MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

 • Pim R.Ik begrijp uit een reactie van Roos dat het vele klaver in het gras alleen met bespuiten kan worden bestreden. Welk middel wordt dan aangeraden? De klaver is nogal wijd verbreid in mijn (boeren)- grasmat.
  Zaterdag 6 Augustus 2016 om 11:57

13 reacties

 • Roos T. Roos T. Ga even naar een bedrijf waar ze mest en dingen voor de tuin verkopen,die hebben dat wel.spuit het met een plantenspuitje op het blad van de klaver.m
  Men zegt met exstra stikstof maar mij is dat nooit gelukt om het daarmee weg te krijgen.
  Zaterdag 6 Augustus 2016 om 12:05
 • Pim R. Pim R. Ok, ik ga zoeken! Dank. Zondag 7 Augustus 2016 om 17:51
 • Julien B. Julien B. Ik heb de klaver in mijn grasveld bestreden met " onkruid in gazons" van edialux, en met succes, enkel de plaatsen waar klaver staat besproeit en met de aangegeven dosis van de producent, geen probleem of nadeel nadien gehadi Succes Zondag 7 Augustus 2016 om 18:00
 • Kiki B. Kiki B. Voor de 'liefhebber': Milieugevaarlijke vloeistof. We hebben het onlangs hier nog uitgebreid over gehad. Zie productblad: http://www.edialux.be/UserFile...(1).pdf. Hou verder vooral in gedachten dat bijen, hommels ed de ochtenddauw drinken van uw behandelde gazon.... Zondag 7 Augustus 2016 om 22:35
 • Kiki B. Kiki B. Extra stikstof toepassen gaat prima. Maar dan wel even de klaver laten doorgroeien en niet direct afmaaien. Zondag 7 Augustus 2016 om 22:36
 • Kiki B. Kiki B. En zoals laatst al de conclusie was, wat is er mis met klaver in een boerengrasmat? Prima voor de honing:-) Zondag 7 Augustus 2016 om 22:38
 • Pim R. Pim R. Klaver is mooi (..) maar het verdringt het gras wel. Maandag 8 Augustus 2016 om 16:11
 • Julien B. Julien B. Er is niets mis met klaver, maar.... indien het de bovenhand neemt zoals bij mij is van het grasveld nog weinig te zien! wat ook niet de bedoeling kan zijn. Maandag 8 Augustus 2016 om 19:20
 • Roos T. Roos T. Ik had niet begrepenen dat je het dan niet mocht maaien ,vandaar dat het niet werkte.Hoe lang duurt dat dan voor je h merkt dat het werkt Kiki. Maandag 8 Augustus 2016 om 19:21
 • Roos T. Roos T. Geef je pure stikstof ?
  Maandag 8 Augustus 2016 om 19:21
 • Kiki B. Kiki B. Zie ook : http://www.mijntuin.org/activi... en http://www.mijntuin.org/activi...
  Allereerst: Klaver houdt van kalkrijke grond, gras van lichtzure grond. Het zou dus al helpen om het gras juist niet te bekalken, want anders zal o.a. de klaver snel de overhand nemen. Het stelselmatig ongefundeerd bekalken veroorzaakt juist vaak problemen in gazons. Teveel bekalken in het verleden is vrijwel niet meer ongedaan te maken. Misschien een idee om al die bekalkingsadviezen hier op deze site eens te herzien/verwijderen?

  Verder: Door te weinig of verkeerde bemesting en gebrek aan verzorging zal het gras sneller verzwakken, waardoor 'onkruid' en mos meer kans krijgen.

  Gras houdt van stikstofrijke grond, klaver niet. Klaver maakt van zichzelf al stikstof aan. Maar kan niet tegen een overkill. Dus geef je een extra stikstofrijke bemesting op regelmatige basis dan zal de klaver dat niet waarderen. Op plaatsen waar veel klaver staat kan je een flinke gift bloedmeel toepassen, evt meermaals herhalen. @ Roos, het gaat dus niet in 1 x weg.
  Na deze gift de behandelde klaverplekken even niet maaien (laten doorschieten), de rest van het gras na een week wel. Laat de klaver echter niet in bloei komen.
  Een alternatief voor bloedmeel bij veel klaver is zwavelzure ammoniak. Om de vier weken 15 gram/m2. Dat werkt ook iets verzurend. Of eenmalig in het voorjaar Kalkammonsalpeter. Zelf gebruik ik deze middelen niet meer. Let goed op verbranding en strooi alleen met vochtig bedekt weer. Daarna extra water geven.

  Gras vooral niet te kort maaien, maar wel minimaal 1 x per week vanaf eind maart tot herfst. Bij flinke groeiomstandigheden iets vaker. Het gras bij voorkeur laten liggen, zeker bij droog weer.
  Verder: Het gras zowel in het najaar als in het voorjaar eerst prikken met een prikrol of handmatige prikker. Daarna afstrooien met Thomasslakkenmeel (Thomaskali) in het najaar en bloedmeel in het voorjaar met een dunne laag fijne compost. Veeg dit in. Tijdens het groeiseizoen iedere maand het gras bemesten met een speciale organische mest naar keuze (afhankelijk van de grondsoort) of een langzaamwerkende meststof 1 x per drie maanden. Dit alles is zinvoller en werkt meestal prima.

  @ Iedereen: Indien de klaver al door het hele gras staat (en je daar niet tegen kan) dan is de enige optie flink verticuteren of de klaver er uit spitten en het gras opnieuw inzaaien.
  Je kan het ook gewoon laten staan, het gras niet langer als een monocultuur beschouwen maar de grasmat zo sterk mogelijk maken.
  Probeer de natuur eens iets meer zijn gang te laten gaan in plaats van flora en fauna consequent te vergiftigen met de gifspuit. Beter voor alles en iedereen.
  Dinsdag 9 Augustus 2016 om 11:22
 • Pim R. Pim R. Kiki, dank voor je uitgebreide info. Een goed leermoment. Dinsdag 9 Augustus 2016 om 19:02
 • Kiki B. Kiki B. Graag gedaan. Dinsdag 9 Augustus 2016 om 22:59