wacht tot na het weekend. Dan geven ze beter weer uit om dit te doen. Graad of 20 en bewolkt. Voor de rest zou ik het advies van Jeanette volgen Woensdag 6 Juli 2016 om 20:54
 • Alexander L. Alexander L. Dag Jeannette en Emmanuel,

  Hartelijk dank voor jullie snelle antwoord, hier kan ik mee verder!
  Woensdag 6 Juli 2016 om 22:21