MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Caty v.In onze tuin staat een rode beuk. De stam staat in de zon. Nu zien we regelmatig stammen van beuken omwikkeld met jute. Wat is de reden daarvan en is het verstandig om dit te doen?
  Zaterdag 13 Augustus 2016 om 11:28

3 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Meestal gaat het dan om jongere beuken waarvan de takken van de kroon de bast na snoei niet genoeg beschermen. In zo'n geval hebben beuken nogal eens last van bastverbranding en dat wordt zo voorkomen. Oudere beuken hebben er minder last van, hun bast is dikker. Niettemin, als je bij oude beuken ineens dikke takken weghaalt komt bastverbranding ook voor. Maar zolang de kroon de bast beschaduwd, hoeven jullie geen jute te gebruiken.

  Soms krijgt een boom ook schaduw op z'n bast van andere bomen. Ook als je die zou weghalen komt de bast teveel in de zon te staan en is het verstandig om de zonnige plek(ken) met jute te omwikkelen.

  Nu is 't bij oudere bomen zowiezo geen goed idee om dikke takken weg te halen omdat dan een grote snoeiwond ontstaat waardoor ziektes makkelijk kunnen binnendringen. Verkeerd geplaatste takken, risicotakken en/of beschadigingen moeten dan ook zo vroeg mogelijk gedetecteerd en verwijderd te worden. Als een tak dikker is dan 8 cm doorsnee is het eigenlijk al te laat. Dan is het aan te raden om zoiets door een boomverzorger (ETW-er) te laten doen als je er zelf weinig kaas van gegeten hebt.
  Zaterdag 13 Augustus 2016 om 14:08
 • John u. John u. Chapeau Jeanette, mooi en duidelijk antwoord Zaterdag 13 Augustus 2016 om 18:47
 • Roos T. Roos T. Ik heb bij de oude eiken en beuken ook een boomverzorger laten komen toen we hier kwamen wonen,het was een wild bosperceel met prachtige oude eiken die wel belemmerd waren door alle zaailingen van bomen.Ik weet dat er toen toch wel veel uit de eiken gehaald is ,maar niet uit de oude beuken die hier staan. Zaterdag 13 Augustus 2016 om 19:19