MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Vanessa C.Hoi. We hebben in mei klimop geplant. Nu zie ik dat hij allemaal bruine bladeren krijgt en dor wordt. Wie heeft advies?
  Zondag 31 Juli 2016 om 19:45

4 reacties

 • Marian M. Marian M. Veel water geven. Klimop is erg sterk. Meestal loopt hij wel weer uit op de plaatsen waar blad is afgevallen. Ik zou me niet zo gauw zorgen maken Zondag 31 Juli 2016 om 21:19
 • Roos T. Roos T. Zoek eens op internet naar olievlekziekte in Hedera. Maandag 1 Augustus 2016 om 08:16
 • Vanessa C. Vanessa C. Hoi roos. Dat heb ik gedaan. Komt inderdaad overeen. Wat kan ik hier aan doen? Bedankt voor u reactie. Maandag 1 Augustus 2016 om 08:43
 • Jeannette v. Jeannette v. Dit zijn geen symptomen van olievlekziekte; het gaat hier om bladvlekkenziekte Phoma hedericola.
  Het kan optreden in combinatie met een andere schimmel die de stengels van Hedera aantast, maar daar zien ik zo geen symptomen van. De oorzaak is de overvloedige regen waar we dit jaar mee geplaagd worden; regendruppels spatten op van de bladeren en verspreiden zo de schimmel over de plant.

  Wat kan je doen: bladeren met bladvlekken in een vroeg stadium verwijderen en ook het afgevallen blad wegnemen. Gooi in de grijze kliko of vuilniszak; als je ze kan verbranden is dat nog beter.
  Zorg dat de groeiomstandigheden goed zijn: voldoende water, zorg voor een humeuze, goed afwaterende bodem met voldoende voeding.

  Ter ondersteuning kan je bij een beginnende aantasting Pireco® Bodemschimmels gebruiken: http://www.pireco.nl/pireco-bo... ... (kopiëren en plakken) (volg altijd de aanwijzingen op de verpakking!)


  Maandag 1 Augustus 2016 om 12:16