MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Rita v.Jam maken:
  De vorige jaren maakte ik jam van de bramen (uit onze tuin) met de suiker van dr. oetker 3:1 (1500gram fruit op 500 gram geleisuiker) uit Duitsland. Mijn moeder woonde in Enschede dus kopen in Duitsland was geen probleem.
  Nu woont ze inmiddels in ons dorp Dalfsen.
  De tocht naar Duitsland vanuit Dalfsen om geleisuiker te kopen vind ik niet lonend dus kocht ik geleisuiker speciaal van van Gilse: (1250 gram fruit op 500 gram geleisuiker).
  Ik vind dit veel te zoet dus bedacht ik dat ik geleisuiker en agar agar kon mengen.
  Na gezoek op internet las ik dat agar agar maar een beperkte tijd stevig blijft. Dit klopt ook wel want de jam werd niet stijf.
  Weer naar de natuurwinkel en marmello 1 gekocht zonder suiker.
  Heb alle potjes weer in de pan gedaan, opgekookt en marmello erdoor gedaan.
  Het komt er op neer: ongeveer 2 kilo vruchten, 1250 gram geleisuiker en 2 zakjes marmello 1.
  Al met al een hele dure geschiedenis.
  Moet ik nu weer naar Duitsland of heeft iemand een beter idee om jam te maken met minder suiker?
  Donderdag 4 Augustus 2016 om 22:07

23 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Geen idee wat de ervaringen zijn van anderen, maar ik mengde wat citroenzuur door de jam en vrijwel überhaupt geen suiker. Ging prima. Donderdag 4 Augustus 2016 om 22:25
 • Dorine B. Dorine B. Van Gilse heeft ook geleisuiker waar je zgn. halvajam mee kunt maken, met de helft suiker dus. Werkt prima. De jam moet dan wel in de koelkast naderhand, hij bederft eerder omdat suiker nu eenmaal ook een conserveer middel is.
  Het bovenstaande met citroenzuur zal vast ook werken, alleen wordt de jam dan niet knetterzuur? Het pectine gehalte van een vrucht verschilt nogal, braam is heeft niet zoveel pectine van zichzelf. Ik heb zelf ook pectinepoeder gekocht (via Brouwershuis in Almere, Daar hebben ze trouwens veel leuke dingen voor inmaakdoeleinden, 't gaat niet alleen over bier). Dat werkt ook goed als toevoeging, maar vraagt nogal wat experimenteren met de hoeveelheid. In mijn ervaring moet je toch vrij veel toevoegen om jam te krijgen die niet meteen van je boterham loopt, al wil ik natuurlijk ook niet dat je het ongeveer met een mes kunt snijden. Beetje uitzoeken dus.
  Ik hoop dat hier tips bij zitten.
  Vrijdag 5 Augustus 2016 om 10:56
 • Rita v. Rita v. Ik vind de suiker van Van Gilse ook nog te zoet. Ik zal hier dus wel extra pectine en meer vruchten door kunnen doen.
  Met extra citroen werkt het ook niet. Ook niet met citroenzuur. Het blijft slap. Allebei heel erg bedankt voor de reactie en het meedenken.
  Vrijdag 5 Augustus 2016 om 16:12
 • Jeannette v. Jeannette v. Kan je dat niet gewoon bestellen in Duitsland? Via Dr Oetker.de moet dat te doen zijn. Ik zou ze een mail sturen. Vrijdag 5 Augustus 2016 om 16:49
 • Kiki B. Kiki B. Gewoon online bestellen : https://www.oetker-shop.de/de/... Vrijdag 5 Augustus 2016 om 18:16
 • Kiki B. Kiki B. En nee, beetje citroenzuurpoeder en beetje suiker was niet te zuur. Hangt ook van de braamsoort af.

  Vrijdag 5 Augustus 2016 om 18:44
 • Oetker.de levert ws niet aan NL. Via Amazon.de en misschien Ebay.de heb je meer kans. Ik kan ze ook voor je halen en opsturen.Geen idee wat dat kost.
  Vrijdag 5 Augustus 2016 om 20:42
 • Sofie M. Sofie M. En met gewone geleiblaadjes en losse suiker toevoegen? Vrijdag 5 Augustus 2016 om 21:20
 • Miranda O. Miranda O. Vraag of de plaatselijke supermarkt het voor je kan bestellen, Jumbo heb ik goede ervaringen mee. Zaterdag 6 Augustus 2016 om 03:26
 • Dorine B. Dorine B. Naar aanleiding van de jamverhalen bedacht ik me opeens dat wijlen mijn zwager misschien licht in de geleerduisternis kon werpen. Hij was mathematisch bioloog en had ook scheikunde gestudeerd. Na zijn pensionering begon hij jam te maken, van alle mogelijke en onmogelijke zaken. Samen met zijn vrouw heeft hij een paar jaar ook op "groene" beurzen gestaan met zijn jams. Ook was hij bezig een boek over jam maken te schrijven, maar helaas heeft hij een aantal herseninfarcten gekregen en daarmee hield het op. Jammer, want hij had veel kennis en kon onderhoudend schrijven. Uit de mails aan zijn 'inner circle" het volgende citaat, dat vast nuttig is. Onderstaand een verkorte versie.

  # Over pectine [24 mrt 06]

  Er is behoefte, heb ik gemerkt, aan meer kennis over pectine. Want hoe gaat het? Je werkt ermee door braaf de recepten te volgen, die soms werken maar soms ook niet; vooral als je buiten de gebaande paden gaat en eens wat nieuws probeert. Dan kan het helpen als je weet hoe het werkt en waar je op moet letten.
  Het is een ingewikkelde materie, daar ben ik inmiddels wel achter. Pectine is de stof die jam en gelei laat geleren. Het is een stof die van nature voorkomt in vrijwel alle planten, waar het dient als een soort kit die helpt de cellen bij elkaar te houden; ook en vooral in de vruchten.
  Chemisch gesproken is pectine niet één stof maar een hele familie: polymeren (ketens van 100-1000 stuks) van een betrekkelijk simpele verbinding (galacturonzuur). Onder de juiste omstandigheden kunnen de pectineketens met elkaar een dicht netwerk vormen (het is die toevoeging, "onder de juiste omstandigheden", die het werken met pectine zo lastig kan maken).
  Pectines verschillen van elkaar in de lengte van de keten, en ook de schakels van de keten zijn niet altijd dezelfde. Ze verschillen daarmee ook in eigenschappen, en stellen hun eigen eisen voor een succesvolle gelvorming. Het meeste daarvan is vooral van belang voor industriële toepassingen, maar één onderscheid is ook voor de jammaker belangrijk: het onderscheid tussen HM- en LM-pectine.

  Dat zit zo. De schakels in de keten kunnen wel of niet een klein zijtakje (een methoxylgroep) hebben. Soms zijn er veel zulke schakels in de keten, soms weinig. De pectine zoals ze rechtstreeks gewonnen wordt is hoog-gemethoxyleerd (bevat veel methoxylgroepen) en wordt HM-pectine genoemd. Door bepaalde behandelingen kan kan men de meeste zijtakjes weghalen, en zo de HM-pectine omzetten in de (laag-gemethoxyleerde) LM-pectine. De twee typen verschillen in een belangrijke eigenschap. HM-pectine heeft een flink suikergehalte nodig (minstens 55%) om goed te geleren, LM-pectine niet; die geleert zelfs helemaal zonder suiker.
  Voor minder zoete of suikervrije jam werkt HM-pectine niet, en dan heb je LM-pectine nodig, die tegenwoordig algemeen te krijgen is. Marmello heeft naast Type 1 (HM) ook Type 2 (LM). Van de (goedkopere) pectine van CSM ken ik alleen een LM-versie. Idem voor de pectine van Van Gils. Het nog weer goedkopere Pec, uit België, heeft naast Pec (HM) ook PecPlus (LM).
  Tot zover, met dank aan Paul Doucet.

  Rita had dus beter de Marmello 2 kunnen nemen, maar dat moet je maar net weten.
  De fabrikant van PEC is Imperial. Delhaize verkoopt het, in België. Nu onze AH Delhaize heeft ingelijfd is het misschien mogelijk straks ook in ons land verkrijgbaar. Even zeuren bij je eigen AH misschien?

  Maandag 8 Augustus 2016 om 16:02
 • Rita v. Rita v. Heel bedankt voor deze hele heldere uitleg.
  Maar wat gebruik aan pectine ik op 1,5 kg fruit en 500 gram suiker?
  Maandag 8 Augustus 2016 om 22:02
 • Rita v. Rita v. Weer een fout: Verbetering:
  Wat hoeveel gram pectine op 1,5 kg fruit en 500 gram suiker?
  Maandag 8 Augustus 2016 om 22:07
 • Ellen A. Ellen A. Ik haal altijd marmello. Dat is pectine en ze hebben een versie voor jam met weinig suiker en jam zonder suiker of met een andere zoetstof. De hoeveelheid staat op de verpakking. Maandag 8 Augustus 2016 om 22:20
 • Ellen A. Ellen A. En ze hebben een website met recepten. Maandag 8 Augustus 2016 om 22:22
 • Dorine B. Dorine B. Na het antwoord van Ellen zou ik zeggen: kijk op de site van Marmello. Als daar recepten op staan is dat waarschijnlijk het makkelijkst. PEC is nogal moeilijk te krijgen in Nederland. En zelf maak ik meestal jam met een verhouding van 2 delen fruit op 1 deel suiker, dat vind ik wel prima. Het hangt natuurlijk ook af van hoe zuur de vruchten zijn en van eigen pluk komt er nogal eens fruit in dat niet helemaal rijp is en dus zuurder. Goed rijp rood fruit wordt meestal eerder door de vele merels in mijn tuin geoogst dan door mij, 't is een wedstrijd wie het eerste is. :) Dinsdag 9 Augustus 2016 om 18:19
 • Rita v. Rita v. Wat geweldig dat jullie zo meedenken. Bedankt!
  En Ingrid, je hebt helemaal gelijk, Dr. Oetker levert niet aan Nederland.
  Nu nog langs de Jumbo. Wie weet?
  Dinsdag 9 Augustus 2016 om 21:07
 • Rita v. Rita v. Hoera,
  Een lieve tante uit Hengelo heeft voor mij de 3:1 suiker gekocht in Duitsland.
  Was ook nog een hele toer want na bellen naar Klaus & Koch bleek dat veel winkels de suiker uitverkocht hadden. Iedereen is aan het "jammen".
  Ze heeft nog 16 pakjes voor mij kunnen bemachtigen. Kan ik voorlopig wel mee door.
  Dank je wel Ria!!!!
  Woensdag 10 Augustus 2016 om 19:10
 • Rita v. Rita v. Bah, weer een fout in de tekst.
  Het is Klaus & Koch en waar de "amp" vandaan komt?
  ampere, amper, amphiuma, en zo kan ik nog lang door gaan.
  Past totaal niet in de tekst.
  Woensdag 10 Augustus 2016 om 19:28
 • Kiki B. Kiki B. &amp is de html charactercode voor & (=ampersand) Woensdag 10 Augustus 2016 om 19:53
 • Kiki B. Kiki B. Ligt hier aan de website in dit geval, want bij mij voegt hij al een dubbele amp toe Woensdag 10 Augustus 2016 om 19:54
 • Rita v. Rita v. Oke Kiki, ik zie dat na de verbetering de amp weer te voorschijn is gekomen.
  Wat ampersand is weet ik niet. Zal wel ICT taal zijn. Ben wel nieuwsgierig.
  Je bent nooit te oud om te leren!
  Donderdag 11 Augustus 2016 om 19:08
 • Kiki B. Kiki B. Is programmeertaal voor websites. Vrijdag 12 Augustus 2016 om 01:22
 • Rita v. Rita v. bedankt Zondag 14 Augustus 2016 om 11:04