MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

2 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Lucie, er zijn verschillende mogelijkheden.

  Het beste is dat je nog eens goed naar de plant gaat kijken. Aantasting kan zowel door schimmels als door insecten. Als het laatste het geval is, zou je moeten kunnen zien (soms beter met vergrootglas).

  Ook al is foto vaag, ik vermoed dat je last gaat hebben van een van de 2 schimmelinfecties (Cylindrocladium en Volutella) en dan denk ik vooral aan Cylindrocladium.

  Op deze website kan je beschrijving en bestrijdingsmiddelen vinden, maar zeker niet allemaal zijn ecologisch. (http://www.buxuscare.com/nl/zi...)

  Ik zou zeker je planten nu genoeg bemesten zodat ze zelf een grotere weerstand krijgen tegen de schimmel en sneller terug gaan groeien. Voorkeur voor een biologische NPK bemesting. Bemesting spreiden over het jaar en niet alles in 1 keer. Gezien je nu snelle werking wil, gaan voor vloeibare meststoffen (oa van http://www.phc.eu/nl/phc). Geen meststoffen met NPK boven 10, anders is de dosis te hoog.

  Omdat je de plant sterker wil maken, moet je een meststof pakken met redelijk wat Kalium (maar niet boven 10). Kalium is niet alleen voor betere vruchten (zoals tomaten), maar ook sterkere planten.

  Naast standaard meststof ook zeewier extract geven, kan zelfs wekelijks. Dit vooral voor de mineralen die er in zitten die planten nodig hebben die soms niet (meer) te vinden zijn in onze bodem. Dit gaat eigenlijk op voor alle planten.

  Andere 'goedkopere' mogelijkheid om mineralen aan je bodem toe te voegen is zeezout. 2-5gr / liter verdunnen en op bodem begieten is echt wel veilig. In principe kan je tussen 200-500kg / hectare Keltisch zeezout gebruiken om belangrijke mineralen in je bodem te werken. Bij zo'n grote hoeveelheden is echter best eerst een bodemtest wenselijk om natrium gehalte te meten. Planten hebben Natrium nodig, dus zeezout is niet per definitie slecht, maar wel in te hoge gehaltes.
  Zondag 21 Augustus 2016 om 13:44
 • Lucie V. Lucie V. Hartelijk dank voor de info ; zal eerst de groei zo vlug mogelijk terug in gang brengen met de aanbevolen vloeibare meststof en zo verder werken...
  Ik denk dat Uw aanbeveling de juiste statige is !
  Groeten
  Zondag 21 Augustus 2016 om 17:44