Ons privacybeleid werd gewijzigd. Meer informatie omtrent welke maatregelen, welke persoonsgegevens, waarom en hoe we uw persoonsgegevens verwerken, vindt u terug in onze privacyverklaring.

MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

  • Hetty K.Goedenmorgen

    Bij ons in de tuin is het nog nooit zo slecht gegaan als dit jaar. Werkelijk vrijwel alles is opgevereten. De uien 2x de sla ook, slechts 5 boontjes geoogst.Nu staat er nog bieten, rode kool, mais, een beetje rucola, andijvie en gelukkig staan de tomaten in de kas..Het fruit deed het goed zoals de frambozen, heerlijk. Gisteren heb ik een snelle bodemtest gedaan.PH 5 en dat moet 7 zijn. Kalk maar misschien moet er nog wat gebeuren? Ik haal mijn tuin helemaal leeg heb ik besloten om helemaal opnieuw te beginnen.Overigens, in heel NL is bodemonderzoek gedaan door de bomen stichting onder andere...overal is een tekort aan calcium.Iemand tips?
    Vrijdag 2 September 2016 om 10:04

17 reacties

  • Kiki B. Kiki B. De juiste Ph hangt af van je grondsoort. Op zand zou een Ph van 7 weer te hoog zijn. Dus zomaar kalk toevoegen is niet wijs. De tuin helemaal leeg halen ook niet. Het lijkt me beter om de oorzaak wat helderder te krijgen. Vergeet niet dat we ook enorme natte en te hete/droge periodes gehad hebben dit jaar. Dat brengt al snel onbalans en ziektes/plagen met zich mee. Het Calciumtekort is bekend, ook dat kan je niet zo maar herstellen, is ook lang niet overal nodig.
    Vrijdag 2 September 2016 om 11:10
  • Kiki B. Kiki B. Wellicht kan je ons beter iets uitgebreider informeren over jouw grondsoort, zonligging etc.
    Vrijdag 2 September 2016 om 11:11
  • Roos T. Roos T. Op zandgrond is de PH vaak wat lager en ineens verbeteren gaat niet .Wat kiki zegt is waar op zandgrond is een PH van 7 te hoog.Als alles opgevreten is zou ik zorgen dat je daar wat aan doet.Waren het slakken of andere boosdoeners.
    Vrijdag 2 September 2016 om 11:26
  • Roos T. Roos T. Konijnen kunnen ook alles opvreten ,tot de rozen toe.Een vriendin heeft dat gehad.
    Vrijdag 2 September 2016 om 11:49
  • Oliver H. Oliver H. Interessant, jullie uitwisseling over grondsoorten, mineralen, etc.
    Ik vraag me al een tijdje af wat voor soort grond rozen nodig hebben?
    Ik poog nl. rozen te kweken, maar er lijkt wel een af ander beest in te komen, alle bladeren worden aangevreten...rozen zie ik wel maar veel minder dan verwacht:-)
    Helaas had ik géén koeiegier/mest dit seizoen, dat heeft ook er waarschijnlijk toe bij gedragen dat ze er wat tam uit zien!
    Vrijdag 2 September 2016 om 11:56
  • Oliver H. Oliver H. Slakken"doder"van EcoStyle, is biologisch en huisdiervriendelijk, en maakt korte metten met de slakken:-)
    Vrijdag 2 September 2016 om 11:57
  • Lucie V. Lucie V. We hebben een heel slecht voorjaar gehad ; nat en soms warm , ideaal voor insecten en koolwitje waarvan de rupsen alles opvreten . ikzelf heb dan enkele keren gespoten met Decis ,( een synthetisch pyrethroïde) en ben er 'goed' van af gekomen .
    Hopelijk volgend jaar BETER WEER !
    Vrijdag 2 September 2016 om 16:11
  • Hetty K. Hetty K. Wat leuk jullie reacties :-)
    Nu heb ik gisteren alles wat niet eetbaar is uit mijn tuin gehaald en naar de stort gebracht. Ik ga wat aanpassingen doen en aan iemand vragen om n goed bodem monster te nemen en dan plan van aanpak. De grond is zanderig dus er moet ook compost op...Maar in brabant is de grond te zuur, is uit onderzoek gebleken...Wordt vervolgt maar erg bedankt voor jullie reacties, erg fijn. Prettig weekend allemaal <3
    Hetty
    Vrijdag 2 September 2016 om 20:02
  • Hetty K. Hetty K. Oja, wij zitten aan de rand van een ex kloostertuin die door verkoop en bebouwing weg is. Wij missen nu dus de lijsters, egeltjes enz die bij ons de slakken op kwamen eten enz. Veel slakken en koolwitjes ( rupsen ) Maar het gaat goed komen.
    Groetjes Hetty
    Vrijdag 2 September 2016 om 20:04
  • Roos T. Roos T. Olivier.Als je rozen echt goed wil mesten geef dan een goede organische samengestelde NPK mest.
    Vrijdag 2 September 2016 om 20:10
  • Kiki B. Kiki B. Lucie, Decis, als zijnde een synthetisch Pyrethrine, is erg giftig voor o.a. Bijen.
    Vrijdag 2 September 2016 om 20:54
  • Kiki B. Kiki B. Hetty, in Brabant is zanderige grond wat zuurder maar die zuurgraad is normaal voor planten in die grondsoort. Soms denk ik wel eens dat men niet goed leest wat we hier schrijven...
    Vrijdag 2 September 2016 om 20:57
  • Oliver H. Oliver H. Ik zit in een voormalige polder met veel klei,.. wat kan ik doen om de grond te verbeteren?
    Vrijdag 2 September 2016 om 21:34
  • Oliver H. Oliver H. Wat kost mij een redelijke bodem-analizeset?
    Vrijdag 2 September 2016 om 21:38
  • Hetty K. Hetty K. Aangezien we op een volkstuinen complex zitten laten we met de vereniging waarschijnlijk een bodem analyse maken...Dan krijg je een degelijk rapport retour en weten we precies wat er aan de hans, wat te doen enz..
    maar allen bedankt voor het mee denken en een prettig weekend..
    Zaterdag 3 September 2016 om 10:59
  • Roos T. Roos T. Zoek eens naar bodemanalyse op internet of bij de bodemkundige dienst van Belgie.
    Zaterdag 3 September 2016 om 12:14
  • Oliver H. Oliver H. Bedankt voor jullie goede tips:-) Ik ga er meeaan de slag!
    Zaterdag 3 September 2016 om 13:12