MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Sofie M.Hey, ik zou graag leibomen planten maar weet niet goed hoe hieraan te beginnen. de leibomen hebben een scherm van 1,2 meter en de oppervlakte waarover we willen planten is 10,3m. Hoeveel leibomen hebben we nodig? Moeten de schermen elkaar raken en dan daar opnieuw een paal of hoe doen we dit? Want mij lijkt het als er om de 60cm een paal staat dat dit allemaal veel te veel palen zijn?
  Vrijdag 23 September 2016 om 13:35

8 reacties

 • Jeannette v. Jeannette v. Het hangt er een beetje vanaf welk systeem je wil gebruiken. Er zijn kwekers die een scherm van bamboestokken in de kroon binden (het systeem dat jij hebt gezien) maar je ziet ook wel eens dat er een compleet frame van staal of hout wordt geplaatst waar de boomkronen dan ingebonden worden: http://www.steigerbuis-online....

  Hoeveel leibomen je nodig hebt? Als je uitgaat van de schermen zou je aan vijf bomen op 10,3 genoeg hebben. Per boom tel je dan 2 meter; het scherm neemt 1,2 m in, de resterende 80 cm. verdeel je over twee zijden. Je houdt dan naast het scherm aan iedere kant 40 cm over. Tussen de schermen komt de open ruimte dan in totaal op 80 cm, en bij de buitenste 2 schermen zou je dan 40 + 15 = 55 cm overhouden aan ruimte om uit te groeien. 3 bomen kan natuurlijk ook, je houdt dan gewoon meer groeiruimte over, en het is rustiger aan je ogen.
  Hoe snel zoiets dichtgroeit hangt af van het soort boom dat je kiest.

  Als je voor het schermensysteem kiest en 3 bomen neemt dan heb je per boom 2 palen nodig die 1/3 de grond in moeten. Kies je voor een frame, dan staan de palen er al. Omdat je de boom in het frame bindt staat die dan al vast.
  Vrijdag 23 September 2016 om 14:13
 • Sofie M. Sofie M. bedankt! we gaan sowieso bomen kopen die al een scherm hebben, moet ik dan nog extra bamboestokken naast de schermen binden zodat alles aan elkaar kan groeien of hoe doe ik dit als er een 'gat' is tussen 2 schermen? Vrijdag 23 September 2016 om 15:41
 • Sofie M. Sofie M. Moet ik dan nog een paal zetten tussen de 2 schermen of niet meer? Vrijdag 23 September 2016 om 15:42
 • Maarten W. Maarten W. Dag Sofie, voor je start met planten best ook informeren of wat je gaat doen wel mag. Ga jullie de leibomen als afscheiding gebruiken of enkel decoratief in de tuin?

  In principe moet in Vlaanderen een boom op 2m van de afscheiding geplant worden. Dat is meestal niet de bedoeling met leibomen, die wil je eerder als haag gebruiken en op of tegen afscheiding plaatsen.

  Er zijn er veel die toch de leibomen op of juist naast de afscheiding plaatsen en komen er ook mee weg. Er is veel onduidelijkheid of een leiboom die je als hoge haag wil gebruiken nog eigenlijk een boom is of niet. Een beuk kan je toch ook zonder probleem als haag planten op de scheiding.

  Strikt genomen is een boom geen boom niet meer als de hoofdtak ooit is afgesneden (zoals bij haag). Een boom die je op 15m hoogte aftopt is voor de wet geen boom meer, ook al ziet hij er helemaal uit als een boom :)

  In het geval van de leibomen zullen die ook wel afgetopt zijn en dus in theorie geen boom meer. Maar als je op de scheiding of dichter dan 2m wil zetten, zou ik eens horen bij gemeente of er speciale voorschriften zijn.

  En als je een heel moeilijke buur hebt, zou ik 2 keer nadenken. Zelfs al is de leiboom geen boom meer, hij kan eisen dat alle wortels die in zijn grond groeien gesnoeid worden (zelfs van hagen). Moet dan wel procedure via vredegerecht opstarten.

  We zouden blij moeten zijn als er meer bomen geplant worden, maar (sommige) buren en regelgeving zijn moeilijk op dat vlak.

  Vrijdag 23 September 2016 om 19:15
 • Kiki B. Kiki B. Klopt helemaal, Maarten. Hier in Nederland is er een wettelijke regelgeving van 2 meter vanaf de erfgrens, maar iedere gemeente kan daar via een APV van afwijken. In onze gemeente mogen bomen ( en dus ook leibomen) gewoon op de erfgrens gezet worden. Bizar maar waar. Ik denk dat het wenselijk is om in ieder geval rekening te houden met je buren. En denk eveneens aan het vaak enorme snoeiwerk van volwassen leibomen, niet gering! Vrijdag 23 September 2016 om 20:02
 • Sofie M. Sofie M. Hey, bedankt voor de info! Onze buren zijn familie van ons en vinden het prima dat we leibomen gaan zetten.. zo vermindert de inkijk en dit willen ze ook graag! :) Vrijdag 23 September 2016 om 20:22
 • Roos T. Roos T. Ik vind dat ook bizar want een boom heeft en groot wortelstelsel en dat krijg je dan in jouw tuin van de buren. Vrijdag 23 September 2016 om 21:11
 • Jeannette v. Jeannette v. @Sofie Maes, ja, als je voor schermen kiest heb je inderdaad ook bamboestokken nodig om ze onderling te verbinden. Je hoeft geen extra paal meer te zetten, je zet de boomstammen al vast met 2 palen per boom.

  @Roos Terwan, als je de kroon klein houdt, wordt het wortelgestel niet zo groot als dat het zou worden als een boom een 'normale' boomvorm heeft. Niettemin, zet je een boom op de erfafscheiding dan heeft je buur natuurlijk een deel van de wortels op het eigen terrein.
  Maandag 26 September 2016 om 09:18

1 tuinier vindt dit leuk

 • Kiki B. Kiki B. Vrijdag 23 September 2016 om 20:19