Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Immaël   Kerstomaat (Solanum lycopersicum)

 • ImmaëlVraagje over de cherrytomaten plantjes. Mijn plantjes zijn nu zo'n meter lang en de bloemknopjes zitten er al aan, maar de bovenste 30 cm van de planten beginnen te hangen. Is dit normaal of komt dit door onvoldoende steun?

  Alvast bedankt!
  Woensdag 10 Augustus 2016 om 16:32

7 reacties

 • Esther Esther Ik zou de plant zeker met een langere stok ondersteunen. Ik was bij mijn plant niet op tijd en helaas brak die af. Echter stond mijn plant buiten in de volle grond met een flinke zuidwestenwind er tegenaan.
  Woensdag 10 Augustus 2016 om 16:54
 • Pascal G. Pascal G. Uw laagste bloemknoppen zitten veel te hoog. Dat komt waarschijnlijk door te weinig licht. De plant hoort eigenlijk buiten, in veranda of serre te staan. Je kan nu nog proberen met een hogere stok maar ik vrees dat het al een beetje te laat is om nog tijdig tomaten te hebben.(misschien met een mooi najaar dat het nog lukt???) Haal de plant sowieso uit de huiskamer.
  Woensdag 10 Augustus 2016 om 16:57
 • Sofie M. Sofie M. Het plantje ziet er normaal uit. Komt door onvoldoende steun. Staat je plant binnen? Dan kan het ook door kunstlicht zijn dat de plant langer en smaller wordt tegenover dat hij buiten staat. Dit heeft te maken met bepaalde kleuren die kunstlicht uitzendt in vergelijking met echt zonlicht
  Woensdag 10 Augustus 2016 om 22:30
 • Immaël Immaël Bedankt voor je antwoors Sofie! De plantjes staan inderdaad binnen maar wel achter het raam met voldoende zon gedurende de dag. Maar ik moet dus neer steun geven? De plantjes horen helemaal niet te hangen? Of alleen de takken waar de bloemknopjes aan zitten?
  Donderdag 11 Augustus 2016 om 12:37
 • Immaël Immaël Oke Pascal, duidelijk. Ik heb geen goede beschutting voor wind en regen vandaar dat ik het niet aandurfde om ze buiten te laten. Wat is een goeie DIY optie om voor goede beschutting te zorgen zodat ik ze toch buiten kan laten?
  Donderdag 11 Augustus 2016 om 12:41
 • Pascal G. Pascal G. Ik heb vroeger nog tomatenplanten buiten gezet, ( nu staan ze in serre ) als je niet een echt doorregende zomer hebt lukt dat wel. Probeer ze nu nog met één lange stok buiten te zetten.De Hoofdstengel van de plant maak je om de 50 cm vast met spanbandjes. Als je de plant niet in de volle grond kan planten ga je (voor de wind) inderdaad een grotere pot nodig hebben (stok stevig aandrukken ).Maar zoals ik reeds schreef weet ik niet of je nog tijdig tomaten gaat hebben. Al doende leer je Immaél, de volgende keer gaat het al beter lukken.
  Donderdag 11 Augustus 2016 om 17:03
 • Sofie M. Sofie M. Ook al staat het achter een raam, kan het zijn dat bijvoorbeeld s avonds het licht binnen brandt en het plantje daarom wat langer is. Maar dit is geen ramp hoor. Ik zou het inderdaad wat meee steun geven, je stokjes zijn een beetje te kort. Het plantje mag hangen, maar als het zo lang en smal is en er komen tomaten aan en dan heeft het niet goed steun kan het wel eens zijn dat van het gewicht een takje breekt. Als ik je een tip kan geven voor volgend jaar: er bestaan ook speciale tomaten plantjes om binnen te zetten. Ze zijn klein en compact en vormen soort van mini-struikje waar veel tomaatjes aan komen. Die hebben ook minder last van het kunstlicht als ze binnen staan. :)
  Donderdag 11 Augustus 2016 om 22:06