Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

Het profiel van deze tuinier is wegens privacy-instellingen niet zichtbaar !

Lieven   Buxus (Buxus sempervirens)

28 reacties

  • Roos T. Roos T. Is het overal zo of maar een plant?Ik weet niet hoeveel je hebt staan?
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 08:57
  • Lieven G. Lieven G. Ik heb er een hoop hoor ... dit is de eerste grote blok die de aantasting heeft, maar in het voorjaar zat het ook op andere.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 08:59
  • Roos T. Roos T. Dit lijkt me Cylindrocladium.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 09:00
  • Roos T. Roos T. Als veel is aangetast is het wel moeilijk.Ik heb helaas zoveel buxussen dat ik ook niet weet als ik alles zou moeten vervangen met wat. We snoeien ook nog maar een keer per jaar ,want via wonden kan de ziekte komen.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 09:49
  • Roos T. Roos T. Hoe is het de andere vergaan dan?Heb je die gered of gerooid?
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 09:50
  • Lieven G. Lieven G. De andere zijn in het voorjaar er doorgekomen zonder behandeling.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 09:52
  • Roos T. Roos T. Dan heb je wel geluk gehad Lieven.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 09:55
  • Franca v. Franca v. Vind ik niet leuk! Succes met wat je ook beslist.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 10:35
  • Pascal G. Pascal G. Ik heb me enkele jaren terug door een kweker laten vertellen dat er gewoon te veel Buxussen staan waardoor ziektes en plagen zich makkelijk kunnen verspreiden. Zelf heb ik ze niet maar als rondwandel zie ik er meer slechte dan goede staan.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 10:57
  • Myriam V. Myriam V. Wij hebben een deel weggedaan, met behoud van de tuinstructuur. De borders zijn bijvoorbeeld niet meer volledig afgebakend met buxus, wel een beetje herwerkt zodat we een natuurlijker uitstraling kregen...De vierkantjes rond de cassisbessen worden nu vervangen door een kastanjehouten hekje, zelfde vorm, geen buxus... Er staan nog enkele vormen en die willen we behouden. Scheelt in snoeiwerk, op onze leeftijd denk je wat verder, als het dan toch moet. Minder buxus, minder risico. Ik knip ook wat losser. Maar je kan vervangen natuurlijk, door Ilex crenata of zo...
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 13:54
  • Franca v. Franca v. Vorig jaar had ik het al de buxusrups, heb er alles uitgehaald en dit voorjaar een geheel ander beplantingsplan gemaakt. Het ontwerp een klein beetje aangepast en het ziet er geweldig uit, natuurlijk moeten de planten nog groeien maar ik kan het me wel voorstellen hoe het over een paar jaar is. Ik heb wel de mazzel dat ik al een hekwerk om mijn tuin heb, dat komt nu nog beter uit. ( heb foto's geplaatst in album voortuin) En wat je zegt Myriam het scheelt een hoop snoeiwerk.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 14:44
  • Myriam V. Myriam V. @Franca van de Goolberg Ben even naar je foto's gaan kijken, het wordt vast supermooi, dat kan je al zien! Al dat spuiten en behandelen is én slecht voor het milieu én verschrikkelijk onplezierig... Je tuin zag er mooi uit met die haagjes, maar wordt nu beslist ook een blikvanger :)
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 14:59
  • Franca v. Franca v. Ja ik ben het helemaal met je eens, anders dan met de buxushaagjes, maar hij is dit jaar al erg mooi en de tijd vliegt, voor ik het weet staat hij weer vol.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 15:04
  • Roos T. Roos T. Maar even bekijken wat je moet doen.Hier was er ook een stukje ziek ,even dat stuk gespoten .Ik hoop ze te

    redden.Heb zoveel haagjes ,bollen en vlakken .
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 17:10
  • Jeannette v. Jeannette v. @Lieven Gekiere, oef, dat is een keuze tussen pijn in je hart of pijn in de je portemonnee....niet fijn en niet makkelijk! De vriendelijkste manier zou zijn als je de aangetaste planten/snoeivormen er zo snel mogelijk uit gooit en het verder per seizoen aankijkt waarbij je natuurlijk alert moet blijven op nieuw aantastingen. Ook zal je ervoor moeten zorgen dat sporen van de schimmel(s) zoveel min mogelijk verspreid worden. En na ieder snoeibeurt het gebruikte gereedschap goed ontsmetten.

    Heb je er geen moeite mee om rigoureus te werk te gaan, dan is dat wél de beste optie. Zorg dan ook dat je de wortels zo veel mogelijk verwijderd.
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 17:45
  • Lieven G. Lieven G. Probleem is dat deze aantasting in een symmetrische blok van 4 zit ... 1 plant eruit = alle 4 eruit :)
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 17:48
  • Jeannette v. Jeannette v. Ai, dan zit er maar 1 ding op..eruit, zo snel mogelijk. Gezien het feit dat we steeds meer water te verwerken krijgen en daarmee de schimmelsporen worden verspreidt, is het dan verstandiger om in 1 keer door de zure appel heen te bijten, hoe zuur die ook is. :-(
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 17:59
  • Christiaan C. Christiaan C. Ik heb hier ook al rupsen... Ondertussen zei een kenner mij dat ILEX Crenata een goede vervanger is
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 18:29
  • Pascal G. Pascal G. http://nieuws.vtm.be/binnenlan...
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 21:46
  • Jeannette v. Jeannette v. Goed artikel, Pascal!
    Donderdag 18 Augustus 2016 om 22:42
  • Jim B. Jim B. TAKSTERFTE BIJ BUXUS
    Eminent van edialux of folicur van bayer, blijven de producten bij uitstek om taksterfte te behandelen. Heb zo al veel klanten bij ons in de winkel verder geholpen, en met resultaat. Ook ikzelf gebruik het, ook preventief, en mijn buxussen blijven het hele jaar mooi.

    BUXUSRUPS
    Voor de buxusrups, gebruik ik Decis Plus. Ook dit werkt perfect. Zelfs Preventief.

    We gaan nu een test doen op de om de Buxusrups te bestrijden op een natuurlijke manier, door netelgier te gebruiken van DCM. Netelgier werkt zeer goed tegen inlandse rupsen, bladluis en dopluis. Maar voor de Buxusrups weet ik nog niet, maar dat gaan we nu testen. We zijn benieuwd.


    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 08:40
  • Kiki B. Kiki B. Jim,
    De producten die jij adviseert zijn allen zeer giftig voor het oppervlaktewater en milieugevaarlijk. Behalve de netelgier. Voor de larven van de Buxusmot zou netelgier zeker een betere oplossing zijn, mits je het vaak genoeg toepast. Vergelijkbare biologische producten zoals Pireco Bladinsect werken hier ook prima voor. Voor alle zekerheid preventief aanwenden zodat men er op tijd bij is en meermaals blijven herhalen gezien de cyclus. Zie https://www.pireco.nl/buxusvlinder/
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 15:49
  • Kiki B. Kiki B. Wat betreft de taksterfte door schimmels, daar hebben we het onlangs regelmatig over gehad. De giftige fungiciden zijn recent ongunstig in het nieuws gekomen doordat ook deze producten (naast de herbiciden) verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor o.a de bijensterfte. Los daarvan vormen ze vrijwel allen een groot gevaar voor ons oppervlaktewater. Biologisch en veilig is er preventief zeker wat aan de taksterfte te doen, vers aangetaste planten zijn vaak nog te redden. Er op tijd bij zijn is gewoon heel belangrijk.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 15:56
  • Myriam V. Myriam V. Absoluut akkoord Kiki!
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 16:26
  • Jim B. Jim B. Beste, Ik ben natuurlijk ook volledig akkoord met bovenstaande commentaren. Wat betreft de pireco producten, vekoopt pireco ook iets voor taksterfte bij Buxus. Kijk maar eens op hun website. Ik ben natuurlijk ook zeker voor de milieuvriendelijkste oplossingen, en wij gebruiken de Pireco producten uitvoerig. Maar we hebben ondervonden, dat van de moment er sprake is van een plaag, deze producten niet meer helpen. DIt helpt slechts in de beginfase van de ziekte/insecten. Heel veel mensen komen terug omdat hun product gewoonweg niet gewerkt heeft, ondanks de goede toepassing ervan. Vandaar dat ik bovenstaande product heb voorgeschreven. Hoewel eminent en Folicur geen natuurlijk product is, zijn deze wel effectief. Wat deze producten betreft voor de schadelijkheid aan het oppervlaktewater, klopt niet helemaal. Ze zijn watervast na 2 uur, en spoelen daarna ook niet meer weg. Ook raad ik deze producten ten zeertse af bij bloeiende planten, want dit zou immers schade aan de bijen toebrengen, maar aangezien Buxus geen bijenplant is, is dit ook geen probleem.

    Dus zoals in bovenstaande gezegd is, preventief vooraleer je last hebt van een plaag zeker de pireco producten gebruiken. Als je last hebt van een plaag, toch eens overdenken, om mss naar synthetische te gaan. Een andere oplossing is natuurlijk nog de planten verwijderen.
    Vrijdag 19 Augustus 2016 om 22:24
  • Kiki B. Kiki B. Jim, wellicht is het raadzaam de officiële productbladen te lezen. Hierin staat duidelijk dat genoemde producten milieugevaarlijk zijn en ernstige schade kunnen toebrengen aan het oppervlaktewater, zelfs dat er nog niet is te overzien in welke mate voor wat betreft de toekomst. Men weet het gewoon nog niet hoe ernstig de schade op langere termijn kan zijn. Een der producten zou mogelijk ook schade kunnen toebrengen aan het ongeboren kind. Al met al niet mis te verstaan.
    Zaterdag 20 Augustus 2016 om 19:54
  • André C. André C. vervangen door ilex crenata???
    Vrijdag 16 September 2016 om 20:30
  • Roos T. Roos T. Dat is toch anders ,ik heb ze hier staan Ilex crenata dark green.Maar als het een verloren zaak is moet je dat proberen.
    Zaterdag 17 September 2016 om 11:32

1 tuinier vindt dit leuk

  • André C. André C. Vrijdag 16 September 2016 om 20:30