MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Maarten W.Ik wil mijn voortuin herdoen en sinds ik een bloeiende Cornus Kousa heb gezien in een voortuin, wil ik er ook een. Maar dan slaat de twijfel natuurlijk toe of die wel zo mooi gaat groeien als ik hem gezien heb. Als variëteit zit ik te denken aan Cornus Kousa 'Venus'.

  Heeft er iemand ervaring met deze plant? Hij kan redelijk breed worden staat overal geschreven, ik heb ongeveer 4-5m plaats in de breedte in voortuin.

  Mijn idee was om achter de boom een lage haag te planten maar wat zet je er best onder als beplanting? Gezien het een voortuin is, mag het wat meer uniform zijn qua beplanting, dus slechts 1-3 planten herhalen of in blok aanplanten.
  Dinsdag 27 September 2016 om 13:21

20 reacties

 • Kiki B. Kiki B. Hoe ziet jouw voortuin er uit ? Qua maat, aangezicht, zonligging etc. Kan je foto's plaatsen? Woensdag 28 September 2016 om 22:37
 • Jeannette v. Jeannette v. Voor Cornus kousa is vooral de luchtigheid van de bodem van belang. In alle soorten bodems zal de heester profiteren van een flinke laag compost die ruim voor het planten door de bodem is gewerkt.
  Venige grond mag niet te nat zijn, dan rotten de breekbare, vlezige wortels langzaam weg. In een dergelijk geval is het beter om een Cornus op een terp te planten zodat het grondwater ook 's winters niet bij de wortels kan komen.

  Verharding en /of storende lagen worden erg slecht verdragen; als je op kleigrond tuiniert is dat dus ook een punt van aandacht omdat kleigrond de neiging heeft om 's zomers ondoordringbaar hard te worden als de bodem droger wordt en een teveel aan water slecht wordt afgevoerd. Daardoor kunnen putten ontstaan waar het water voor langere tijd in blijft staan wat weer wortelrot tot gevolg kan hebben. Maar ik zie dat je een bodemdokter bent, dus daarmee zal 't wel goed komen ;-)

  Als onderbeplanting zijn vroegbloeiende bolletjes als Cyclamen coum, sneeuwklokjes en Fritillaria mooi, maar ook bv. Epimediumsoorten, Asarum europaeum (mansoor) en Geranium cantabrigiense cv.'s.


  Donderdag 29 September 2016 om 10:23
 • Maarten W. Maarten W. Ik heb het geluk dat ik kan starten van een leeg canvas zoals ze zeggen. Momenteel is volledig voorhof bedekt met lelijke oranje klinkers (wie doet zoiets :) ). Voortuin is op het zuiden gericht, dus veel zon. Breedte is 7 meter en 5 meter diep. Ik moet wel 2 meter van de breedte gebruiken voor pad naar mijn deur, dus heb 5 x 5 m plaats voor de Cornus te zetten. Voor hij deze ruimte in neemt, zijn we al een pak jaren verder denk ik.

  Gezien bodem nu bedekt is met klinkers en daaronder een stabilisé kan ik ook de bodem vormen naar mijn wensen, die moet ik toch aanvoeren omdat ik zeker 30-40cm moet uitgraven. Hiervoor ga ik een mengeling van grond, compost en biochar aangevuld met een beetje lavameel, biovin en sporen van de juist schimmels en bacteriën.

  We hebben geen last van een hoge waterstand en bestaande de grond is zanderig. Zal ook in staat zijn om grond redelijk los te krijgen tot op redelijke diepte.

  Zal proberen een foto toe te voegen aan eerste post van huidig lelijk zicht van mijn huis.

  Ik vrees echter dat ik met een strak plan moet afkomen om de verminderde lichtinval in de living te compenseren bij mijn vriendin.
  Donderdag 29 September 2016 om 10:43
 • Maarten W. Maarten W. Heb geen extra foto kunnen toevoegen, maar wel album aangemaakt met foto van de voortuin. Donderdag 29 September 2016 om 10:45
 • Jeannette v. Jeannette v. O jee..oranje klinkers, dat klinkt erg..eh....jaren '70. :-) Maar even zonder gekkigheid, wel fijn dat je zo'n leeg canvas hebt. Zo te horen is de bodem bij je huis prima geschikt om een Cornus kousa te planten en de beschikbare ruimte is ook voldoende: de cultivar waar je je oog op hebt laten vallen wordt gemiddeld 4 x 5 meter, dat zou moeten passen.

  Op zanderige grond zal de groei zowiezo minder zijn dan op kleigrond en ik heb ook het idee dat de kruin dan wat meer open blijft, tenminste, mijn ouders hebben een C. kousa in de tuin, vlak bij een flinke taxushaag die duidelijk ook invloed heeft op de groei. Die komt niet hoger dan een meter of 2,5 en is ook zo'n 2,5 meter breed. Misschien dat dat je vriendin kan overhalen ;-)
  Donderdag 29 September 2016 om 11:16
 • Maarten W. Maarten W. Ik zal maar eens achter de tekentafel gaan en een mooi ontwerp maken.

  Mogelijk gaat het vloeken met wat in het plantvlak tussen pad en buren gaan planten (siergras met verbena bonariensis en alliums) maar dat zal misschien de prijs zijn om haar te overtuigen. Dat had ze namelijk graag.

  Ook een pad in de stijl zoals op deze foto (https://s-media-cache-ak0.pini...) maar dan eerder waar de blauwe steen niet strak op 1 lijn ligt maar wat zit te verspringen of in een boog naar de voordeur gaat.

  Alles is een verbetering op wat we nu hebben en aangezien je in de buurt vooral kaalgevreten buxusbollen en verharde voortuinen ziet, zal dit toch kleur geven aan de buurt.
  Donderdag 29 September 2016 om 11:30
 • Kiki B. Kiki B. Biochar zou ik zeker niet toepassen. Voor de rest ben ik benieuwd naar jouw ontwerp. Het pad van twee meter breed bij de voordeur in perspectief van de smalle border bij de buren en ten opzichte van de rest van de voortuin zie ik niet direct zo, zeker al niet met dat formaat tegels in verspringende of golvende vorm. Maar wellicht verras je mij? Donderdag 29 September 2016 om 20:56
 • Maarten W. Maarten W. Dag Kiki,

  Bang dat de biochar te veel vocht gaat vasthouden in winter zodat wortels te nat gaan staan?

  Het pad naar de voordeur gaat geen 2 meter breed zijn, enkel een meter. We blijven ons huidig plantvak grenzend aan dat van de buren houden. Maar daarvoor moet ik wel 2 meter in totaal reserveren voor pad en plantvak.

  Ik heb mijn eerste ontwerpje af, staat mee in fotoalbum. Op dit moment gekozen voor volgende planten bij de Cornus:
  - Geranium x cantabrigiense 'Cambridge'
  - Liriope muscari
  - Aubrieta 'Cascade Blue'

  Alle 3 blijven ze relatief laag boven de grond en vullen elkaar goed aan op vlak van bloei. Liriope en Aubrieta zijn wintergroen en Geranium voor de helft (wat dat ook mag betekenen :) ). Dus in theorie vullen ze elkaar op die vlakken goed aan.

  Zoals Jeanette aangaf kan ik er ook nog bloembollen tussen planten om bloeiseizoen nog wat vroeger te laten starten of extra contrast toe te voegen. Zijn er echter nog niet uit.

  Tussen Liriope zouden Galanthus woronowii niet mistaan. Eerder naar voor misschien misschien eerder later bloeiende bollen tussen de Aubrieta's.

  We blijven verder denken. Maar nu eerst even focus op achtertuin.
  Nu donderdag 140 planten gaan afhalen bij de kwekerij en vrijdag naar tuindagen in Beervelde voor bloembollen, stamroos of 2 en verder misschien nog wat mooie zaken die we zijn. En dan in het weekend met de handen in de bodem zitten.

  Gaan naar hartelust experimenteren met bloemen en zien wel of het past of niet. In mijn achtertuin mag alles bij elkaar.
  Zaterdag 1 Oktober 2016 om 13:25
 • Kiki B. Kiki B. Nee, ik zie de toegevoegde waarde van Biochar niet en het is nog te experimenteel. Wat je eenmaal toevoegt aan de bodem krijg je er niet meer uit. Zaterdag 1 Oktober 2016 om 19:01
 • Kiki B. Kiki B. Maarten, wellicht kan je het ontwerp wat spannender maken? Zaterdag 1 Oktober 2016 om 20:55
 • Maarten W. Maarten W. Wat bedoel je juist met spannender. Meer verschillende kleuren of hoogtes of juist meer verschillende planten, of eerder anders presenteren? Zondag 2 Oktober 2016 om 14:53
 • Kiki B. Kiki B. Meer verschillende hoogtes, verticale elementen, meer wintersilhouet. Zondag 2 Oktober 2016 om 15:00
 • Kiki B. Kiki B. Een boomspiegel aanhouden is een eerste vereiste. Spanning in je ontwerp een tweede. Probeer die twee componenten toe te passen. Maandag 3 Oktober 2016 om 00:31
 • Maarten W. Maarten W. Een ontwerp laat meestal zien het er uit gaat zien als planten volgroeid zijn. Boomspiegel is enkel nodig de eerste 2-3 jaar en als je wil dat de boom minder snel gaat groeien, kan je zelf na 1 jaar de boomspiegel weglaten.

  Moor verschillende hoogtes is moeilijk. De Cornus is niet echt een hoogstam boom, dus ruimte onder de takken is beperkt. Zeker in het begin als hij nog maar klein is.
  Maandag 3 Oktober 2016 om 09:23
 • Maarten W. Maarten W. De haag voor het huis heeft een specifieke functie, namelijk het mogelijk maken vuilbakken buiten te zetten zonder dat ze gezien worden. Siergrassen langs de zijkant kunnen wel oplopend geplant worden.

  Maar er is best wel wat hoogte in het ontwerp, siergras waar ik momenteel aan denk is Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' of Calamagrostis x acutiflora 'Karl Foester'. In ontwerp is Calamagrostis gebruikt.

  Voor de haag heb ik nog niets gekozen, gaat ofwel groenblijvende Ilex zijn of anders ga ik voor een haag met bessen voor de vogels.
  Maandag 3 Oktober 2016 om 09:33
 • Kiki B. Kiki B. Ik bedoelde meer hoogte aan de straatzijde, op de hoeken en bij de ingang van het pad. Of hoort die groene strook niet bij jouw tuin? Dinsdag 4 Oktober 2016 om 11:11
 • Maarten W. Maarten W. Die groene strook is van de gemeente, daar loopt de riool onder en daar komen ze een keer per maand het gras afmaaien. Spijtig genoeg is er vlak voor ons deur ook nog een riooldeksel. Maar ze moeten die ergens leggen natuurlijk.

  Staat ook niet op het plan, maar in die strook hebben ze ook bomen gepland een aantal jaar geleden. Zijn nog niet groot en nemen amper zon weg. Eentje staat er ergens op de afscheiding tussen mij en linkerbuur (als je naar het huist toe kijkt). Er komt ook nog een brievenbus voor de strook met siergras.

  Maar ik heb nog wat zitten nadenken over je opmerkingen en als ik volgende week wat tijd heb, ga ik nog wat uitproberen. Zodra dat klaar is, zet ik nieuw ontwerp terug in fotoalbum.

  Ik ga de aanplanting waarschijnlijk ook in 2 fasen doen, veel zal afhangen van de vorm en groeiwijze van de boom. Is natuurlijk een kwestie van de juiste kiezen, maar hoop er eentje te kunnen vinden met iets meer stam zodat er meer ruimte is eronder. Maar dan nog zal het max 1 meter zijn denk ik. Hopelijk heeft bomenkwekerij Willaert een stand in Beervelde dit weekend, dan kan ik ineens is informeren.
  Dinsdag 4 Oktober 2016 om 20:10
 • Kiki B. Kiki B. Je zou ook eens kunnen informeren bij Esveld. Zie http://www.esveld.nl/ Nadenken kan geen kwaad. Welke bomen hebben ze geplant langs de straat? Je sprak over vuilbakken, welke hoogte en breedte zijn die? Kan je een plattegrondje zetten op schaal in jpg? Woensdag 5 Oktober 2016 om 21:55
 • Kiki B. Kiki B. Verder zou ik je aanraden om op de plekken van het siergras wat bentoniet toe te voegen. Woensdag 5 Oktober 2016 om 22:51
 • Kiki B. Kiki B. Hoe breed is dat plantvak?
  Woensdag 5 Oktober 2016 om 22:52

4 tuiniers vinden dit leuk