MijnTuin.org

Wil ook jij specifieke informatie ontvangen over jouw tuin?

Heb je reeds een MijnTuin.org account? Aanmelden

 • Caridad P.Beste mensen,

  Ik heb even een vraag. Ik heb 2 bramen planten, waarvan maar 5 bramen vanaf kwamen. Dit was teleurstellend omdat ik meer van verwachtte. Nu gaan we de herfst en winter in. Hoe kan ik deze plant het beste verzorgen in de koude maanden? Hij is vrij lang. Moet ik het zo laten of kort wieken?

  Alvast bedankt,

  groetjes,
  Zaterdag 1 Oktober 2016 om 03:30

2 reacties

 • Maarten W. Maarten W. Dag Caridad,

  Jonge takken van braambes geven over het algemeen meer vruchten dan oude takken. Dus je zal elk jaar wat moeten snoeien, ook om hem binnen de perken te houden.

  De nieuwe scheuten die de plant aanmaakt elk jaar moet je behouden, deze gaan eerste jaar vooral groeien en 2de jaar vruchten geven. Dan is het de moment om die scheut tot de grond terug te snoeien. Dit kan zowel in najaar of voorjaar, maar voorjaar heeft voorkeur. Als je de oude takken in de winter laat staan, geven ze nog een beetje bescherming tegen vorst aan de nieuwe scheuten.

  Reden waarom je maar een klein aantal bessen hebt gehad is misschien omdat de plant enkel jaar gestart is met kleine scheuten die nu dus 1-jarig zijn. Volgend jaar geven die dan meeste vruchten.

  Als plant dus nieuw was dit jaar, ga je ook geen al te stevig snoei moeten toepassen dit jaar, je zou anders eenjarige scheuten gaan wegsnoeien die volgend jaar normaal veel vruchten gaat dragen. Wat je dan wel kan doen als de scheuten nu al heel lang zijn is ze inkorten. Als ze tegen een hek staan, omhoog binden en inkorten op gelijke hoogte van hek.
  Zaterdag 1 Oktober 2016 om 11:56
 • Kiki B. Kiki B. Even een vraag, betreft het hier een klimmende soort of een gewone braam? De klimmende soort wordt anders behandeld dan hier boven beschreven. Maandag 3 Oktober 2016 om 00:39