MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

4 reacties

 • Hubert V. Hubert V. Mooi gedaan Donderdag 1 September 2016 om 08:33
 • Maarten W. Maarten W. Ik heb koolwitjes en een enkele Atalanta (en een buxus mot). Ruilen :) Vorig jaar mijn broccoli en romanesco volledig laten opeten door rupsen, dus zou maar erg zijn moest ik nu geen koolwitjes zien, maar het is toch een mager jaar voor vlinders. Donderdag 1 September 2016 om 16:08
 • Lucie V. Lucie V. Beste Maarten
  Het voorjaar was nat en soms WARM ; dan heb ik koolwitjes in mijn moestuin gezien , en iets later een groene rups van het koolwitje !
  Tegen de rupsen sproei ik -reeds vroeg al -enkele keren de kolen met Decis (een synthetetisch pyrethroïde) chemisch middel .
  Tot nu toe geen rupsen te zien ; maar nu met het warme weer zie ik terug het koolwitje ; dus volgen.....

  Wat betreft de buxusmot ; ik heb een deeltje haag die volledig kaalgevreten is ; zou dat door de buxusmot zijn ?
  Ik heb wel gesproeid nu tegen de 2 schimmels ; misschien had ik er best een middel bijgedaan voor de buxusmot .

  Waarop moet ik volgend voorjaar letten om de eventuele buxusmot zo vlug mogelijk te lijf te gaan ?
  Groeten
  Donderdag 1 September 2016 om 18:07
 • Maarten W. Maarten W. Dag Lucie, ik had de broccoli en romanesco deels aangeplant om zo meer vlinders aan te trekken, dus dan ga ik er zeker niet tegen spuiten. Voor mij was het plezant om tientallen rupsen bezig te zien, maar inderdaad het slechte weer in de lente heeft roet in het eten gegooid. Als ik echt broccoli wil kweken, leg ik er wel een net over.

  Die buxusmot is voor mij geen probleem, ik heb geen buxus :)

  Ook al ben ik tegen insecticide, voor de buxusmot zou ik een uitzondering maken. De mot is een exoot en heeft eigenlijk geen ecologische waarde in tegenstelling tot andere rupsen. Buxus is een giftige plant en de rups zelf is daardoor ook giftig voor dieren of smaakt op zijn minst heel vies. Hij heeft hier dus geen natuurlijke vijand. Zijn natuurlijke vijand zit nog in Azië in de vorm van een sluipwesp die haar eitjes in de rups legt.

  Buxusmot is ook heel goed in zichzelf te vermenigvuldigen, ze kunnen tot 2 tot 3 keer per jaar nieuwe eitjes leggen dus je kan rupsen bijna heel het jaar door zien op je planten. De mot zelf leeft maar ongeveer 8 dagen en ze overwinteren als rups. De motten die nu nog rondvliegen, zullen allicht nu nog de eitjes leggen van de generatie die gaat overwinteren. In april/mei volgende jaar ga je dan terug buxusmotten zien.

  Je kan de rupsen direct bestrijden of je kan ze voorkomen.
  Als je nog geen last hebt op je buxus van de rupsen, zou ik dan voor het laatste gaan.
  Je kan vallen plaatsen waar mannetjes op afvliegen die worden dan gevangen, zo kan er geen voortplanting meer voorkomen.
  Dit is link: http://www.edialux.be/nl/produ...
  Vrijdag 2 September 2016 om 08:42

4 tuiniers vinden dit leuk