MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Crista H.Een oude Japanse esdoorn begint barsten in de barst te krijgen. Er zit al een groot stuk schors los en er lijken meer barsten te ontstaan en meer stukken schors gaan los zitten. Is dit schadelink en hoe kunnen we er voor zorgen dat de esdoorn niet dood gaat?
  Dinsdag 20 September 2016 om 22:34

7 reacties

 • Hubert V. Hubert V. Mogelijke oorzaken
  Te snelle groei ? Bemesting v/h gazon of andere groeiomstandigheden ? > Snoeien ...
  Teveel wortels beschadigd ?
  Gewoon ouderdom ? = Begin v/h einde.
  Woensdag 21 September 2016 om 09:01
 • Jeannette v. Jeannette v. Hoi Christa, ik zag dat je al net zo'n Acer-lover bent als ik. :-) Prachtig vind ik ze, allemaal! Zo te zien is dit een bonsai-exemplaar maar deze bastscheur ziet er niet zo fijn uit. Het zou handig zijn als je nog wat extra foto's plaatst van de hele stam en alle verdikkingen/knikken die je tegenkomt. Je kan ze hier achter elkaar op het prikbord zetten of een mapje met eigen foto's aanmaken.

  Heb lijkt erop dat je de Acer - of de wortels - te sterk gesnoeid aan een kant of de stam te sterk hebt uitgebogen. Daardoor gaat de topzware kroon te ver overhangen en ontstaan ribbels op de bast (je ziet ze bovenaan de foto ook, maar dan nog intact) Soms is de houtvezel niet sterkgenog om al dat gewicht te dragen, maar ook harde wind kan een rol spelen.

  Kan je misschien omschrijven hoe je met deze plant te werk bent gegaan?
  Woensdag 21 September 2016 om 12:31
 • Jeannette v. Jeannette v. Ziet er op het eerste gezicht uit als een knik in de vezels. Ik zie verder geen wonden o.i.d. en ook het blad lijkt prima. Het hoeft zeker niet het einde te betekenen. Woensdag 21 September 2016 om 12:34
 • Crista H. Crista H. Hoi Jaenette, bedankt voor je reactie.

  De accer is van mijn vader geweest en hadden de draaing al toen hij hem kocht. Hij staat in een pot en is van het voorjaar een keer verhuisd. Voor de verhuizing begon de stam al te barsten.

  De accer is alleen gesnoeid aan de takken/blad. Niet bij de wortels. Hij staat al langere tijd in dezelfde pot. De fijnbladige accers doen het namelijk niet zo heel goed in kleigrond is mijn ervaring.
  Woensdag 21 September 2016 om 22:50
 • Jeannette v. Jeannette v. Nee, die houden meer van een goed waterdoorlatende grond die aan de zure kant is. Meestal wordt daar turf voor gebruikt. . . Hier wat advies van de firma Esveld in Boskoop, houder van de Nederlandse Planten Collectie van Acer: http://www.esveld.nl/codes/ned... ....... Als ik jou was stelde ik m'n vragen bij een bonsaï-forum, daar zitten specialisten die je veel beter kunnen helpen. Van bomen e.d. weet ik het een en ander maar bonsaï-boompjes, da's andere koek ;-) Kleipotten zijn dan weer wel goed, haha. Succes met je vaders planten! Donderdag 22 September 2016 om 13:08
 • John V. John V. Ik heb een mooie kleine Japanse esdoorn in de tuin. Hier ben ik blij mee. Helaas gaat ook de bast los. Eet een beest de bast eraf ofis er een andere oorzaak? Dinsdag 23 Februari om 14:49
 • John V. John V. Hoe kan ik een foto toevoegen Dinsdag 23 Februari om 14:49