MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Anneke K.Wij zijn komen wonen in een huis met een tuin waar al meer dan 2 jaar niks aan is gedaan. De klimop groeit overal over de grond en tegen alles op. Hoe krijg ik dit het makkelijkst verwijderd. Met welk soort gereedschap.
  Ook zit overal de braam tussen wat moeilijk en pijnlijk is om te verwijderen. Is hier nog een truc voor. En in de voortuin groeit lang gras en verdord gras hoe krijgen we dat weg.
  Ik ben een onervaren tuinierster. Ik begin nu pas met werken in de tuin.
  Zaterdag 24 September 2016 om 10:27

7 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Klimop moet je vooral aan trekken, probeer eens met een drietand hark op lange stok. Je moet wel eerst klimop doorsnijden langs de kant waar van groeit.

  Braam ga je moeten proberen zoveel mogelijk van de wortel mee te krijgen. Uittrekken kan pijnlijk zijn, dus je kan er met een bosmaaier doorgaan en als klimop en braam bovengronds weg is de bovenste laag omwoelen en zoveel mogelijk wortels wegnemen.

  Ineens de goede moment om dan compost toe te voegen nu je de grond toch aan het omwoelen bent. Alsook wat lavameel en andere bodemverbeteraars die je wil gebruiken.

  De braam en klimop gaan in het begin terug komen omdat je nooit alles weg krijgt, dus je zal regelmatig jonge scheuten moeten uittrekken of uitputten door alles kort te blijven maaien.

  Door het omwoelen van de grond gaan er ook een hoop zaden kiemen die door de jaren heen op de bodem zijn terecht gekomen.

  Waar ik juist aan denk is als je de tijd hebt en stuk grond niet direct nodig heb, kan je er gewoon met bosmaaier door gaan en daarna alles bedekken met een laag dik karton. Daarboven op dan een of verschillende lagen organisch materiaal. Zie maar op volgende website of google op sheet mulching: http://tuindertraagheid.be/she...

  Dit ga je dan zeker tot volgende lente zo moeten laten liggen.

  Wat boven de grond was, zal weg zijn maar de wortels verdwijnen niet. Een deel zal wel 'hopelijk' vruchteloos proberen door kartonlaag met organische materiaal te groeien en dan uitgeput geraken voor ze het licht bereiken. Alles wat er door komt moet je afknippen.

  Als je uiteindelijk stuk grond wil beplanten, mag je gewoon alles laten liggen op de grond. Veel van organisch materiaal zal in compost zijn veranderd en deels in de grond zijn gewerkt door regenwormen omdat dit ideale leefomstandigheden zijn voor hun. Alsook voor slakken natuurlijk die organische materiaal afbreken. (maar daarna misschien op je nieuwe plantjes werpen)


  Zaterdag 24 September 2016 om 11:23
 • Tine C. Tine C. Wij ongeveer zelfde probleem gehad. Je zal waarschijnlijk dikke wortel ontdekken (bij ons meer dan vijf cm doorsnee) die je zoveel mogelijk weg moet zien krijgen. Uitgraven en met bijl erop los Zaterdag 24 September 2016 om 11:52
 • Els L. Els L. Ja Tine, precies wat je zegt, bukken hakken en plukken. Het kost heel veel energie maar probeer het stukje bij beetje op te pakken,het is een hel van een karwei. Als het een huurwoning betreft zou ik de huiseigenaar eens vragen of hij er iets aan kan doen. Je moet haast machinaal de grond laten bewerken, denk aan je rug!! Zaterdag 24 September 2016 om 16:38
 • Kiki B. Kiki B. Bij een huurwoning zal dat niet helpen, je bent als bewoner verantwoordelijk voor de tuin. Het advies van Maarten is prima. Een iets sneller resultaat zal je bereiken met het afdekken dmv dik landbouwfolie. Minimaal gedurende een half jaar tijdens het groeiseizoen, voor een braam zou ik een jaar aanhouden. De karton/compostmethode verdient op zich mzeker de voorkeur maar braam gaat hier zeker door heen. Dan nog zal je na dat jaar iedere vorm van groei moeten afknippen. Zaterdag 24 September 2016 om 21:45
 • Kiki B. Kiki B. Machinaal de grond laten bewerken is absoluut geen goede oplossing. Ieder doorgesneden worteltje vermenigvuldigt zich dubbel, dus dat heeft zin. Zaterdag 24 September 2016 om 21:48
 • Els L. Els L. Ja daarna natuurlijk alles eruit trekken bedoel ik Kiki, het is niet te doen met de schop, je gaat eraan kapot. Ik weet het uit eigen ervaring. Ja dan moet je dus daarna nog bukken en plukken,je zal toch iets moeten ondernemen om zo n tuin te ontginnen? Zaterdag 24 September 2016 om 22:14
 • Kiki B. Kiki B. Dat staat hierboven duidelijk beschreven. Zondag 25 September 2016 om 10:01