Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Mieke B.ik heb in april een clematis 'ville de Lyon' tegen een klimraster geplant. De plant staat in een pot. Toen ik begin juli terug kwam van vakantie, waren de blaadjes opgekruld met een wit laagje, ook op de stengels. Ik heb hem behandeld met een middel tg verwelkingsziekte. Er zijn wel bloemen gekomen, maar inmiddels zijn die weer uitgebloeid en blijven de blaren dezelfde symptomen vertonen. Onderaan vormen zich enkele nieuwe blaadjes maar die hebben al gaatjes. Drastisch terugsnoeien? Tips ?
    Maandag 15 Augustus 2016 om 09:04

11 reacties

  • Jim B. Jim B. Clematis heeft inderdaad veel en snel last van verwelkingsziekte. Maar het wit laagje op de bladeren kan ook duiden op witziekte. Je moet eens kijken of het product dat je hiervoor gebruikt ook hiervoor tegen helpt. In tegenstelling tot wat veel mensen zeggen dat Clematis in volle zon mag heb ik ondervonden, dat hij de volle zon echt niet goed verdraagt. Clematis wordt ook wel bosrank genoemd.... dus niet teveel zon.
    Maandag 15 Augustus 2016 om 09:10
  • Roos T. Roos T. Bescherm vooral de voet van de clematis tegen zon ,door b.v dakpan er op te leggen .
    Maandag 15 Augustus 2016 om 09:21
  • Pascal G. Pascal G. Zeer belangrijk wat Roos schrijft. Je kan ook een bodembedekker aan de voet plaatsen.
    Maandag 15 Augustus 2016 om 11:14
  • Rosette B. Rosette B. Een dakpan is niet ideaal om er op te leggen. Bij volle zon wordt het vlug te heet aan de voet van de plant. Beter is een bodembedekker of een plant met behoorlijk wat blad ervoor te zetten. Dan staat de voet van de Clematis in frisse schaduw.
    Maandag 15 Augustus 2016 om 12:22
  • Mieke B. Mieke B. bedankt voor alle tips! Ik probeer het uit!
    Maandag 15 Augustus 2016 om 15:54
  • Pascal G. Pascal G. Graag gedaan
    Maandag 15 Augustus 2016 om 17:45
  • Kiki B. Kiki B. Ik onderschrijf het bovenstaande, nog beter zou het zijn om de Clematis halfschaduw in de volle grond te plaatsen, twee keer de pothoogte diep in een voedzame grond met flink wat compost. Dan zan ze het stukken beter doen.
    Woensdag 17 Augustus 2016 om 21:35
  • Mieke B. Mieke B. is een goede tip, heb ik ook bedacht, alleen, ik heb niemand om dat voor mij te doen. En tuinmannen in de buurt vinden, het lukt niet. Ze antwoorden niet of sturen hun kat. Ik heb nu de plant aan de andere muur geplant in een pot, waar er heel veel schaduw zit. Welke klimplant verdraagt wel volle zon ? Want mijn klimrek daar staat nu leeg. Ik dacht aan passiflora.
    Maandag 22 Augustus 2016 om 11:51
  • Armand G. Armand G. Hallo Mieke Die Clematis moet in volle grond geplant worden, mag in volle zon maar de wortels beschermen tegen de volle zon b.v oude pannen rond plaatsen. Mijn clematis is reeds een 20 tal jaar oud en heel mooi. Moet wel in volle grond
    Maandag 22 Augustus 2016 om 12:19
  • Kiki B. Kiki B. Trachelospermum jasminoides (Sterjasmijn) is een hele leuke en doet het goed in grote pot, niet te nat. In de winter beschutting geven en bij strenge vorst even binnen halen. Rozen doen het in volle zon ook prima, maar ook deze blijven gezonder in de volle grond.
    Maandag 22 Augustus 2016 om 15:40
  • Jim B. Jim B. Zoals je al zelf voorstelde gaat passiflora zeker in volle zon in pot gaat die zeer goed. Neem dan wel de passiflora caerulea die is het sterkst tegen de vorst. Maar wat Kiki zegt de Toscaanse jasmijn of sterjasmijn is echt top... een zeer goede tip. Ik heb hem ook en de Enorme geurende bloemen die bijna de hele zomer bloemen en dat het een Groenblijvende klimplant is, maakt hem toch uniek. Zeer goede keuze.
    Maandag 22 Augustus 2016 om 22:35