MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Carolina D.Ik heb een ware plaag van slakken, huisjesslakken of wijngaardslakken, ze eten bijna alles op, ik heb een tijdje op sommige plaatsen bioslakkenkorrels in een potje gezet, maar ze kwamen er met z'n allen op af en gingen smakelijk alle korrels opeten om daarna de tuin weer aan te vallen, dus heb ik dat ook maar opgegeven. Ik durf niet te veel met bestrijdingsmiddelen te werken, daar er ook egels, lijsters, merels, padden en kikkers in mijn tuin vertoeven.
  Zelfs mijn huis wordt gewaardeerd door deze schepsels, ze klimmen over de gevels, ramen tot helemaal aan de dakgoten en de nok van het dak. Elke avond lijkt het een grote
  Ik word er gek van, want op de ramen krijg die strepen er maar eens degelijk van af.

  De lijst van planten die door slakken niet gegeerd worden klopt dus niet voor mij, want er zijn planten die hier bij mij met de grond gelijk gemaakt worden door deze slakken.

  Wat ik nu doe is met een emmer rondlopen en alle huisjesslakken "plukken" en ze in het bos een stuk verder terug loslaten. Maar ik wil dit niet blijven doen...

  Mocht er iemand verse wijngaardslakken zoeken, laat het me weten, je mag ze gerust komen rapen/plukken, ...

  Wie heeft een goede raad voor me?
  Zaterdag 27 Augustus 2016 om 11:39

15 reacties

 • Gerda Pee Gerda Pee Jeetje carolina, klinkt als een regelrechte nachtmerrie! Het siert je dat je aan de egels en vogels denkt en niet het eerste het beste gif gebruikt. Ik heb zo 123 geen oplossing, wel een vraag. Ik heb vooral last van slakken bij vochtig/ nat weer of als ik in de avond de planten water geef. Bij droog weer en droge grond heb ik nauwelijks last. Is jouw grond continu vochtig?

  Zaterdag 27 Augustus 2016 om 14:42
 • Bernice O. Bernice O.
  Heb je al cacaodoppen geprobeerd? Daar glibberen ze niet graag overheen. Ook biervallen werken (bij mij) altijd goed. Dan verzuipen ze lallend.
  En in t voorjaar (vóór de voortplanting) vangen. Als je ze weggeggooit schijnen ze terug te kruipen...
  Zaterdag 27 Augustus 2016 om 14:49
 • Pascal G. Pascal G. Biervallen helpen inderdaad, mijn overbuurvrouw gebruikt deze methode doch moet ik er eerlijkheidshalve aan toevoegen dat je hiermee niet hetzelfde resultaat bekomt als met de bekende blauwe korrels. Dat deze korrels niet goed zijn voor de bodem weet iedereen maar wat ik er wel kan aan toevoegen is dat de vergiftige slakken na 24h (welliswaar verdroogd) nog steeds op hetzelfde plekje liggen, Ik observeer dit reeds geruime tijd en tot op heden negeren, vogels, kikkers, padden, honden en katten de vergiftigde slakken. Zaterdag 27 Augustus 2016 om 17:22
 • Carolina D. Carolina D. Ik woon in een bosrijk gebied, dus is het hier wel een beetje vochtiger dan elders, maar de grond hier is zandgrond, zefs na een regenbui is het maar 20 cm van de opp vochtig, de rest is poederdroog.
  Als ze over gravvel, keitjes en eierschalen kruipen, denk ik niet dat cacaodoppen hun zouden tegenhouden.
  Zaterdag 27 Augustus 2016 om 18:35
 • Pascal G. Pascal G. Dat geloof ik ook niet Caroline. 'k heb eens naar het oppervlakte van uw tuin gekeken en eerlijk gezegd als je met biervallen moet werken,....laat dan maar alle weken de brouwer komen. Met een paar valletjes ben je er niet. Zaterdag 27 Augustus 2016 om 18:48
 • Carolina D. Carolina D. Zaterdag 27 Augustus 2016 om 18:52
 • Carolina D. Carolina D. Het is vooral rond het huis dat het me begint te ergeren, de rest van de tuin vind ik niet zo erg, dat is nu namelijk de natuur, daar doen ze hun job, maar wat ze aan mijn huis en ramen vinden, dat is voor mij een groot vraagteken Zaterdag 27 Augustus 2016 om 18:55
 • Pascal G. Pascal G. Ja, dat is vreemd. Zaterdag 27 Augustus 2016 om 21:39
 • Gerda Pee Gerda Pee Tussen maart en juli en in het vroege najaar vindt de paring plaats. Eitjes die in het najaar gelegd worden overwinteren net als de volwassen slakken op een beschutte plaats. Een ruimte in of onder hout en steen of een vochtige dakgoot (met veel blad?) is dan ideaal. ik las dat slakken ook dol zijn op kalk omdat ze dat nodig hebben voor de groei van hun huisjes. Zondag 28 Augustus 2016 om 07:27
 • Kiki B. Kiki B. Dat vangen in je emmertje is eigenlijk de enige oplossing, maar dan niet meer zo dichtbij terugzetten. Heb je al eens paneermeel bij huis gelegd zodat je in 1 keer heel veel slakken kan pakken? Zondag 28 Augustus 2016 om 08:29
 • Carolina D. Carolina D. Dank jullie voor de reacties, ik hoop dat ik door mijn emmertje en de nieuwe plantenkeuze voor aanplanting rond het huis, deze plaag wat kan indijken naar volgend jaar toe.

  Wij vermoeden dat er iets in de verf zit, waarmee we het huis hebben herschilderd, dat de slakken aantrekt, want het zijn alleen huisjesslakken die erop zitten.
  Zondag 28 Augustus 2016 om 11:20
 • erik j. erik j. korrels strooien Zondag 28 Augustus 2016 om 12:56
 • Maarten W. Maarten W. Bij mij is het ongeveer ook zo, alleen heb ik het geluk het enkel in de lente is en misschien nog begin van de zomer. Alle nieuwe planten die ik dit voorjaar heb aangekocht zijn bijna tot de grond opgegeten en alles wat gezaaid was in de moestuin onderging zelfde lot.

  Koperband of draad, slakkenkorrels en rijnzand helpen niets. Ecologische korrels helpen een beetje, maar wil eigenlijk niets strooien. Biervallen werken maar heb niet de discipline om constant bier aan te vullen. Vooral in het begin nog proberen om manueel te vangen maar dat was niet frequent genoeg.

  Maar zodra het iets warmer begint te worden (juni-juli) is mijn probleem grotendeels opgelost en kan ik zelf terug groentjes zaaien. Dan is er bijna geen vraat meer. Mijn open compostvak ziet er dan nog uit als een karakollen kwekerij bij nat weer, maar dat is juist goed :)

  Alle planten buiten de lupinen zijn er ook terug doorgekomen nadat ze waren kaal gegeten, maar dit waarschijnlijk ook omdat ik veel aandacht aan bodem en bemesting geef.

  Een raad die ik nu zelf nog ga opvolgen is geen plantjes meer in de lente te planten (hopelijk kan ik mij inhouden) en enkel nog in de herst. In de lente is de vraat het grootste en nieuwe plantjes zijn dan ook op hun zwakst. Bij planten in de herst hebben ze hun wortelgestel al wat kunnen verbeteren en zijn ze veerkrachtiger in de lente.

  Dit, samen met goed bemesting (niet alleen NPK's maar ook mineralen), en de juiste plant op de juiste plaats zal veel helpen. Ook al is je tuin een reservaat voor alle slakken uit de buurt.
  Zondag 28 Augustus 2016 om 14:12
 • Pascal G. Pascal G. Maarten, waarschijnlijk is wat je zelf aanhaalt het grootste probleem "De discipline". Ook bij korrels is het zo dat je bij droge weken 1 keer en en bij natte perioden 2 maal per week uw ronde door de tuin moet doen. Grote hoeveelheden strooien en daarna enkele weken niets meer helpt zeker niet. Ze zijn misschien niet vlug maar ook slakken verplaatsen zich en na een paar regendagen werken de korrels niet meer. Vooral de omtrek van de tuin is belangrijk. Leg daar om de 1 a 2 meter, 5 tot 10 korreltjes tussen de planten (te starten begin maart). Meer is echt niet nodig. Het is zeer uitzonderlijk dat ik nog eens een slak aantref in de tuin. En hier in de buurt zitten er ook veel, heel veel zelfs dit jaar. Zondag 28 Augustus 2016 om 17:08
 • Carolina D. Carolina D. Daar ik ecologisch in mijn tuin werk, wil ik niet met pesticiden werken en meststoffen komen bij mij van de composthoop. Ik heb de planten aan mijn huis veranderd, geen hosta's meer maar annemonen, heugera, gebroken vrouwenhartje, astrantia's en zennegroen staat er nu. Voor de lente heb ik een paar narcissen erbij gestoken. Sinds deze planten er staan is het stelsel matig verminderd van huisjesslakken, ze "vergaderen" ook niet meer aan mijn voordeur 's avonds en 's nachts.
  Hopelijk is dit nu opgelost voor een tijdje...
  Woensdag 14 September 2016 om 08:53