Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

  • Thijs N.Mijn buxushaag is aan het sterven vanwege de "buxusziekte". Door deze ziekte wil ik de haag in het najaar gaan vervangen, maar niet meer met buxus. Ik ben benieuwd of er alternatieven haagjes bestaan. Heeft iemand ideeën voor interessante, wellicht ook niet voor de hand liggende, alternatieven?
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 10:04

39 reacties

  • Christiaan C. Christiaan C. Taxus misschien? Of ligt dat teveel voor de hand..
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 10:07
  • Thijs N. Thijs N. Is zeker een optie, maar ik zit meer te denken aan bijv. lavendel of iets dergelijks. Ik weet überhaupt niet of dat mogelijk is
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 10:10
  • Roos T. Roos T. Ilex creanata dark green of andere varieteit.
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 10:35
  • Fabienne B. Fabienne B. Boomkwekerij Oprins in Rijkevorsel is bezig met een kleinbladige Ilex te kweken, een soort hulst zonder stekels, met eenzelfde "uitzicht" ongeveer als Buxus. Deze plant is veel sterker dan de Buxus en heeft ook niet zo veel "zorg" nodig. Misschien een tip?

    http://www.oprins.com/ilex_bro...
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 10:37
  • Roos T. Roos T. Ik heb hier al 3 jaar iIex dark green staan als struikjes ,Opprins is hier dicht bij en ben er meerdere malen geweest.Toch vind ik het geen echte vervanger omdat de groei anders is ze groeit meer bolvormig ,maar iets beters is er idd nog niet.
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 10:57
  • Roos T. Roos T. Osmanthus wordt ook wel gebruikt als haagje.
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 11:04
  • Eddy G. Eddy G. Osmanthus is mooi maar wordt wel hoger, niet direct geschikt voor een laag haagje. Een mogelijkheid is ook Lonicera nitida 'Maigrun' https://www.mijntuin.org/artic...
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 11:28
  • Franca v. Franca v. Een mooi hekwerk, dat moet dan wel bij de stijl van je huis en tuin passen. Snap dat dit ook niet altijd kan en mooi uit komt, maar ik zie geen foto's op Mijn Tuin.
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 14:10
  • Gerda Pee Gerda Pee Hoi Thijs, je gaf aan dat je zelf ondermeer zat te denken aan een lavendelhaag maar niet wist of dat mogelijk was? Heb ik voor je nagekeken. Toen ik lavendelhaag op google intikte en naar afbeeldingen ging zag ik veel leuke plaatjes van lavendelhagen. en op: http://greenfingersonline.nl/t... nog wat extra info. Is vast niet de enige site. Origineel idee hoor.
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 14:50
  • Gerda Pee Gerda Pee google ook eens op afbeeldingen van bloeiende haagplanten. Kom je veel moois tegen. of op haagplanten.net ; http://www.haagplanten.net/gem...
    Zaterdag 16 Juli 2016 om 14:58
  • Thijs N. Thijs N. Allen, dank voor de inspirerende reactie. Daar kan ik absoluut mee verder
    Zondag 17 Juli 2016 om 12:58
  • Roos T. Roos T. Laat eens weten wat het geworden is.
    Zondag 17 Juli 2016 om 16:06
  • Thijs N. Thijs N. Dat zal ik doen als ik de knoop heb doorgehakt. Ik ga in ieder geval nog bij Bastin langs. Is niet heel ver bij mij vandaan
    Zondag 17 Juli 2016 om 20:09
  • Gerda Pee Gerda Pee Ok, nou ben ik jaloers! Even bij bastin langs... Zucht... : ))
    Zondag 17 Juli 2016 om 21:37
  • Rene C. Rene C. Lavendel is mogelijk, maar na scheren groeit het niet meer terug op oud hout. blijft geen frisse jonge haag. Zijkanten krijgen ook een dor uitzicht.
    Maandag 18 Juli 2016 om 09:11
  • Rene C. Rene C. Lonicera nitida, taxus is mogelijk en ilex crenata wordt gebruikt.
    Maandag 18 Juli 2016 om 09:14
  • Gerda Pee Gerda Pee Thijs, ik bedacht me opeens dat er ook mooie niet woekerende bamboes zijn ( fargesia) die als haag geplant en gesnoeid kunnen worden. Misschien ook iets om in overweging te nemen? Hier wat tips: http://www.grassenerf.nl/bambo.... Leuke plek trouwens dat Grassenerf met een prachtige tuin erbij. Deze iets dichter bij mij dan bij jou vrees ik, dat dan weer wel ;)
    Maandag 18 Juli 2016 om 22:07
  • Kiki B. Kiki B. Teucrium chamaedrys is een leuk laag haagje, wintergroen en bloei. Heb ik zelf vaak toegepast. Lavendel kan prima, mits goede soort en veel zon, kalkrijke goed doorlatende grond. Bastin is super.
    Dinsdag 19 Juli 2016 om 13:34
  • Kiki B. Kiki B. Voor iets hogere haagjes of bolvormen is Osmanthus x burkwoodii echt wel een leuk alternatief. Had ze zelf ook en ze groeien vrij traag en zijn prima in vorm te snoeien. Lief wit bloempje wat heerlijk ruikt.
    Dinsdag 19 Juli 2016 om 13:59
  • Kiki B. Kiki B. Ik hield ze ongeveer 50 cm hoog, no problem.
    Dinsdag 19 Juli 2016 om 14:00
  • Thijs N. Thijs N. en ook strak, of zijn ze moeilijk in vorm te houden?
    Dinsdag 19 Juli 2016 om 20:10
  • Thijs N. Thijs N. Ik heb enkele foto's van onze voortuin geplaatst. Hierin is te zien dat de buxus het niet lang meer maakt :-(
    Dinsdag 19 Juli 2016 om 20:35
  • Kiki B. Kiki B. Ilex crenata benadert de strakheid van Buxus nog het meest. Maar misschien is het wijzer om van dat hele strakke in een dergelijke hoeveelheid afscheid te nemen?
    Zaterdag 23 Juli 2016 om 16:53
  • Roos T. Roos T. Wij zijn gewend aan strakke hagen ,maar mischien moeten we anders gaan denken en er afscheid van nemen zoals kiki zegt.
    Zaterdag 23 Juli 2016 om 18:26
  • Mieke D. Mieke D. Ik heb mijn buxushagen vervangen door ilex crenata dark green omdat ik de structuur van de tuin wil behouden.Goed alternatief voor buxus!
    Zaterdag 23 Juli 2016 om 18:57
  • Peter R. Peter R. Echt jammer. Trieste foto's. Je hebt er goede moed in om het allemaal opnieuw aan te planten. We hebben zelf ook onze tuin laten ontwerpen/aanleggen door tuinarchitect en -aannemer. Ze zouden buxus moeten vermijden in hun ontwerpen ... Als je het straatbeeld hier bekijkt, heeft echt iedereen er last. Dit zal bij jou niet anders zijn na het natte voorjaar.
    Zaterdag 23 Juli 2016 om 20:49
  • Peter R. Peter R. Ik heb ook deels Lonicera nitida Maigrun. Het is een mooi alternatief, maar groeit behoorlijk. Ik had dit eind mei strak gesnoeid en ik zou morgen terug kunnen beginnen. Daar is niets strak meer aan.
    Zaterdag 23 Juli 2016 om 20:53
  • Kiki B. Kiki B. Lonicera nitida is echt niet een goed alternatief voor Buxus. Je snoeit je ongans. Dan kan je nog beter Buxus soorten zoeken die (nog) minder ziektegevoelig zijn. Of een totaal andere stijl kiezen. :-)
    Zaterdag 23 Juli 2016 om 23:32
  • Thijs N. Thijs N. Peter, dit zie je inderdaad in veel tuinen terug. De ziekte schijnt besmettelijk te zijn.
    Zondag 24 Juli 2016 om 10:54
  • Roos T. Roos T. Ja zeker besmettelijk voor gezonde buxus,Hoveniers ontsmeten nu ook steeds onder het snoeien hun messen althans die hier komt.\
    Zondag 24 Juli 2016 om 13:47
  • Marianne v. Marianne v. Wat vind je van een haag van rozemarijn? Kan prima zelf gestekt en aangeplant worden. Groenblijvend, snoeien hoe jij wilt, ruikt bovendien heerlijk!
    Maandag 25 Juli 2016 om 15:29
  • Kiki B. Kiki B. Rozemarijn is niet winterhard (aan de kust matig winterhard) en heeft soms last van verwelkingsziekte dus dat is in een haag niet handig. Zelf heb ik aan de kust een aantal jaren een heuphoge rozemarijnhaag gehad, maar na een iets strengere vorstperiode begaf ze het.
    Maandag 25 Juli 2016 om 16:48
  • Peter R. Peter R. Qua esthetische aspecten is Lonicera wel degelijk een alternatief. Een goed of een minder goed bepaalt de tuinier zelf. Zoals ik zelf al aangaf, moet je de extra snoeibeurt er met liefde bijnemen. Ik heb de mijne vandaag bijgesnoeid en niets is zo mooi als een laag massief vierkant blok met wat hoogbloeiers in (bij mij viburnums). Heb er net, op het terras met een biertje in de hand, met plezier naar gekeken. ;-)
    Maandag 25 Juli 2016 om 21:25
  • Jeannette v. Jeannette v. Van een aantal Euonymus fortunei en Euonymus japonicus cultivars kan je ook redelijk strakke haagjes knippen.
    Dinsdag 26 Juli 2016 om 11:23
  • Kiki B. Kiki B. @Peter Rommens, na ongeveer 30 jaar hagen van Lonicera nitida gesnoeid en onderhouden te hebben denk ik dat ik weet welk advies ik geef.
    Donderdag 28 Juli 2016 om 01:18
  • Peter R. Peter R. @Kiki mijn vorige reactie doet niets af aan de waardering die ik geef aan jouw bijdrage aan deze site of het respect voor jouw ervaring. Ik heb het louter over het esthetisch beeld, zonder het snoei- en/of onderhoudswerk in acht te nemen.
    Donderdag 28 Juli 2016 om 09:16
  • Merel V. Merel V. Hoi thijs, ik heb afgelopen weekend echte gamander gekocht ( bij bastin) als vervanger van de buxus. Dit is een struikje dat geschikt is voor kleine haagjes. Het bloeit en is aantrekkelijk voor bijen. Misschien is dit voor jou ook aantrekkelijk?
    Zondag 13 Mei 2018 om 22:40
  • Kiki B. Kiki B. @Peter Rommens , ik deel graag het biertje met je, al toekijkende hoe jij al het snoeiwerk doet:-)
    @Merel Veldwezelt : Gamander, Teucrium chamaedrys, is een leuk alternatief voor Buxus. Maar is zeker vorstgevoelig, , zoals ook afgelopen winter. De struikjes lopen dan wel weer uit, maar blijven toch relatief laag. Mooi donker blad, met fraaie bloei. Het is zeker geen vervanger voor de groter groeiende buxus maar wel een leuke randbeplanting, daar waar het minder hard vriest/combinatie harde wind. .
    Vrijdag 18 Mei 2018 om 01:08
  • Merel V. Merel V. Hoi kiki, dankjewel voor jouw tip. Ik heb de echte gamander vorige week gekocht bij bastin. Ik ga hem gebruiken als klein haagje en dat hij klein blijft vind ik in dit geval een voordeel. Voor grote bollen of andere vormen is hij inderdaad niet zo geschikt. Op de plekken waar grote buxussen stonden komen bij mij nu grote bloeiende struiken. Onder andere jasmijn, amerikaanse sering en mexicaanse oranjebloesem. Geen struiken die zomer en winter hetzelfde uitzien, maar verandering door de seizoenen heen, bij vriendelijk en lekker geurend. En minder snoeiwerk!
    Vrijdag 18 Mei 2018 om 09:47

2 tuiniers vinden dit leuk

  • Kiki B. Kiki B. Dinsdag 19 Juli 2016 om 13:35
  • Thijs N. Thijs N. Dinsdag 19 Juli 2016 om 20:34